18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 6. Superliga-runde

Lidt om nye handsregler og befriende dommerinterviews i en generelt flot runde for Superliga-dommerne.

Foto: Bo Amstrup, Scanpix

Randers – Viborg (fredag)

MKK med fuld kontrol i RFC – VFF. Foto: Bo Amstrup, Scanpix.

Ikke meget udfordring for Mads-Kristoffer Kristoffersen i fredagskampen på Cepheus Park.

Der var VAR-tjek for offside på Wessel Dammers indledende scoring, men intet at komme efter, mens Kristoffersen lige skulle bruge 3-4 sekunder på at få dømt det soleklare frispark mod Anosike Ementa på Viborgs udlignende mål efter 54 minutter. VFF-angriberen lavede klokkeklart frispark mod en Randers-forsvarer i sin iver efter at få fat på en løs bold i feltet, og derfor måtte der naturligvis skrides ind, da Ibrahim Said efterfølgende sparkede bolden ind.

Advarsler helt efter bogen til Edgar Babayan og Stephen Odey for hhv. et hensynsløst benspænd og tidsudtræk ved at holde fast på bolden.

FC København – Silkeborg (lørdag)

Peter Kjærsgaard kørte på med højt forsætlighedsniveau i Parken. Måske også lige tanden for højt. (Foto: Martin Sylvest/2023)

“Dårlig, dårlig, dårlig” gjaldede det ad flere omgange ned mod dommer Peter Kjærsgaard i FCK – Silkeborg, men det var nu svært at se nogen decideret skandaleindsats fra manden i sort. Der var mange nærkontakter i kampen, som ikke blev dømt til irritation for publikum, og i enkelte tilfælde virkede Kjærsgaards linje også decideret forceret med et par klare, oversete frispark til følge.

Det ændrer dog ikke på, at FC København primært tabte til sig selv, og at 2-3-4 manglende frispark ikke er værd at bruge mere spalteplads på i en i øvrigt fairspillet kamp med to gule kort, hvor Elias Jelerts var soleklart, mens Jordan Larssons frustrerede hofteskub nok var i den mere billige kategori.

AGF – Lyngby (søndag)

Solid indsats af unge Jakob Karlsen i AGF – Lyngby. Foto: Bo Amstrup, Scanpix

“Det er en svær kamp at styre – jeg misunder sgu ikke dommeren i dag”, sagde Lyngbys elskelige anfører Marcel Rømer ærligt i pause-interviewet med Viaplay.

Jacob Karlsen valgte også en modig linje i kampen, hvor satsede frispark fra både føromtalte Rømer og holdkammeraten Kolbein Finnsson måske var takseret anderledes af mere pernitne dommere.

I forlængelse af sidste uges klumme, hvor vi kom ind på en nyere linje for advarsler, er det dog helt i tråd, at vi skal have færre advarsler for at stoppe lovende angreb (naturligvis ikke trøjehiv og andre soleklare benspænd) og flere advarsler for det decideret hensynsløse spil. På den baggrund kan man sagtens forsvare nul gule kort til de to Lyngbyere, selvom Ceres Park skreg efter dem.

Derfor var der også stor utilfredshed med Eric Kahls advarsel efter 25 minutters spil for en forholdsvis uskyldig holdesituation/arm i skulderregionen på Sævar Magnusson, og man forstår godt AGF’ernes harme med tanke på de to første episoder. Det burde være balanceret bedre af unge Jacob Karlsen.

Til gengæld var advarslen til AGFs Thomas Kristensen helt efter bogen, selvom forseelsen mod Lyngbys Tochi Chukwani var minimal. “TK” gav Lyngby-midtbanegeneralen det sidste skub ud mod AGFs udskiftningsbænk, og i lovens navn er der tale om hensynsløst spil, fordi det bliver til et potentielt farligt sammenstød med udskiftningsboksene. Nøjagtigt som man ikke må skubbe en spiller ind i målstolpen, hjørneflag eller tætstående bandereklamer.

I øvrigt bør AGF få gjort noget ved beskyttelsen på de udskiftningsbænke, der i bedste fald fremstår enormt mangelfuld:

Senere i 2. halvleg fik vi kampens højdepunkt, da Mikkel Redder i VAR-vognen kaldte Karlsen ud til det, der lignede et latterligt, men efter lovens bogstaver korrekt, hands-straffespark, da et hjørnespark fra Lyngby sejlede hele vejen indover og endte med at ramme en udstrakt Felix Beijmo-arm.

Karlsen valgte dog at afvise straffesparket efter længere tid ved skærmen, og efter kampen stillede kampens opmand befriende op til en snak med Viaplay, hvor han forklarede sine tanker om kendelsen:

Hands-reglerne ER stadigvæk en gråzone, og jeg forstår godt hvorfor Redder kalder Karlsen til skærmen. Der står ikke specifikt i loven, at nærkampe udgør en naturlig del af, hvor armenes placering forekommer henne, men i et fodboldspil med enormt mange skøn, er Karlsens forklaring plausibel. Jeg havde dog også fuldt ud købt straffespark til Lyngby udfra de nuværende, ganske latterlige, hands-regler.

Hvidovre – OB (søndag)

Lasse Graagaard symbolsk i baggrunden af HIF – OB. Sæsonens letteste honorar for den unge SL-dommer. (Foto: Martin Sylvest/2023)

22 frispark, nul advarsler og genrelt ufattelig lidt nerve i opgøret mellem Hvidovre og OB. Lasse Graagaard havde en voldsomt uheldig rolle som VAR i AGF-Silkeborg i runde 4, men havde befriende nok fået tilliden som hoveddommer i runde 6, og her løste han opgaven forbilledeligt i en dog også uhørt let kamp udfra Superliga-niveau.

11 frispark til hvert hold og ikke nogen, der bare var i nærheden af at være hensynsløse. Det er svært at se lettere opgaver for en SL-dommer denne sæson end den Graagaard havde søndag eftermiddag.

FC Nordsjælland – FC Midtjylland (søndag)

Sandi Putros i baggrunden af FCN – FCM; et generelt sigende billede for en stabil dommerpræstation. Foto: Claus Bech, Scanpix

Heller ikke i Farum fik vi meget drama for pengene, da FCN var overlegne fra start til slut mod FC Midtjylland. Sandi Putros dømte kun 17 frispark i kampen og kunne nøjes med at gå i lommen to gange. Første advarsel til Junior Brumado kunne endda være undladet – nok var der arm i hovedregionen mod FCNs Adamo Nagalo, men der var ikke noget kraftigt sving eller videre hensynsløshed i duellen, så for mig havde en påtale fungeret lige så fint.

Da FCMs tjekkiske nyerhvervelse Adam Gabriel igen blev sendt ud efter pølser 20 minutter senere og måtte trække i håndbremsen, var en advarsel til gengæld helt efter bogen.

Temperamenterne nåede aldrig i kog på Right to Dream Park, og derfor kunne også Sandi Putros sætte en af sæsonens markant lettere honorarer ind på bankbogen i en kamp, der ikke krævede ret meget tilstedeværelse og ledelse fra ham.

Vejle – Brøndby (mandag)

Endnu en stærk præstation af stabile Jakob Sundberg (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Mandag aften fik vi endelig lidt at lune os på efter en udramatisk sjette runde hidtil. Vejle – Brøndby med et fuldsat stadion i Nørreskoven og flot besøg fra en gulklædt endetribune.

Jakob Sundberg havde rigeligt at se til, men beviste også, at han er til at regne med som en sikker Top3-kandidat blandt dommerne i Superligaen.

Sundberg måtte af med syv advarsler og kunne ikke undgå kampens første efter blot 11 minutters spil, da Frederik Alves i forbindelse med en løs bold flæskede værternes Aser Busuladzic. Den gamle traver med “han rammer jo bolden” gælder naturligvis ikke, når man også rammer begge ben på sagesløse Busuladzic.

Selvsamme Busuladzic måtte i bogen 20 minutter senere for en tæt på identisk situation, hvor Vejle-midtbanemotoren jagtede en løs bold, men endte med at gå hårdt til BIFs Jacob Rasmussen med det, der kunne være gået meget værre end et gult kort. VB’eren strækker sig efter en løs bold, men går hårdt ind i duellen med Rasmussen og ender med at have kontakt over ankelhøjde med knopperne forrest. Heldigt for Busuladzic er kontakten dog af mildere karakter og ikke en reel stempling. Så havde VAR grebet ind med et rødt kort i stedet for det korrekte gule.

Svær situation seks minutter senere, hvor VBs unge Tobias Lauritsen jagter en løs bold ned mod Brøndby-målet og debutterende Patrik Pentz. Lauritsen forsøger til det sidste at nå bolden, men ender med at lade benet hænge, som skaber en kontakt med en udfarende Patrik Pentz, som får VB’erens ben i bryst/ansigtsregion. Der er ikke voldsomt meget fart på, og man kan diskutere, om Lauritsen ikke er i sin gode ret til at forsøge at spille bolden så længe det er muligt.

Advarslen er dog logisk fra Sundbergs side i forhold til, at det ophidser flere Brøndby-spillere og at Pentz trods alt skal modtage behandling.

Stærk advarsel fra Sundberg til Mathias Greve, som over to omgange forsøgte at stoppe VBs Hamza Barry med først et let trøjehiv og derefter et let puf i ryggen. Puffet isoleret synes jeg i første gang så papirslet ud, men kombinationen af trøjehiv tidligere gør, at de to ting lagt sammen alt rigeligt fortjener gult.

Brøndbys straffespark er også helt efter bogen. Vejles Velkov gør sig unaturligt bred i situationen – spillerne skal generelt bare vænne sig til at forsvare med hænderne på ryggen eller som minimum armene limet til kroppen, når man forsøger at blokere et skud. Til gengæld synes jeg også, Sundbergs eneste kriminelle øjeblik opstår her; manglende advarsel for hands på en kompetent afslutning på mål fra Brøndby, som Jesper Simoni også bemærker på Twitter:

Gule kort til Vejles Albentosa og Ezatolahi for usportslig opførsel i overtiden blev ikke gengivet.

Vejle fik muligheden for at udligne på et korrekt dømt straffespark i overtiden for en sjælden episode med “dobbeltberøring”. Fra kort afstand prikkede Raul Albentosa bolden op på armen af Nicolai Vallys – i sig selv ikke en kriminel handling – men da Vallys efterfølgende laver en instinktiv bevægelse med albuen, opstår der en kriminel dobbeltkontakt.

Der er aldrig advarsel til Vallys i situationen. Fra denne sæson er det også specificeret fra UEFA, at hands-straffespark ikke længere automatisk giver advarsel blot ved et skud på mål, men at der skal være en ægte trussel mod målet. Naturligvis bliver det ikke sådan, at der kun gives kort på Suarez-mod-Ghana, men det er blot for at understrege, at Vallys aldrig er i fare for anden advarsel i går.

Skriv første kommentar

Skriv et svar