18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 2. runde af Superligaen

Benjamin Leander ser tilbage på fem af de første seks kampe i Superligaen og kommer også med et godt råd til AaB i 1. division.

Superligakampen mellem Randers FC og Hvidovre IF i Randers søndag den 30. juli 2023 – Foto: Bildbyrån

Viborg – Lyngby (fredag)

Mikkel Redder var 4. dommer til kampen her efter sin brøler i åbningsrunden. Jeg var inde på det på Twitter ang. dommere og “straffeaktioner” eller interne karantæner:

Dommere vil stadig lave fejl, fordi de er mennesker. Fejlen i Herning var rystende, fordi der burde være alle forudsætninger for at bruge den tid, der skulle til på at tjekke holdesituationen helt i gennem, men min påstand vil også være, at disse fuldkommen klinkende klare, sort/hvide fejl maksimalt sker 1-2 gange pr. sæson. Naturligvis er det 1-2 gange for meget, men det er også en præmis, så længe mennesker opererer i VAR-vognen. Premier League, La Liga og Serie A går heller ikke hus forbi på de her uforklarlige fejl.

Den slags slap vi for fredag aften i Viborg, hvor unge Lasse Graagaard igen leverede vældig, vældig fint. Med forsigtig optimisme tør jeg godt konkludere, at dansk fodbold er i gode hænder med den generation af talenter som Lasse Graagaard, Jakob Karlsen og Mikkel Redder udgør.

I Viborg klarede Graagaard sig gennem kampen med en enkelt advarsel til Pascal Gregor for en holdeforseelse. Gregor havde fat i både bukser og trøje, men jeg ser efterhånden en klar tendens i spillet, hvor boldførende spiller er begyndt at holde fast i modstanderens trøje. Det var også tilfældet med Viborgs Ibrahim Said her.

Det havde dog været tæt på umuligt at sælge kendelsen overfor et frådende hjemmepublikum, hvis man havde fløjtet frispark mod Said, men teoretisk havde det været den rigtige kendelse, og jeg glæder mig til at se den dommer, som har modet til at gå ind og sanktionere denne her kedelige tendens fra offensivspillerne.

Vejle – FC København (lørdag)

Mere polemik var der straks lørdag i Vejle – FC København, hvor vejlenserne bed fra sig i en intens Superliga-kamp med voldsomt høje 31 frispark fra Morten Krogh

Nøglesituationer i kampen:

  • Advarsel til Christian Sørensen for “farligt spil” med kontakt. Absolut intet at diskutere i situationen. Fin ledelse af Morten Krogh, som hurtigt er på åstedet og får givet Sørensen sit gule kort. Flere vejlensere kommer ilende til og kalder på rødt kort til Sørensen, men den kan vi godt strege med det samme. Der er kontakt i hovedhøjde på hjemmeholdets Musa Juwara, men det er primært Sørensens ben eller knæ, som træffer gambianeren, og selvom sidstnævnte skal have behandling, er indgrebet aldrig mere end hensynsløst, som altid giver gult. Befriende at se evigt-sympatiske Sørensen løbe til Juwara og give ham en oprigtig undskyldning, mens han ligger ned og får behandling. Fair Play som det bør sig være.
  • Soleklar advarsel til Roony Bardghji efter 37 minutter for at stoppe en Vejle-omstilling via en holdesituation.
  • Muligt rødt kort til Christian Sørensen efter 44 minutter – igen i duel med Musa Juwara. Løs bold, hvor Vejle potentielt er 2-mod-2, hvis Juwara vinder duellen med Sørensen.

    Det gør han for såvidt også, men falder til jorden umiddelbart efter duellen. Morten Krogh står under 10 meter fra situationen med fuldstændig frit udsyn, men gør ingen mine til at dømme frisparket. Jeg tæller FIRE Vejle-spillere i umiddelbar nærhed af situationen, men ingen af dem appellerer for hverken frispark eller kort i situationen.

    Den langsomme gengivelse viser en POTENTIEL kontakt mellem Sørensen og Juwara, men jeg har ingen rygende pistol for, at der uden enhver form for tvivl begåes et frispark på Vejle-spilleren. Med gummi-paragraffen fremme, synes jeg spil videre er den korrekte dom, og et gult nummer to havde været hårdt dømt, men ikke decideret forkert.
  • Roony Bardghji laver frispark efter 59 minutter i en duel med Vejles Miiko Albornoz. Fordi man har et gult kort i forvejen, er det ikke det samme som, at man nærmest ikke KAN lave frispark uden at kort nummer to udløses. I den konkrete situation har Bardghji lidt fat i en fremaddrivende Albornoz, hvor det ender med, at Bardghji forsøger at prikke bolden, men tager benene på svensk-chileneren.

    Frisparket begåes ca. 10 meter udenfor Vejles eget felt, og FCK har som minimum syv mand bag bolden mod Vejles fire. Vi kan aldrig komme i nærheden af at stoppe et lovende angreb her, og forseelsen er ikke af hensynsløs karakter.

    Derfor undrer det mig også gevaldigt, at en artikel som DENNE ser dagens lys:

Screen Dump: Artikel fra bt.dk

Krogh havde som det letteste i verden kunne liste ovenstående remse op efter at have set situationerne i gennem, men dommerne herhjemme har stadig store forbehold mod at stille op til interview efter kampene og forklare deres kendelser. Oftest vil de gerne have været gennem hele bedømmelsen først og diskutere situationerne internt, hvilket sagtens kan tage op mod en time efter kampen.

Andre gange har TV-producerne ganske enkelt været langsomme med at komme forbi med kampen på den USB-nøgle, som udleveres til dommerne efter kampen og som bruges til alle bedømmelser i Superligaen. Det er også en af de store forklaringer til, at dommerne ikke stiller op efter kampen – at de i visse situationer simpelthen ikke har fået kampen udleveret og ikke har set situationerne i gennem.

I den konkrete situation virker det dog som en tabersag, at Krogh ikke får lov til at udtale sig i en situation, hvor han står med stærke kort på hånden efter at have set billeder.

FC Midtjylland – Silkeborg (søndag)

Forholdsvis udramatisk affære i Herning, hvor føromtalte, dygtige Jakob Karlsen havde fået genvalg fra første runde i OB-Randers og leverede endnu et fint stykke arbejde i en forholdsvis nem affære, hvor en lang tordensvejrspause gjorde arbejdsdagen lidt længere.

Korrekt indgriben fra Sandi Putros ved Sory Kabas potentielle 3-0 mål, som blev vinket af for offside. Selvsamme Kaba fik minuttet efter et godt bud på sæsonens mest uduelige advarsel for at gå fem meter hen til et Silkeborg-frispark på banens midte og puffe en SIF-spiller, som stod klar til at tage frisparket i komplet ufarlig position. Med tre minutter på banen og en 2-0 føring på tavlen, må man ganske enkelt spørge mere kompetente mennesker om, hvad pokker, som foregik i den situation.

Kampens mest delikate situation var straffesparket i kampens indledning, som Gustav Isaksen efterfølgende misbrugte:

Man kan diskutere, hvor første kontakt starter fra SIF’ernes Alexander Busch – er der blot et græsstrås berøring fra Isaksens fod, er det på banen, men om det så var sket en meter udenfor banen, er regelbogen tydelig omkring hvordan sådanne forseelser udenfor banen straffes:

Derfor er det sagen udvedkommende, om Busch begår forseelsen på linjen eller udenfor banen. Straffesparket er klinkende klart.

Randers – Hvidovre (søndag)

Småt med dramatik i Randers udover endnu en lang tordenvejrspause. Straffesparket for hands mod Matti Olsen var der ingen diskussion omkring, mens de øvrige fire advarsler i kampen også var spot on.

Vigtigt for Aydin Uslu at komme godt i gang – Uslu havde ingenlunde nogen imponerende sæson i 2022/23 og kan være i overhængende fare for at blive byttet ud af den meget store dommergruppe, som med Simon Duerlund Rasmussens oprykning tæller rekordstore 15 mand uden nogen oplagte kandidater til at gå på pension lige foreløbigt udover Michael Tykgaard.

Brøndby – OB (søndag)

Rigtig fin indsats af Jakob Sundberg i en rigtig Vilde Vesten-kamp, hvor tingene sagtens kunne være eskaleret i en affære med enormt mange halve omstillinger og duelspil, men hvor Sundberg og VAR-rummet ramte rigtigt på nøglekendelserne:

  • Der var intet bevis for, at bolden endegyldigt havde passeret stregen ved Brøndbys 1-0 scoring.
  • Frisparket til OB i forbindelse med 1-1 udligningen er helt på sin plads. For mig havde det været en reel fejl at misse det som forseelse, for Håkon Evjen rammer tydeligt Rami Al-Haij på støttebenet, da bolden er på vej ind mod ham.

    Tre korrekte advarsler til OBs Adelgaard, Manneh og Al-Haij var ikke en for lidt – især til sidstnævnte for en grim stempling i minut 88 havde været nem at springe over, fordi Brøndbys Lauritsen ikke hopper og vrider sig, men indgrebet er åbenlyst hensynsløst, og derfor er det også helt på sin plads med gult til OB-kreatøren.

AaB – Horsens (lørdag)

Som et lille aber dabei, synes jeg AaB skal ofre 1. divisions appel-gebyret på 10.000 kroner og få Pedro Ferreira fritaget for de to karantænedage, han fuldkommen fejlagtigt pådrog sig mod Horsens.

Dommer Michael Rasmussen havde fået hvervet i SL-opgøret mellem de to nedrykkere, og indsatsen var ikke noget voldsomt at skrive hjem om de første 90 minutter med forholdsvis under-gennemsnittet ledelse, men i overtiden ramte Rasmussen reelt forkert på det røde kort til portugiseren.

På en klassisk løs bold gik Ferreira ind med knopperne forrest – skødesløst, men også kun hensynsløst i det han ikke stemplede direkte ind på Horsens’ David Kruse, men nærmest stemplede som blokering mod Kruse, som efterfølgende sparkede op i Ferreira.

Et eksempel, der er set tonsvis af gange på både internationalt og hjemligt niveau, og hvor straffen er et logisk gult kort med seks strafpoint. Nu fik Ferreira direkte rødt og 36 strafpoint modsvarende to dages karantæne – dem skal AaB anke omgående.

AGF – FC Nordsjælland

Det er sjældent ubøvlet, når fysiske AGF møder voldsomt teknisk betonede FCN, og kampen i Århus havde da også sine momenter, hvor det krævede en skarp leder. Peter Kjærsgaard ramte rigtigt på de store kendelser – dem, der umiddelbart blev talt mest om var:

  • Advarsel til Mikael Anderson i en situation hvor denne går op i duel med Kian Hansen, som går i græsset, hvor Kjærsgaard ikke engang fløjter for frispark, men afbryder spillet med gentagne fløjt. Da Hansen tilsyneladende bløder en smule efter duellen, beslutter Kjærsgaard sig for gult. Anderson har løftet albuen i duellen med Hansen, men der svinges ikke på nogen måde, og havde man de store AGF-briller på, kunne der argumenteres for, at Hansen ligefrem hopper op i Andersons albue. Det er nok en sandhed med modifikationer, men uanset hvad er advarslen ekstremt dårligt eksekveret rent proceduremæssigt og uhyre hård rent niveaumæssigt.

  • Mohamed Diomande vil MEGET gerne sparke til en bold, der ligger under Mikkel Duelund i det fjerde tillægsminut af 1. halvleg. FCN’eren rammer helt sikkert AGF-midtbanemanden et sted, hvor det gør rigtig ondt at blive ramt nord for knæene og syd for navlen, men om det er særligt hensynsløst eller brutalt synes ikke at være tilfældet. Episoden sker tre meter ude foran AGFs bænk, som ingenlunde er frådende af raseri, så her lever vi fint med, at der ikke sanktioneres yderligere. Kjærsgaard er hurtigt proaktivt henne og afdramatisere situationen, og 4. dommer Jørgen Burchardt er også placeret under fem meter fra situationen. Havde kampen været på et absolut kogepunkt og AGF foran 3-0 i gule kort, kunne man have overvejet en ledelsesmæssig advarsel til Diomande for at få slukket branden, men det havde været en forkert løsning her efter min mening.

  • Straffespark eller ej på Patrick Mortensen mod Tverskov efter et hjørnespark? VAR-dommer Jens Maae mente ja. Jeppe Tverskov går utvivlsomt i græsset på voldsom teatralsk vis og på en måde, der ingenlunde retfærdiggør den kontakt han bliver udsat for omkring hælen fra Patrick Mortensen, som forsøger at cleare bolden, men kommer for sent.

    Jeg støtter dog Maaes straffesparksvurdering og i øvrigt også tidligere dommer Jesper Simoni, som skrev dette på Twitter:

Læs også:

Skriv et svar