Benjamin Leander dissekerer en samlet set flot runde for de danske dommere i Superligaen. Vi kommer dog ikke udenom en ekstrastor lup på AaBs kamp mod FC Midtjylland.
Horsens – Silkeborg (fredag)
VAR-showet startede i Horsens – Silkeborg fredag, hvor Silkeborg to gange troede, de havde bragt sig i front, men to gange måtte se VAR annullere målene helt korrekt for offside på målscorer og offside i opspillet.
Selve kampen var ikke voldsomt stor reklame for Superligaen, og dommer Jens Maae var endnu engang i forholdsvis sikker form. Maae nærmer sig stille og roligt karrierens efterår, men er stadig bundsolid i præstationerne og meget sjældent med store overskrifter trukket til sig. Den slags er der også stor brug for i en talentrække som Superligaen, hvor unge navne som Redder, Karlsen, Sundberg, Hansen og Graagaard dominerer.
AaB – FC Midtjylland (søndag)
Så til rundens absolut mest debattérbare kamp. Jørgen Burchardt havde hænderne mere end fulde i en række nøglekendelser:
- Annulleret FCM-mål for hands i opspillet
Hands-reglen blev ændret inden 2021/22-sæsonstarten, sådan så TILFÆLDIG hands i opspillet ikke længere skulle være strafbart for andre end målscoreren. Kriminel hands i opspillet er altså stadig i spil. Det er den første del af ligningen. Målet annulleres for en hands på Paulinho
Den anden del af ligningen er den såkaldte APP (Attacking Phase of Play), altså selve angrebssekvensen. Her kigger man på, om angrebet på noget tidspunkt “nulstilles” med eksempelvis en aflevering tilbage i banen eller lignende, sådan så forsvaret kan nå at komme tilbage i forventet position. Her går der NI sekunder fra Paulinho har hånd på bolden i en sekvens, hvor han er i ubalance og spiller bolden med underarmen til Gustav Isaksen, der driver bolden 60 meter og scorer til 0-2.
Lad os starte med APP’en: Sekvensen går som følger:
Indkast til AaB fra 5 meters afstand. Kastes mod en AaB’er, men erobres af Paulinho, som forsøger at heade i lav højde. Rammer bolden med armen.
Bolden hopper over til Isaksen, som tager en dribling. Han bliver tackle, og bolden er fri.
Bolden springer hen til en UPRESSET Pedro Ferreira, som med en Jesper Olsen’sk dårlig tilbagelægning spiller føromtalte Gustav Isaksen fri. Isaksen løber fra AaB-forsvaret, som er blevet solgt af deres EGEN spiller, og scorer til 0-2.
Her mener jeg ÅBENLYST, at Attacking Phase of Play er brudt ved Ferreiras uduelige tilbagelægning. Det er en ting.
Lad os også lige undersøge, om Paulinho reelt begår frispark.
Man kan diskutere, om det er naturligt, hvorvidt Paulinhos arm er inde foran kroppen, men brasilianeren forsøger at heade til en bold, der kommer i hoftehøjde, og rammer den i stedet med sin arm.
Den er ikke over skulderhøjde, og der er ikke tale om, at Paulinho decideret slår til bolden. Det er skærpende, at bolden kommer fra nogenlunde pæn afstand (3-4 meter udfra de sparsomme billeder), men Paulinho kan i hvert fald ikke undgå kontakten og gør sig ikke bredere eller højere.
I bedste fald vil jeg sige, at det nok er 60/40, om vi har en kriminel hands her. Ledelses- og fornuftsmæssigt havde jeg selv dømt den, men det er ikke en, hvor vi igen skriger “Det kan enhver da se!”. Vigtigst af alt KAN jeg ikke se, hvordan Attacking Phase of Play ikke skulle være brudt, så for mig at se en klinkende klar scoring til Isaksen, som ikke bliver anerkendt.
Burchardts salgsarbejde i forbindelse med kendelsen er i øvrigt FRYGTELIGT. Peger op mod midten, laver et forvirret VAR-tegn og ligner en, der lige er landet med fire-toget. Meget lidt overbevisende og meget, meget uroligt.
Potentielt rødt kort til Dalsgaard for stempling på Ferreira
Her synes jeg det er sværere at dadle dommer JDB udover et forsinket fløjt og en dårlig procedure. Jeg har kun set én langsom gengivelse af situationen, hvor det er svært at se kontaktstedet konkret på Pedro Ferreira, som utvivlsomt slår sig i situationen.
Dalsgaard kommer dog i lav fart med kontrol over tacklingen. Ingen tvivl om, at han rammer Ferreira grimt, men som altid, når vi skal vurdere gult eller rødt, må vi forholde os til:
Her bonger Dalsgaard ikke negativt ud på i nærheden af nok parametre til, at vi kan bevæge os over i rødt kort, og derfor er gult helt på sin plads til FCM-stopperen, som fortjent kommer i karantæne næste runde.
Advarslen til AaBs Younes Bakiz for film udenfor feltet synes jeg er både modig og på sin plads. Bakiz forsøger intet andet end at svindle sig til et frispark i farlig position, og i modsætning til inde i feltet, vil VAR aldrig intervenere her. Ros til JDB for at ramme helt rigtigt her.
Helt rigtigt ramte han dog ikke på kampens sidste to afgørende sekvenser. Først måtte VAR hjælpe JDB med at trække et straffe tilbage for hands på Mads Døhr Thychosen, som havde svært ved at holde armene meget længere inde, da han blev ramt af bolden i eget felt. Hands ER svære at vurdere, og det er hvad det er, at JDB ramte forkert på sin vurdering her.
Næste sekvens var dog af fuldkommen håbløs karakter. På et højt indlæg fra højre beslutter Henrik Dalsgaard sig for at rugby–tackle Anosike Ementa med en hård skulder i brystet.
Jeg ser, at visse røster drager paralleller til Nicolai Vallys mod FCK i Brøndby forleden, men for mig er der en stor, springende forskel. Nemlig, at Vallys bliver halvt holdt, halvt klumper sammen med den FCK’er, han er i infight med, mens Dalsgaard soleklart bare planter en skulder lige i brystet på en fremstormende Ementa.
Betingelserne for et skulderskub er hverken opfyldt i form af, at det skal ske fra siden og med bolden indenfor spilafstand, og kraften Dalsgaard gør det med fordrer, at vi skal have et gult kort op ad lommen for hensynsløshed.
Ergo mangler vi altså her:
- Straffe til AaB
- Gult kort til Dalsgaard
- Rødt kort til Dalsgaard, fordi det er hans andet gule
- 16 ekstra strafpoint, som havde bragt Dalsgaard i karantæne i de resterende to kampe af grundspillet
VAR kalder oven i købet JDB til skærmen, fordi de ANBEFALER et straffespark. Her er det fuldkommen tydeligt at se, at JDB forlængst er faldet i et sort hul, fordi han bare løber på banen igen og sætter spillet i gang. Han har stadig ikke givet sin dom over situationen, men laver bare et lemfældigt VAR-tegn. Det er en procedure helt ufattelig langt under forventet Superliga-niveau.
JDB har en mystisk tendens til at få en eller anden form for nedsmeltning fra tid til anden. Det var også ham, som lløjtede kampen af i FCK-AGF med et ventende VAR-review af straffespark og meldte ind, at Dino Mikanovic skulle udvises for at puffe til tre havestole på vej til pause i AGF-Lyngby. Naturligvis er det ikke fair at skose JDB, som har 166 kampe på højeste niveau i Superligaen, langt størstedelen af dem afviklet fuldstændig glimrende, men indsatsen i AaB-FCM var INGENLUNDE godkendt.
Lyngby – OB (søndag)
“Stort VAR show” blev der skrevet flere steder, og det var da også rigtigt, at Jakob Kehlet havde umanerlig travlt i VAR-bilen.
Efter mindre end tre minutters spil blev Frederik Gytkjær revet åbenlyst omkuld af unge Tobias Slotsager, og Sandi Putros pegede korrekt på pletten og sendte Slotsager i bad.
Straffesparket blev dog aldrig taget, eftersom VAR fandt en offside i opspillet. 28 centimeter, fremgik det af de langsomme gengivelser. Det kan man synes er latterligt eller åndssvagt, men endnu engang må vi bare påminde om, at du ikke kan være LIDT offside, og ENDNU engang må jeg påminde om, at havde det været Champions League med semiautomatisk offside og flotte grafiker, havde vi ikke taget notits af det overhovedet.
Vi HAR ikke de tekniske midler til at komme med flotte kameravinkler af akkurate offside-positioner, og derfor må det stå til troende, når VAR melder ind, at der altså ER 28 centimeters offside på Gytkjær i opspillet.
Et kvarter efter var der så straffe og rødt kort i den anden ende, og her havde VAR ikke noget at blande sig for. Alfred Finnbogason legede Luis Suarez mod Ghana inde på målstregen og måtte korrekt tage turen i spillertunnellen, mens Mads Frøkjær efterfølgende sparkede OB i front.
Yankuba Minteh bragte OB foran 2-0 kort før pausen, men målet blev annulleret for offside af linjedommer Jan Johansen. Her gik VAR dog ind og overrulede efter et over to minutter langt tjek og sørgede for, at Mintehs scoring blev anerkendt.
Lyngby fik reduceret til 1-3, men også her intervenerede VAR korrekt for offside på Frederik Gytkjær – igen.
Sur eftermiddag, hvis man har Lyngby-sympatier, men konkret lavede VAR tre korrekte, sort-på-hvidt offside-indgreb i kampen her.
Viborg – Brøndby (søndag)
Fin figur af Peter Kjærsgaard i Viborg – Brøndby, hvor Elias Achouris gule kort efter 12 minutter var eneste noterede spiller i den sorte bog.
Forseelsen i sig selv var dog også opmærksomhedsskabende nok, for skulle tuneseren have været i bad? Enkelte røster vil nok argumentere for det, for det er ikke meget bold, Achouri kan spille i situationen, hvor han sparker Brøndbys Josip Radosevic ned. I de første 10 minutter havde Brøndby været særdeles aggressive overfor Achouri med et hav af nærkontakter til stigende frustration for Achouri, som mistede besindelsen i duel med kroaten, der havde godt fat om overkroppen og halsregionen på Viborg-profilen.
Nøjagtigt som med Jordan Larsson mod Adamo Nagalo, er der tale om voldsom adfærd, hvis vi sanktionerer for det. Altså en situation, hvor bolden ikke er i nærheden som muligt spilobjekt. Jeg plæderede for, at jeg synes gult kort var fint i situationen med Larsson, men også, at der ikke skulle meget mere kraft til før, vi var ovre i et rødt kort. Situationen med Achouri er tæt på at være 1:1, dog med den skærpende omstændighed, at hvor Larssons spark ud efter Nagalo sker i et fald på græsset, så sker Achouris spark mod Radosevic helt bevidst stående. Derfor havde Viborg også haft en dårlig appelsag, såfremt Kjærsgaard havde trukket direkte rødt efter 12 minutters spil.
Viborg øffede sent i kampen over et potentielt straffespark, som ikke blev dømt mod Kevin Mensah, hvis arme flagrede rigeligt og måske/måske ikke også blev ramt. Jeg tror dog, bolden rammer Mensahs ryg eller skulder før den ryger ud på armen, og når det er tilfældet, har vi ikke et straffespark. Billedbeviserne var ikke ret gode på TV, og Kjærsgaard var også hurtig til at fløjte spillet videre efter et kort check fra VAR-vognen.
FC København – AGF (søndag)
Læs om hele FCK – AGF kampen i LIVE-dommerbloggen, hvor alle relevante kendelser er taget med minut for minut.
FC Nordsjælland – Randers (mandag)
VAR- og straffesparksshowet blev rundet af i Farum, hvor Aydin Uslu to gange pegede på pletten.
Første straffespark til gæsterne er kilometer under niveau. Stephen Odey får maksimalt ud af situationen ved at skrige som var han blevet skudt af Olof Palmes morder i en situation, hvor FCNs Daniel Svensson ganske vist HAR en arm i ryggen på ham.
“Svensson giver dommeren muligheden for at dømme det” er for det første ufattelig irriterende at læse som dommer – som om “vi” bare går og venter på førstkommende lejlighed til at pege på pletten.
Sekundært er der forskellige måder man kan puffe på. Svensson skal lave nogle helt usete og vanvittigt intense øvelser, hvis han skal træne øvre del af sin underarm så meget, at han kan bulldoze Odey væk i situationen. Der er ikke tale om to hænder stift i ryggen, som vil være synligt for enhver.
Med et straffespark af den kaliber, åbner Aydin Uslu op for, at der skal dømmes fire til seks straffespark hver eneste gang, og det er i sagens natur ikke ønskeligt.
VAR griber ikke ind i situationen, fordi systemet ikke er sat i verden for at forhindre “billige straffespark”. Videodommer Jakob Sundberg vil kunne sige “Der er teknisk set en arm i ryggen, så selvom det er laaaangt under Superliganiveau, kan vi ikke gribe ind”.
På det andet straffespark kaldes Uslu til skærmen for potentiel hands på gæsternes Hugo Andersson. En afslutning fra Benjamin Nygren bliver blokeret af svenskeren, som vel står halvanden meter fra sin landsmand i en positur, der dårligt kan betegnes som andet end naturlig, når man går ned i knæ. Uslu står FEM METER fra situationen, og laver ikke engang en afværgemarkering, men dømmer bare straffespark. Der er FEM FCN-spillere omkring situationen, og kun sparkeren Nygren laver en momentan appel for hands og ærgrer sig derefter over den blokerede afslutning.
Jeg synes, det er utidig indgriben fra Sundberg i VAR-bilen på straffesparket her. Selvom det er karikeret, har tidligere topdommer Kenn Hansen fat i den lange ende med tweetet her: