18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Drømmeaften i Gruppe B giver dansk ekstrachance

Benjamin Leander belyser alle tænkelige scenarier for Danmarks videre færd ved EM-slutrunden inden skæbnekampen mod Serbien.

Foto: HMB Media / Alamy Stock Photo.

OPDATERET MANDAG 24/6 KLOKKEN 23:00

Uafgjort mod Serbien sikrer med 100% sikkerhed dansk avancement

Odds og optakt til Danmark - England ved eM 2024 torsdag den 20. juni klokken 18:00.
Christian Eriksen stod for Danmarks scoring i 1:1-kampen mod Slovenien. (Foto: LaPresse / Alamy Live News)

Med Ungarns 1-0 sejr over Skotland søndag aften og nul sejre til Balkan-landene Albanien og Kroatien, er det nu stensikkert, at Danmark går videre som bedste 3’er med uafgjort mod Serbien tirsdag aften.

Danmark bliver også 2’er i gruppen med uafgjort mod Serbien, med mindre Slovenien får et bedre resultat mod England end Danmark gør mod Serbien (England-Slovenien 1-1 og Danmark – Serbien 0-0 vil fx sende Slovenien på andenpladsen med målscore 3-3 mod Danmarks 2-2)

England er videre inden kampen mod Slovenien og kan maksimalt ende som 3’er i gruppen med 4 point.

Danmark VINDER gruppen med en sejr over Serbien, hvis englænderne enten taber til Slovenien (dog ikke større end Danmark slår Serbien, for så vinder Slovenien gruppen) eller spiller uafgjort. I tilfælde af uafgjort i England-Slovenien skal Danmark enten vinde med mindst to overskydende eller score flere mål end England gør i deres kamp (fx Danmark-Serbien 2-1 og England – Slovenien 1-1 som vil give Danmark førstepladsen i gruppen med målscore 4-3 mod Englands 3-2)

Vinder Danmark 1-0, mens England spiller 1-1, ender både Danmark og England på 5 point og målscore 3-2 samt 1-1 i indbyrdes opgør. I talende stund har Danmark fire gule kort mod Englands blot et.

Vild tie-breaker kan skille Danmark og Slovenien

Foto: Zuma Press/Alamy Live News

Slovenien og Serbien spillede 1-1 i den tidlige kamp i Gruppe C og dermed er slovenerne på to point og målscore 2-2 og serberne på et point og målscore 1-2 inden sidste runde.

Danmark spillede ditto 1-1 med England, som medfører at Danmark er 2’er i gruppen á point med Slovenien, mens England fører med 4 point.

Alle fire hold i gruppen kan dermed gå videre, men Serbien kan ikke vinde gruppen, da holdet maksimalt kan opnå fire point og dermed vil ende på samme pointantal som England som man er dårligere end indbyrdes.

Slovenien og Danmark ligger a point med samme målscore og 1-1 i indbyrdes resultat. Danmark ligger på andenpladsen pga. færre modtagne gule kort (4) end Slovenien (5), og her tæller også kort til officials med, så Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst skal også opføre sig pænt på bænkene.

Får Danmark præcis et kort mere end Slovenien i sidste kamp i kombination med et identisk resultat, vil holdene også være lige på dét parameter. Den sidste tiebreaker er UEFAs EM-kvalifikationsindeks, hvor Danmark endte som det 9. bedste hold af alle mandskaber og Slovenien nede som nummer 15. Her står Danmark altså med fordel på det sidste parameter.

Bedste 3’er. Hvad siger historiebøgerne?

Ronaldo og Portugal blev Europamestre i 2016 efter tre point i gruppespillet. Foto: PA Images / Alamy

Det er kun tredje gang, at EM-slutrunden afholdes med 24 hold og en struktur, hvor de fire bedste 3’ere går videre til ottendedelsfinalerne.

Til gengæld har følgende turneringer også været afholdt med 24 hold, seks grupper og de fire bedste 3’ere videre til ottendelsfinalerne:

VM for herrer 1986, 1990, 1994
Africa Cup of Nations
2019, 2021 og 2023
Asian Cup 2019 og 2023
VM for kvinder 2015 og 2019
U20 Herre-VM i 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019 og 2023

I alt har 25 slutrunder altså været afviklet under det nuværende EM-format, og her er det spændende at kigge tal:

  • 25 gange ud af 25 mulige har 4 point og målscore +0 eller bedre været nok til at gå videre som bedste 3’er. Det scenarie kan blive aktuelt for Danmark med nederlag til England og sejr mod Serbien eller omvendt.
  • 2 gange ud af 25 mulige har 4 point ikke været nok til at gå videre. Det var ved U20 VM i 1999 og 2019, hvor 4 point og målscore -1 og -3 ikke gik videre som bedste 3’ere.
  • 20 gange ud af 25 mulige har 3 point og målscore +0 eller bedre har været nok til at gå videre. Portugals Europamestre fra 2016 gik bla. videre fra gruppen med tre uafgjorte og målscore 4-4.
  • 16 gange ud af 25 mulige har 3 point og målscore -1 været nok til at gå videre. Det scenarie bliver ikke aktuelt for Danmark, da vi allerede har ét point og kun vil kunne få tre point og målscore +0.

2 point kan være nok til at gå videre!

2 gange ud af 25 mulige har 2 point været nok til at gå videre som bedste 3’er i de ovenstående turneringer. Begge var ved VM i 1986, hvor Bulgarien og Uruguay gik videre.

For første gang ved en EM-slutrunde kan 2 point faktisk være nok til at gå videre, og scenariet er ikke videre urealistisk.

Hvis Danmark taber til Serbien og England slår Slovenien, kan Danmark ende som 3’er med to point, hvis bare man ikke får et dårligere resultat mod serberne end Slovenien får mod England.

Kroatien ender som 3’er i Gruppe B og en målscore på 3-6. Taber Danmark altså med maksimalt to mål, ender man foran kroaterne i 3’er stillingen under forudsætning af, at man altså ikke får et dårligere resultat end Slovenien mod England.

Også i Gruppe F er der mulighed for at bedste 3’er ender med 2 eller færre point, især efter Tjekkiet og Georgien ødelagde det for hinanden med en 1-1’er i lørdagens tidlige opgør. Taber tjekkerne til Tyrkiet og gør Georgien det samme til Portugal, vil 3’eren Gruppe F også ende med maksimalt et point.

Både Georgien og Tjekkiet kan også ende med to point i tilfælde af uafgjort i deres kampe. Georgien uafgjort mod Portugal vil give EM-debutanterne to point og en målscore på -2. Spiller Tjekkiet uafgjort mod Tyrkiet vil de også gå på 2 point, men med en målscore på -1.

Her bliver tjekkernes målscore afgørende sammenholdt med den danske, hvor dansk nederlag på 0-1 til Serbien og Tyrkiet – Tjekkiet 0-0 vil medføre, at Danmark og Tjekkiet er fuldstændig lige i 3’er stillingen med to point og målscore 2-3. I skrivende stund har tjekkerne SEKS advarsler mod Danmarks fire, hvilket vil sende Danmark videre, ligesom lige mange kort modtaget af de to hold også vil sende Danmark videre som bedst placeret på EM-kvalifikationslisten.

Vinder Tjekkiet over Tyrkiet, er det game over for Danmark i forhold til at blive bedste 3’er med to point.

Summa summarum: Danmark lever ved EM hvis bare man ikke taber med tre eller flere til Serbien tirsdag aften og er stensikkert videre med bare ét point.

Skriv første kommentar

Skriv et svar