Leanders Lup: Dommerkommentar til 27. SL-runde
VAR-drama i Parken og rødt kort eller ej i Lyngby? Benjamin Leander kigger på 27. Superliga-runde med dommerbriller på.
Foto: Alamy / Ritzau.
Lyngby – Vejle (Lasse Graagaard)
Stor tillid til Lasse Graagaard fra dommergruppen med en påsætning til en voldsomt vital overlevelseskamp. Graagaard er blevet et sikkert kort at trække i kampene fra bund6, hvor otte af 10 påsætninger har været i sæsonen, og med 15 gule kort og et direkte rødt for at berøve oplagt scoringsmulighed (Dammers i RFC-OB) ville det være synd at sige, at Graagaard for alvor har været i søgelyset.
Det kom han dog i fredagskampen i den stort set enlige episode, der var at tage stilling til. Denis Kolinger, med en advarsel i bogen for et brydegreb på Jonathan Amon, var igen i duel med Lyngbys hurtige amerikaner godt 5 meter fra mållinjen ude i venstre side af banen, og Vejle-kroaten satsede pænt, da han forsøgte at spille bolden, men i stedet ramte en fremadstormende Amon.
For mig er der 50% hensynsløst benspænd og 50% stoppe lovende angreb i Kolingers forseelse på Amon. Hvis man går utrolig nidkært til værks KAN man forsvare et frispark uden kort, for kraften hvormed Kolinger forsøger at sparke bolden er ikke soleklart hensynsløs, men man skal godt nok bladre langt ind i lovbogen for ikke at gøre det til et lovende angreb med Amon i fart 1-mod-1 med Raul Albentosa inde i Vejle-feltet.
Meget, meget svært ikke at bedømme aktionen til misset advarsel nummer to til Kolinger med 50 minutters fodbold tilbage af kampen. Det var næppe uden grund, at VB-træner Ivan Prelec erstattede kroaten med bulgarske Stefan Velkov i pausen.
Ellers ikke de store begivenheder for Graagaard i en nervøs kamp uden ret meget intensitet. VB kaldte inden Kolingers frispark på straffe til German Onugkha i duel med LB-keeper Jannick Storch, men det havde ikke skyggen af sandfærdighed over sig i en helt ren duel med bolden involveret.
OB – Hvidovre (Aydin Uslu)
Mere intens nedrykningskamp søndag i Odense, hvor Aydin Uslu havde fået tillid for blot tredje gang i foråret efter ellers at have dømt syv ud af 17 runder i efteråret. Uslu har kun haft nedrykningsspilskampe i foråret, og virker ikke til at have den store tillid fra dommergruppen i forhold til større opgaver, men søndag gjorde han det udmærket i Odense uden ret store kontroverser.
Første advarsel i kampen til Lirim Qamili lignede en blød en af slagsen, men den langsomme gengivelse viser, at Qamili udover at ramme Bashkim Kadrii på skinnebenet også lige får trådt ned på foden af OB-angriberen, og dermed helt ok med karantænegivende gult kort til Hvidovre-målscoreren. Det samme med soleklare forseelser af Spelmann (HIF) og Köhler (OB) som var kampens øvrige advarsler.
Annulleret OB-mål for offside i sidste sekund vil i sagens natur altid skabe debat, for det ER en snæver en af slagsen, hvor vi dog ikke kan andet end at antage, at VAR-dommer Kjærsgaard har tegnet de rigtige streger. Det vil altid se lidt klodset ud rent grafisk, fordi Superligaen ruller med et VAR-setup, der er langt mere discount end hvad vi ser i de store ligaer.
Viborg – Randers (Jacob Karlsen)
Jubilæumskamp nummer 25 for Jacob Karlsen i den bedste række – fortsat uden rødt kort, uden at det skal være noget adelsmærke.
Det blev uforløst i Viborg rent målmæssigt i en dog ganske medrivende kamp, der med dommerbriller spillede sig selv. Randers havde de hurtigste fødder, og derfor måtte både Anyembe og Grønning fra Viborg indkassere logiske advarsler for at stoppe lovende angreb, mens der heller ikke var det store at rafle om med det gule kort til VFFs Jamie Jacobs for en stempling på Mads Enggård.
FC Nordsjælland – Brøndby (Morten Krogh)
Guldduel i Farum, som heller aldrig for alvor udviklede sig intenst. Morten Krogh havde ikke ret meget at se til i en kamp med 25 frispark, hvoraf Brøndby lavede de 16. Især i 1. halvleg gjorde det langsomme kunstgræsunderlag kampen til lidt af en dødssejler.
Advarsler i 2. halvleg til Nagalo, Klaiber og Tshiembe helt efter bogen og ingen øvrig dramatik til debat.
FC København – AGF (Sandi Putros)
I Parken havde Sandi Putros for OTTENDE gang ud af 30 indbyrdes opgør mellem FCK, BIF, FCM, AGF og SIF fået fløjten. Det øffede jeg lidt om på Twitter i dagene op til.
Som nævnt: Putros er ingenlunde så dårlig som den gennemsnitlige fodboldfan gør ham til, og jeg sad heller ikke tilbage med følelsen af, at han svigtede i Parken på noget tidspunkt.
Fin, forsinket advarsel til AGFs Knudsen efter en fordel, ligesom der intet kunne indvendes mod FCK-advarslerne til Claesson og Falk – sidstnævnte en karantænegivende en af slagsen for at stoppe en AGF-omstilling.
Kampens Talk of the town var naturligvis Kamil Grabraras monsterdrop. Der er to opgaver for VAR i situationen:
- Er bolden uomtvisteligt helt inde over stregen til scoring?
- Har Eric Kahl hånd på i opspillet? Hvis ja, skal scoringen annulleres.
Billedmaterialet er ikke overvældende i nogle af situationerne. Da scoringen efter et par minutter anerkendes af VAR-dommer Sundberg, bruges et still-billede fra en kameravinkel, som med STOR (!) sandsynlighed viser, at bolden er inde. Der er bare ingen rygende pistol i forhold til at se, om rundingen af bolden er helt fri af stregen. Det er Superligaens achilleshæl med et VAR-setup uden voldsomt mange kameraer, at man ikke har ultimativ bevisførelse i den slags sager, og i min bog kan man ikke udlede, at den bold med 100% sikkerhed er inde (med mindre VAR naturligvis har vinkler, der ikke vises på TV, hvilket ville undre)
Anderledes syntes det, da Evander tordnede et frispark ind via overliggeren i Parken i efteråret 2022, hvor VAR også skulle hjælpe til:
I følge en artikel fra efteråret 2023 har MLS vendt tommelen nedad til mållinjeteknologi, fordi prisen ganske enkelt er enorm. Der tales om beløb i størrelsesordenen 1.750.000 kr. for alene etableringen pr. stadion og derudover 27.000 kr. pr. afviklet kamp i yderligere udgifter.
Forestil jer at betale 1.750.000 for at etablere mållinjetkenologi på Hvidovre Stadion, blot for at rive det ned i juni måned, når HIF er rykket ud af landets bedste række og næppe vender tilbage lige foreløbig. Klubberne og DBU har været 15 år om at finde ud af, hvorvidt man kunne finde latterligt beskedne penge til fuldtidsdommere, så det er fuldstændig out of the question at bruge gigantiske millionbeløb på at vurdere omkring 1% af det samlede antal mål på en Superliga-sæson, som reelt ville være blevet opfanget af mållinjeteknologi.
I Holland har alle stadions fået fire mållinjekameraer sat op fra starten af 2023/24-sæsonen. Projektet er lavet i samarbejde med Hawk-Eye, kendt fra tennisverdenen, og er næppe helt billigt, omend der ikke nævnes en konkret pris for arbejdet. I modsætning til Goal Line Technology fra Premier League, hvor en chip i bolden giver besked til dommerens ur om, hvorvidt bolden har krydset mållinjen, er der kun tale om billedbevis til VAR-vognen i hollændernes tilfælde.
Den løsning virker ideel for Superligaen.
Nå, KONKLUSION for episoden med udligningen til 1-1:
Jeg mener ikke, vi kan konkludere, at bolden 100% er inde. Det har VAR-dommer Sundberg så ment, og han hvad ved han laver. Til gengæld mener jeg heller ikke, der er bevis for, at bolden rammer Kahl på armen inden han sender den mod mål. Der er indikationer på det i forhold noget med den måde, bolden lægger sig “død” på, da den falder ned foran ham, men TV-billederne viser ikke nogen rygende pistol for mig. Ergo to gange negativ til eventuel bevisførelse og dermed i udgangspunktet ingen scoring til AGF.
Silkeborg – FC Midtjylland (Mads-Kristoffer Kristoffersen)
Rundens overraskelse indtraf i Silkeborg, hvor værterne på 45 minutter kørte FCM helt og holdent over. Det var også medvirkende til, at kampen aldrig for alvor blev intens, og FCMs frustrationer var til at overse.
Klare advarsler til Juninho og Andersson blev accepteret af spillerne selv, og Mads-Kristoffer Kristoffersen behøvede ikke anstrenge sig stort for at holde styr på opgøret.