18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 19. Superligarunde

Benjamin Leander retter dommerbrillerne mod den overståede Superliga-runde, som bød på drama med udvisninger, straffespark og VAR-kald.

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Tobias Jørgensen

Randers – Lyngby (fredag)

Rundens grimmeste kamp blev afviklet på Cepheus Park, hvor både hjemme- og udehold havde svært ved at stå fast på et glat underlag i det kronjyske.

Aydin Uslu havde ikke meget at se til og styrede løjerne fint med en velvalgt linje til en kamp fra bund6, men nøglemomentet i kampen var IKKE at dømme straffe til Sævar Magnusson, da hjemmeholdets Daniel Høegh havde godt fat i islændingen i de døende minutter af 1. halvleg.

LIVE lignede det, at Høegh lige akkurat nåede at slippe Magnusson, så islændingen blev på benene og kunne afslutte nogenlunde i balance, men efter et par gennemsyn af situationen er jeg ikke det mindste i tvivl:

Magnusson bliver snydt for et soleklart straffespark, og Høegh sidder lettet på knæ og kan nærmest ikke fatte sit held over ikke at være blevet udvist. Randers-forsvarsspilleren mistimer først en hoppende bold i hovedhøjde, og kommer derefter på den forkerte side af Lyngby-angriberen, og tager instinktivt fat i ham derefter.

Selvom Magnusson lykkes med at holde sig på benene, er han i ringe balance da han afslutter, og både Uslu og VAR-dommer Jakob Kehlet har formentlig været skuffede over deres dom, når de har set situationen i gennem efter kampen.

Vejle – Silkeborg (søndag)

Jonas Hansen leverede en glimrende indsats i Nørreskoven, og kan kun ærgre sig over et dømt hands-straffe, som blev kaldt tilbage af både VAR og Hansen selv efter et gennemsyn.

Hjemmeholdets Gundelund leverede en dårlig førsteberøring i en helt upresset situation i eget felt, hvorefter bolden hoppede op på en udstrakt hånd fra forsvarsspilleren. Hansen selv afviste situationen prompte med en markering, men ombestemte sig splitsekundet efter – givetvis influeret af et kald fra enten fjerdedommer eller linjedommer.

Udfra lovens bogstaver, og spillets ånd i øvrigt, er det helt efter bogen, at VAR-dommer Burchardt kalder Hansen til skærmen med anbefaling om at omgøre kendelsen

Soleklart straffespark begået af hjemmeholdets Oliver Sonne blev straffet med korrekt gult kort og ikke rødt kort på trods af, at SIFs dansk-peruvianer mere eller mindre var “sidste mand” og havde ringe chance for at spille bolden, da German Onugkha var strøget i gennem med frit skud mod mål. I stedet for at rive Onugkha ned, valgte Sonne den taktisk kloge løsning og gik ned i en tackling, som frikendte ham for den såkaldte “triple punishment” med blot advarsel til følge.

Hvidovre – Viborg (søndag)

Endnu en voldsomt undervældende affære i Hvidovre med under 2.000 mennesker på lægterne. Unge Jakob Karlsen kom af med seks advarsler – alle fint ramt – men to af dem eksekveret på uoverbevisende vis, hvor både fløjte og kropssprog indikerede, at Karlsen ikke ville af med et kort, hvorefter skadede spillere i græsset gjorde ham overbevist om at give advarslerne efterfølgende.

Kampens første advarsel var også en besynderlig en af slagsen, hvor gæsternes Nigel Thomas tåbeligt gik i vejen for en igangsættelse, men blev ramt på foden da Hvidovre ville sætte bolden i gang og krævede efterfølgende behandling i over et minut, før Karlsen kunne give ham det helt korrekte gule kort.

Flot fordel i forbindelse med advarsel til Hvidovres Adjei-Broni og adventende advarsel.

OB – Brøndby (søndag)

Kampen var reelt afgjort efter 10 minutter og fire sekunder, da Brøndby førte 2-0, og Sandi Putros blev aldrig reelt testet i opgøret.

Kørte fin fordel i forbindelse med første advarsel til OBs Trybull, men overså også et frispark på Ohi Omoijuanfo.af selvsamme Trybull kort tid efter, som på en dårlig dag havde givet OB-tyskeren advarsel nummer to, som dog ingenlunde var obligatorisk.

AGF – FC Midtjylland (søndag)

Fuld valuta for dommerhonoraret i AGF-FCM med tre straffespark, to dobbelt-gule kort til FCM og drama fra første fløjt mellem to fysisk betonede mandskaber.

Morten Krogh konsoliderede nok engang sin status som Danmarks for nuværende bedste dommer med en stærk kamp – også selvom han måtte have hjælp til at dømme andet straffespark i kampen med udvisning til følge til Ingason.

Lad os starte med den situation, for Krogh kaldes til skærmen og ser FCMs islænding gå hårdt ned i et forsøg på at blokere en Nicolai Poulsen afslutning. Det lykkes ikke, og det ender med et hensynsløst benspænd fra Ingason, som har en advarsel fra tidligt i første halvleg, hvor han også begik straffespark.

Det er rigtigt, at VAR ikke kan gennemse anden advarsel, men VAR kan sagtens gennemse et misset straffespark og advisere dommeren om, at den korrekte dom i situationen er straffespark OG advarsel. Det gør Redder helt korrekt, og i situationen får vi alle de gode ting ved videodommersystemet, som afvikler situationen på lige knap et minut.

Dobbelt gult/rødt til Paulinho var også fuldkommen efter bogen. Brasilianeren gik uforsigtigt op i en hovedstødsduel med Patrick Mortensen og ramte AGF-angriberen med en løftet arm i nakken inden han vandt bolden. Dumt, når man har et gult kort for et benspænd i første halvleg.

Eric Kahl burde være straffet for film i første halvleg, men fik sin fortjente advarsel 30 sekunder senere for en holdeforseelse.

FCMs straffespark i 1. halvleg er ikke stort, men dog forsvarligt, fordi der er en kontakt i hofteregionen fra Eric Kahl på FCMs Lee Han-Beom, som dog ikke rammer bolden i sit forsøg på at cleare den, men i stedet rammer Beom, som dog også allerede er på vej ned i situationen. Havde Krogh IKKE dømt straffe, havde VAR heller ikke kaldt ham til skærmen er mit bud. Cho Gue Sung provokerede i øvrigt tåbeligt AGF-fansene efter sin scoring og burde være tildelt et gult kort for provokerende, usportslig opførsel, som havde givet koreaneren karantæne mod FC København.

FC København – FC Nordsjælland (mandag)

Mads Kristoffer Kristoffersen havde fået ansvaret for topkampen i Parken og leverede overall en pæn indsats i en kamp, der aldrig for alvor fik tænding og nerve på som vi har set tidligere i et par af kampene på især Right To Dream Park.

Det smertede dog i øjnene at se Elias Jelert filme åbenlyst i minut 33 med en advarsel hængende over sig. Det er sagen uvedkommende, at det sker på egen banehalvdel fremfor eksempelvis i FCNs felt. Jelert forsøger at snyde sig til et frispark, og det skal koste automatisk gult kort, også selvom det havde gjort Kristoffersen vældig upopulær blandt hovedparten af de 30.000 fremmødte. Ansvaret ligger ene og alene hos Jelert, som dummer sig grelt i situationen, og også fik en idiotisk første advarsel ved at hamre bolden i jorden og i øvrigt også overfuse fjerdedommeren ved FCKs scoring til 1-0.

Noget, som gjorde det legende let for Jacob Neestrup at udskifte sin overgearede back i pausen.

3 Kommentarer

Skriv et svar

  1. Carsten Jensen

    FCK – FCN Schjelderup hvor Vavro støder sammen. Hvad ville du ha fåmt

    1. Benjamin Leander

      @Carsten Jensen Jeg synes frispark til Schjelderup havde været på sin plads. I gamle dage havde man kaldt “Obstruction!” på Vavro, men samtidig er Schjelderups forsøg på en bold i dybden ikke succesfuld uanset hvad. Spil videre er ikke decideret forkert, men jeg havde foretrukket frisparket..