18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet -  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 2. SL-runde

Bolden ruller i 2. runde af Superligaen. Benjamin Leander kommenterer løbende på de kontroversielle situationer set med dommerbriller på.

Foto: Alamy / Ritzau.

Sønderjyske – Lyngby (Simon Duerlund)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Simon Duerlund bliver aldrig nogen dommerfavorit hos mig. Den 26-årige fynbo har ingenlunde samme X-faktor, karisma, fysiske form eller lederskab som sine yngre kollegaer i Lasse Graagaard, Mikkel Redder eller Jacob Karlsen, og jeg har stadig svært ved at se reelle Superliga-kvaliteter hos ham.

Duerlund blev skadet midtvejs i Silkeborg – OB i runde 13 af sidste sæson og sad ude de resterende 19 spillerunder, så kampen i Lyngby var comeback-tid for fynboen og tid til den blot sjette SL-kamp siden oprykningen sidste sommer.

I en ikke specielt krævende kamp blamerede Duerlund sig ikke tydeligt, men frisparket han dømmer for farligt spil mod Frederik Gytkjær lige inden Lyngby sparker bolden i kassen var decideret dårligt vurderet.

Man vil aldrig kunne lave en saksesparksscoring i Superligaen, hvis det var Duerlund, som stod for at tolke reglen om farligt spil, for Gytkjær laver intet farligt i situationen, hvor han med ryggen til mål forsøger at sparke bolden over eget hoved. SJFs Maxime Soulas blokerer bolden med hovedet, men uden overhovedet at være i nærheden af at få Lyngbyerens støvle kriminelt i hovedet. Trekvart sekund efter der er fløjtet, sender Lyngbys Sævar Magnusson bolden i nettet udenfor SJF keeper Nicolai Fløs rækkevidde.

Vi får aldrig at vide, om Flø havde gjort et kvalificeret udfald på at holde bolden ude af nettet, men der er flere ting i vejen med kendelsen.

  1. Den er forkert
  2. Den burde forsinkes et sekund, så VAR potentielt kunne tjekke et eventuelt mål i gennem

Ikke store bemærkninger udover ovenstående hændelse – advarsler til Cherif og Wilkins var helt fine, mens TV aldrig fangede hvorfor Frederik Gytkjær og Lukas Björklund skulle have skolemesterskældud og fælles gult kort i femte tillægsminut.



FCN – FCM (Jonas Hansen)

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2024/Alamy Live News

Fire mål og masser af underholdning i 1. halvleg af FCN – FCM, men også i et tempo, som gjorde dommer Jonas Hansen tæt på overflødig. Seks frispark, nul advarsler og i det hele taget brug for nul ledelsesmæssige værktøjer var status i første halvleg.

2. halvleg var fuldstændig identisk – NUL kontroversielle situationer, og det man kunne hidse sig mest op over var en misset fordel til FCN 30 meter fra mål.

Hansens påsætning var en af flere bemærkelsesværdige i runden – Hansen er uden tvivl den dygtigste VAR-dommer vi har herhjemme og mere reglen end undtagelsen manden i boksen, når 1.valgs-kampen klokken 18 spilles.

I 2023/24 var Hansen kun i aktion 11 gange – langt efter Sandi Putros med 19 og Karlsen, Kristoffersen og Kehlet med 17-16-16 – naturligvis pga. mange VAR-involveringer. Af Hansens 11 påsætninger i 2023/24 var fire af dem rendyrkede bund6 opgør, mens kun AGF-FCN og SIF-FCN var rendyrkede top6-kampe.

Nu fik Hansen altså sæsonens første af de lukrative “Big4” opgør mellem de fire realistiske guldkandidater fra FCK, FCM, FCN og BIF.

Randers – Viborg (Sandi Putros)

Endnu en offensivt underholdende kamp, hvor der ikke for alvor var brug for dommeren. Sandi Putros var ikke udfordret i nævneværdig grad, og var allerhøjest indblandet i kontroversielle sager, da Florian Danho gik i græsset efter en luftduel med Jeppe Grønning, som KUNNE have kostet en advarsel til VFF-koryfæet, men mere var et udtryk for en uheldig landing hos franskmanden end der var tale om egentlig hensynsløshed fra Grønning.

Øvrige advarsler til Olsen og Anyembe helt efter bogen.

AaB – Silkeborg (Jakob Kehlet)

Foto: Ritzau / Alamy Live News

Forholdsvis lidt drama de første 90 minutter af AaB – Silkeborg, hvor nordjyderne førte 2-0, men så reducerede Oliver Sonne til 2-1 i tillægstiden, og så fik vi 4,5 minutter med drama på.

Mark Brink modtog direkte rødt kort for at stoppe Kelvin John i en omstilling, men måden det skete på var ikke som den klassiske “stoppe et lovende angreb”. Brink ramte tanzanieren helt oppe på knæet, da han kastede sig ind i en tackling uden nogen intention eller mulighed for at spille bolden, og Kehlet trak resolut (og modigt) badebilletten, selvom den salomoniske løsning havde været et gult kort.

FIFA og UEFA har stort fokus på, at hammeren skal falde prompte, når et lovende angreb stoppes på en måde, hvor vi er ude over et beregnende eller hensynsløst indgreb. Det var Brinks i høj grad her.

Oliver Sonne ragede et gult kort til sig til efter slutfløjt, da han tog en sprint på 20 meter over mod Jakob Kehlet for at fortælle ham, at han bestemt ikke var tilfreds med, at der blev fløjtet af i 95:00 midt i et Silkeborg-indlæg. Det er altid penibelt, når dommeren fløjter af midt i et angreb, men er der ikke mere tid, er der ikke mere tid. Tænk, hvis SIF havde udlignet til 2-2 i en kamp med fire minutter lagt til, og hvor Brinks røde kort ikke kunne retfærdiggøre mere end 30 sekunders tillæg.

FC København – AGF (Lasse Graagaard)

Foto: Ritzau / Alamy Live News

To straffesparkssituationer i første halvleg, hvor der blev peget på pletten i den ene.

Unge Lasse Graagaard dømte sin første kamp i Parken, og jeg nåede lige at rose ham for IKKE at dømme straffespark i en situation, hvor Mohammed Elyounoussi blev holdt af Tobias Bech.

Bech har fat i nordmanden indledningsvis, men vælger at slippe sit tag forholdsvis hurtigt. Elyounoussi reagerer forsinket og går let til jorden, og den slags kan ikke give et straffespark. En holdeforseelse er ikke “bare” en holdeforseelse – den reelle impact som Bechs indledende holdeforseelse har på Elyounoussi, retfærdiggører i hvert fald ikke nordmandens teatralske fald.

Derfor var det så meget desto ærgerligere, at Graagaard hoppede på limpinden, da Victor Claesson en håndfuld minutter senere blev skudt af Jens Okking efter en absolut minimal berøring fra Gift Links, som sparkede ud efter en bold tæt på svenskeren.

Den minimale kontakt, der var, retfærdiggjorde i hvert fald ingenlunde, at Claesson på OL i svømning agtig vis dykkede en tur i græsbassinet, men med kort forsinkelse fløjtede Graagaard for straffespark.

Jeg mistænker, at det er linjedommer Jakob Mastrup, som kalder den fra sin position på linjen, pga. Graagaards forsinkede fløjte. VAR-dommer Jørgen Burchardt er prisgivet, for fejlen er ikke “clear and obvious” – der er jo en kontakt fra Links på Claesson, nøjagtigt som der var, da Raheem Sterling faldt i feltet efter en fjer-let berøring i EM-semifinalen mod Danmark i 2021.

Der skal dog ikke være den mindste tvivl om, at Graagaard får kritik af bedømmer Lars Christoffersen for at fløjte straffesparket. Havde han givet gult til Claesson for film, havde han haft min fulde opbakning.

Jeg kan godt leve med, at Rasmus Falk ikke får kort, da han stopper et AGF-angreb med et frispark på Gift Links. Sydafrikaneren har retning lidt væk fra mål, og AGF er 3-mod-4 i situationen. Havde det givet gult, havde der til gengæld heller ikke været tale om justitsmord.

2. halvleg blev væsentlig mindre intens på trods af, at FCK vendte 1-2 til 3-2. Korrekt advarsel til Beijmo for at holde Elyounoussi og ikke så frygtelig meget andet at berette.

Brøndby – Vejle (Mikkel Redder)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Klart sæsonens mest krævende første halvleg for Mikkel Redder og teamet i et ulige matchup, hvor Vejle begik TRETTEN frispark og gik hårdt til hjemmeholdet i mange tilfælde.

Redder og linjedommer Martin Markus får minuspoint for ikke at se German Onugkhas soleklare skub på Jacob Rasmussen, som efterfølgende kolliderede med målmand Pentz, hvorefter sidste sæsons SL-topscorer kunne halvflugte bolden i nettet.

Redder anerkendte scoringen, men blev klogeligt kaldt til skærmen af VAR-dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen, som kunne annullere scoringen både for frisparket, men også for hands på Onugkha umiddelbart inden scoringen.

Hands var også et tema tidligt i kampen, hvor Emmanuel Emmanouilidis efter et Brøndby-indlæg var uforudseende og lavede en refleksbevægelse med sin venstre arm, som efterfølgende havde kontakt med bolden på den øverste del af armen.

Er det et latterligt hands-straffe? 100%

Er det i overensstemmelse med reglerne? Fuldstændig

Emmanouilidis’ lille refleksbevægelse med armen er kriminel, fordi den ikke har noget med hans naturlige bevægelsesmønster at gøre. Briterne formulerer det bedst i deres version af fodboldloven:

Flere taler om, at Emmanouilidis bliver ramt på skulderen, men det har ganske enkelt ikke gang på jord. Bolden rammer grækerens overarm, og for at vi er oppe og tale en bold i skulderregionen, skal den ramme over armhulen. Den nederste del af bolden nærmer sig angriberens albueled, så det er et 10/10 straffespark efter regelbogen. Så kan vi altid diskutere

Foto: Screen Dump TV2 Sport X / TV2 Play

Jeg synes, advarslen til Hamza Barry i det 34. minut er hård. Mathias Kvistgaarden er på vej ned allerede inden kontakten, og selvom frisparket er åbenlyst, er det gule kort en overreaktion. Det hjælper ikke noget at appellere den, men her kan Barry med rette føle sig hårdt dømt.

Til gengæld blev der misset advarsler på både Denis Kolinger (stempling på Yuito Suzuki) og til målscorer Emmanouilidis for at klatre op i hegnet i forbindelse med VBs åbningsscoring.

Derudover har jeg intet imod, at der bliver givet gult kort til Juwara for at trække tiden ved et hjørnespark, hvor VB 30 sekunder efter bolden er røget til hjørne finder ud af, at det skal være en anden spiller, som sparker hjørnesparket.

2. halvleg blev en fuldstændig anderledes oplevelse, hvor Brøndby vandt frisparksstatistikken med 3-1 (kontra 3-13 for de første 45 minutter) og med et minimum af situationer for Redder at tage stilling til.

SpilXperten og Viborg FF: Disclaimer

Skriv første kommentar

Skriv et svar