Top6-spørgsmålet blev afklaret søndag eftermiddag. SpilXpertens fodboldanalytiker, Benjamin Leander, sætter fokus på alle dommerspørgsmålene til runden.
FC Nordsjælland – Brøndby
Dramaet ville ingen ende tage i Farum, hvor Mads-Kristoffer Kristoffersen havde valgt “den internationale linje” i forhold til et særdeles højt forsætlighedsniveau, som spillerne dog også fint købte ind på.
Kampen havde adskillige kontroversielle øjeblikke, hvor der i flæng kan nævnes:
Winther hands 41. minut.
Kort før pausen indtraf en voldsomt svær situation, hvor Brøndby-forsvareren Frederik Winther faldt og landede på bolden, tydeligvis med arm og en hånd på den.
Nøgleordene minder meget om det, der skete for OBs Aske Adelgaard i Parken, hvor den uheldige OB-stopper gled på det glatte underlag og med et spjæt med armen endte med at frarøve FC København en oplagt scoringsmulighed.
I situationen er der ingen oplagt scoringsmulighed til FCN og ingen kort i spil, men Winther lander stadig på bolden med sin hånd og arm. Det er en besynderlig situation, hvor der ikke er noget entydigt svar, men jeg tror ikke, VAR havde omstødt straffesparket, hvis dommer Kristoffersen havde fløjtet det.
Vallys gult kort nummer to?
Nicolai Vallys modtog en tidlig advarsel for en holdeforseelse, og kunne meget nemt have modtaget karrierens første røde kort som professionel seniorspiller.
I en klassisk midtbaneduel gik Vallys hårdt ind i en løs bold-duel, men vandt ikke meget bold i duellen med FCNs Mohamed Diomande. Det er svært at argumentere for, at tacklingen ikke er hensynsløs i forhold til Vallys’ strakte ben, der godt nok ikke rammer Diomande med stor voldsomhed, men stadig tenderer en stempling.
Ergo gult/rødt kort til BIF-kreatøren.
Straffe til Kvistgaarden?
For anden weekend i træk fik vi ikke et soleklart straffespark i en holdesituation. Sidste weekend var det Victor Claesson, som uforklarligt ikke fik straffespark tilkendt og rødt kort til Horsens’ Malte Kiilerich for udåden.
Søndag eftermiddag burde Mathias Kvistgaarden have fået tilkendt et straffespark ved stillingen 1-1 i det 55. minut.
Lad os starte med det småt formildende: Kontakten ER mindre end den på Claesson sidste uge, men det gør ikke Martin Freses indgreb lovligt. FCN-backen forsøger at heade tilbage til keeper Andreas Hansen, indser, at Mathias Kvistgaarden kommer i mellem og hiver kort og instinktivt i BIF-angriberen.
Kvistgaarden har haft en kedelig tendens til at overdramatisere tidligere på sæsonen, men her er der for mig ingen tvivl om, at Freses indgreb er nok til, at han forsinkes betragteligt i sin jagt på bolden.
På Twitter advokerede jeg for rødt kort til Frese for berøvelse af oplagt scoringsmulighed, men den vil jeg godt nedgradere, fordi Andreas Hansen ligner en mand, der afgjort er først på bolden her uanset hvad.
Det ændrer dog ikke på et klart misset straffespark til Brøndby.
FCN straffe
I stedet fik FCN helt fortjent straffespark en halv time senere. Selvsamme Mathias Kvistgaarden kiksede en defensiv clearing og var et splitsekund for langsom til at komme først på bolden. I stedet fik han sparket til FCNs Oliver Villadsen, og det lignede i den grad et straffespark Live.
Kristoffersen skulle dog bruge VAR-teamets hjælp til at få dømt straffesparket, som efterfølgende blev brændt af FCNs Ernest Nuamah. Havde FCNs Wahid Faghir scoret på straffesparket, er jeg overbevist om, at VAR havde annulleret scoringen på grund af et klart tidligt indløb af Faghir, som ender med at få en stor fordel ud af sin tyvstart.
Buen hører med til straffesparksfeltets kant og må ikke overskrides før bolden er ramt – det gør Faghir tydeligt her, og når han er først på returen, havde det betydet, at VAR havde sanktioneret ham og endt med at dømme indirekte frispark til Brøndby udfra lovens bogstaver:
Silkeborg – FC Midtjylland
Frispark til Jonas Lössl ved 3-3?
Jonas Lössl skal være undskyldt, at han kort efter slutfløjtet i den voldsomt medrivende 3-3’er mellem SIF og FCM får stukket en mikrofon i hovedet mens frustrationer og høj puls løber gennem kroppen på ham.
Det må og skal være eneste undskyldning for den tirade, den tidligere landsholdskeeper leverede mod Sandi Putros for ikke at dømme frispark til keeperen ved Silkeborgs udlignende mål til 3-3. Den slags kontakter ses ved hundredevis af Superliga-dødbolde gennem en sæson, og FCM kunne passende have sat en forsvarsspiller ind til at screene Silkeborgs Joel Felix væk fra FCM-keeperen.
Den minimale kontakt, der er mellem Lössl og Felix er ALDRIG nok til at legitimere et frispark, og der er heller ikke et officielt review fra VAR, som givetvis hurtigt forkaster en eventuelt forseelse mod FCM.
Omkring offsiden på FCMs annullerede 3-4 mål er der tegnet streger, der indikerer, at målscorer Juninho er i strafbar offside-position i det øjeblik, der afsluttes fra FCM første gang. Returen fra Nicolai Larsen ophæver ikke offsiden som en ny spilfase, så her er der intet at komme efter heller.
FC København – Viborg
Potentielt straffespark til Viborg for albue fra Denis Vavro
Det overraskede mig meget, at VAR ikke sanktionerede Denis Vavros advarsel på Viborgs Mads Søndergaard. Episoden minder mig om et straffespark, som blev dømt mod Andreas Maxsø i en kamp mod FC Midtjylland, hvor VAR også straffede Brøndby-kaptajnens albue på Erik Sviatchenko.
Vi kan ikke vise billeder fra kampen pga. rettigheder, men Vavro rammer med al tydelighed Søndergaard i hovedet, endda med en kraft så markant, at Viborg-spilleren må udgå. For mig er der ingen tvivl om straffespark og advarsel. Slovakken fik gult kort for et sammenstød med Clint Leemans i sekunderne efter episoden og er dermed i karantæne i runde 23.
Elias Jelert advarsel
Det er Elias Jelert også, og det ændres næppe, selvom Jacob Neestrup efter kampen var frustreret over det gule kort og antydede, at FC København ville appellere det. Jelert tager et langt træk med bolden, og går efterfølgende ned i en glidende tackling. Jelert spiller bolden, men brager efterfølgende ind i Viborgs Magnus Westergaard.
For mig et klinkende klart gult kort og en klassiker i forhold til argumentationen om “Jamen, han spillede jo bolden!”. Bolden spilles ikke rent, hvis ens lemmer efterfølgende ramler hensynsløst ind i en anden spiller på så voldsom en måde, så her er der intet at appellere for efter min bedste overbevisning.
Lyngby – Horsens
Flot debut til unge Lasse Graagaard i landets bedste række. Den 27-årige holstebrogenser ledte nedrykningsdramaet mellem LBK og Horsens fuldkommen uden advarsler og med sølle 16 frispark dømt undervejs. Ove Christensen’sk skulderklap til den unge mand for en flot debut.
AaB – Randers
Jonas Hansen var ikke for alvor i søgelyset i Aalborg søndag eftermiddag. Naturligvis måtte der intensitet og nerve ind over så vigtigt et opgør, men udover enkelte ledelsesmæssige skønhedsfejl, gjorde Hansen en fin figur og slap af sted med to gule kort til hvert hold, der var svære at indvende alverden imod.
AGF – OB
Nicolai Poulsen udvist med anden advarsel
Der er ikke så meget at komme efter i den konkrete situation…og så alligevel. Nicolai Poulsens albue på Naatan Skyttä er til gult kort. Første kontakt omkring brystkassen er ikke soleklart kriminel, men bevægelsen fortsætter op i ansigtet på OBs finske vinter-signing, og med en advarsel i bogen i forvejen, var det helt korrekt at tildele Poulsen sin første SL-udvisning siden efteråret 2020.
Til gengæld burde situationen aldrig være opstået i og med, at dommer Peter Kjærsgaard tre sekunder inden misser et kæmpe frispark fra OBs Yankuba Minteh på Sigurd Haugen, der i sig selv også godt kunne have givet en advarsel for hensynsløsheden.
Det fritager dog ikke Poulsen for aktionen efterfølgende, og nu må AGFs hardhitter se til fra sidelinjen i mesterskabsspillets første to kampe, fordi Poulsen var i karantænefare i forvejen med sine 32 point og passerer to karantænegrænser på hhv. 36 og 52 point.