18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 22. SL-runde

Tynde straffespark, ikke-dømte straffespark, mulige straffespark og årets svinestreg. Sidste grundspilsrunde havde lidt af det hele set med dommerbriller på. Benjamin Leander dissekerer og analyserer.

Foto: IMAGO / FC Midtjylland

AGF – Hvidovre (Jonas Hansen)

Rigeligt at se til for Jonas Hansen i en fysisk affære på Ceres Park med 26 frispark og seks advarsler. Alle seks uundgåelige for tre hårde tacklinger, to svingende arme i hovedet på en modspiller og et enkelt lovende angreb stoppet med et solidt trøjehiv.

Straffesparket til AGF var der heller ikke det mindste at sige til, efter HIF-keeper Kappenberg satsede hele butikken efter en skovtur og nedlagde Mikael Anderson.

Glimrende afslutning på grundspillet af driftsikre Hansen, som trods status som ikke-FIFA-dommer har udviklet sig til en yngre udgave af erfarne Jens Maae som værende alt andet end opsigtsvækkende, men til gengæld med bundsolide præstationer.

Brøndby – Silkeborg (Jakob Sundberg)

Jakob Sundberg kom aldrig for alvor på overarbejde i en pænt ensidig affære mellem Brøndby og formsvage Silkeborg, men jeg havde støttet straffespark til Ohi Omoijuanfo fuldt ud efter tre minutter, hvor nordmanden er først på en lang dribling og får sat sin fod ind foran en uforudseende Anders Klynge, som selv er i ringe kontrol og også går i græsset. Vi har set den slags straffespark blive dømt et hav af gange i denne sæson, og udfra linjen havde det også været logisk, at VAR-dommer Michael Tykgaard havde kaldt Sundberg til skærmen, selvom sidstnævnte var hurtig med en afværgemarkering, da BIF-spydspidsen gik i græsset.

Det, der taler mod straffesparket er, at Brøndby 9’eren går i græsset med et splitsekunds forsinkelse, og faldet derfor virker en anelse teatralsk. Jeg synes det er et modigt kald af både Tykgaard og Sundberg ikke at dømme straffet, men var det blevet dømt, havde Klynge og Silkeborg ikke haft grund til at protestere over et decideret justitsmord.

Resten af kampen var mere eller mindre a walk in the park for Sundberg, som nøjedes med 17 frispark i en fair spillet kamp med to undtagelser.

Gult til Pelle Mattsson for et grimt benspænd på en fremadstormende Noah Nartey var helt på sin plads, men Daniel Wass kunne sagtens have fået sæsonens sjette advarsel for at spille tililende politibetjent på trods af, at Sundberg var hurtigt oppe med en advarsel.

Fin advarsel til SIFs Lubambo Musonda for en tåbelig og grim stempling omkring achillessenen på debuterende Jordi Vanlerberghe. Kraften er ikke stor nok til rødt kort, men det er komplet unødvendigt og hensynsløst af zambianeren.

FCM – Vejle (Mikkel Redder)

Mikkel Redder har helt sikkert haft mere overbevisende indsatser end den han leverede i FCM – Vejle i et kampforløb som fint beviser, at kommer man først dårligt fra land, kan man løbe ind i en problematisk kamp.

Redder fejlbedømte efter min mening både advarsler til Ola Brynhildsen og Aral Simsir i de første 10 minutter af både 1. og 2. halvleg. Nok faldt Ola Brynhildsen endnu engang til den teatralske side i straffesparksfeltet, men der er ingen tvivl om, at VBs Stefan Velkov laver et satset udfald mod nordmanden og træder ned på dennes støvle. VAR-dommer Jacob Karlsen anbefaler også straffespark og kalder Redder til skærmen, men det var ikke nok til at få hoveddommeren til at ændre sin mening.

Første advarsel til German Onugkha virker også til den absolut mere tyndhudede side. Der er helt rigtig frispark mod Vejle-angriberen for et angreb med skulderne mod Mads Bech Sørensen i en situation hvor bolden er flere meter væk oppe i luften, men med mindre VB-topscoreren har sagt noget virkelig grimt, er der intet i kropssprog eller signaler, som for alvor giver hjemmel til en advarsel for brok.

Til gengæld var Onugkhas advarsel minuttet efter fuldkommen efter bogen, da VB-angriberen forsøgte at saksesparke et indlæg mod mål, men i stedet ramte FCMs Sverri Ingason. Ikke med hverken brutal eller hensynsløs kraft, men nok til, at kontakt i hovedhøjde af den kaliber vil udløse et gult kort. Det er ikke Mikkel Redders skyld, at Onugkha med en tynd advarsel i bogen vælger at satse hele butikken i den situation.

På trods af en fornuftig afslutning på 1. halvleg kommer Redder igen skidt fra land i 2. halvleg, hvor det ender med endnu en advarsel for film til en FCM-spiller. Denne gang Aral Simsir, som klart bliver kantet bagfra af en uforudseende Marius Elvius, men som igen bliver bedømt forkert som film af Redder. VAR bruger næsten et minut på at kigge forseelsen i gennem, hvilket er ca. 45 sekunder for længe og ender med ikke at anbefale straffespark i situationen, hvilket jeg også finder forkert.

Redder var dog, sædvanen tro, modig nok til at stille sig selvkritisk op og erkende sin fejl efter kampen, og disciplinærinstansen har også annulleret Simsirs gule kort, mens FCM ikke valgte at appellere Brynhildsens advarsel fra første halvleg.

FC Nordsjælland – Randers (Morten Krogh)

På papiret en besynderlig påsætning af Morten Krogh til FCN – Randers med mindre, det var for at holde Danmarks #1 varm inden potentiel påsætning til landskampe i Europa den kommende uge.

Krogh havde dog sit at se til i Farum med to straffespark – det ene i den grad i den tynde afdeling, da Andreas Schjelderup på et tyndt puf fra sin udlejede holdkammerat Lasso Coulibaly bragede ind i Sabil Hansen, men fik et straffe ud af det. VAR-dommer Aydin Uslu anbefalede frikendelse af Coulibaly, men Krogh stod fast på sin kendelse.

“Retfærdigheden” skete dog fyldest, da Ibrahim Osman på klassisk, klodset offensivspillermanér hasarderet kastede sig ned i eget felt efter en løs bold, men kun fik Oliver Olsens ben med i sin tackling. Soleklart straffespark og intet at komme efter på FCNs spage protester.

Lyngby – Viborg (Sandi Putros)

Svær og vigtig kamp på papiret mellem Lyngby og Viborg, hvor Sandi Putros fik lov til at arbejde for sit honorar. 25 frispark i kampen, de 18 begået af Lyngby, men kampens enlige røde kort faldt til Viborg for en gedigen svinestreg af Ibrahim Said, som stod med et stort smil om munden efter han med fuldt overlæg havde stemplet Lyngby-anfører Marcel Rømer i de nedre regioner efter et begået frispark i Lyngbys defensive område.

Putros er hurtigt oppe med et gult kort, og linjedommer Ole Kronlykke står faktor f o r tæt på situationen til at skulle vurdere den præcist. Det kan nogle gange være en reel hæmsko at stå placeret nærmest oveni situationen, og Hummelgaard fjerner naturligt blikket fra Saids fod, da han skal markere frispark med sit flag. Putros står heller ikke i en vinkel, hvor han åbenlyst kan vurdere hvad, der sker.

Et skoleeksempel på, hvornår VAR er nyttig, og heldigvis er Lasse Graagaard også sin opgave voksen bag skærmen, da han kalder Putros ud og anbefaler rødt kort for voldsom adfærd.

Situationen ender også med en advarsel til Magnus Jensen og Jean Manuel Mbom for den efterfølgende sammenstimling – uheldigt for Viborg og Mbom, hvor sidstnævnte får karantæne for det gule han modtager, hvor han tilsyneladende ikke gør noget som helst anderledes end syv-otte af de andre spillere, som nærmer sig situationen. Det havde været helt okay bare at advare Magnus Jensen i situationen, eller også bare lade den passere som Jakob Sundberg gjorde i Brøndby – Silkeborg.

Viborg havde yderligere grund til at være sure kort inden Lyngbys 2-0 scoring, hvor linjedommer Kronlykke vinker et helt efter bogen frispark mod Andri Gudjohnsen, som underløber en Viborg-spiller ude ved sidelinjen.

Putros vælger helt uforståeligt at vinke sin linjedommer ned, hvilket medfører frit løb mod mållinjen for Lyngbys Willy Kumado, fordi Viborg-spillerne i sagens natur stopper op, da linjedommer Kronlykke markerer frispark. Kumados cutback bliver i sidste øjeblik afværget af en heroisk clearing fra Stipe Radic fra Viborg, og efterfølgende er 5-6 VFF’ere forståeligt rasende over, at Putros ikke følger sin linjedommers logiske kald.

På det efterfølgende hjørnespark, der aldrig burde være opstået, scorer Lyngby til 2-0 via Andri Gudjohnsen. Naturligvis frikender det ikke Viborg for at dække op, bare fordi dødbolden er opstået på et forkert grundlag, men det er ikke en heldig kampafvikling fra Putros i situationen.

OB – FCK (Jakob Kehlet)

For fjerde gang i træk i et OB-FCK opgør på fynsk grund var Jakob Kehlet i aktion som dommer, og rutinerede Kehlet havde rundens letteste kamp med minimalt drama, 16 frispark og kampens enlige gule kort efter 92 minutter til tyske Sven Köhler for en lab i ansigtet på Magnus Mattsson.

Frisparket i sig selv var ikke til gult, men Köhler gestikulerede så aggressivt, at Kehlet valgte at stange ham en gul billet.

Skriv første kommentar

Skriv et svar