18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Dommerkommentar til 16. Superliga-runde

SpilXpertens Benjamin Leander analyserer kendelser fra næstsidste spillerunde af efterårssæsonen.


Horsens – Randers

Straffespark Horsens – kort til Carlgren?

Der er blevet spurgt til teknikaliteten i, at Randers’ uheldige keeper Patrik Carlgren ikke får advarsel for det straffespark han begår mod Anders K. Jacobsen, og i samme sekvens desværre kommer voldsomt til skade.

I gamle dage var Carlgren blevet udvist for berøvelse af oplagt scoringsmulighed, men takket være afskaffelsen af “triple punishment” (straffespark, udvisning og karantæne), har man i dag nedgraderet berøvelse af oplagt scoringsmulighed i straffesparksfeltet til kun at give gult kort.

Dommer Jakob Karlsen trækker ikke noget gult kort lige efter han har fløjtet straffespark, men der går ikke mere end 3-4 sekunder før banens aktører finder ud af, at noget er grueligt galt med den svenske Randers-keeper. Der går over 10 minutter fra Karlsen har fløjtet straffespark til det eksekveres af Horsens, mens Carlgren i mellemtiden er blevet fragtet ind i en ambulance. Teknisk set kunne man godt give ham advarslen på vej ud på en båre, men fodbolddommere ER rent faktisk også mennesker, og rent ledelsesmæssigt havde det været et frygteligt afstumpet signal at sende til en spiller, der kort forinden har ligget bevidstløs på grønsværen.

Derfor: Gult kort havde været korrekt til Carlgren – udfra et menneskeligt perspektiv er det helt fint at “glemme det” i sekvensen her, når man tager de alvorlige omstændigheder i betragtning.


FC København – Lyngby

Pga. rettigheder hos Discovery/6’eren, kan vi desværre ikke bruge billeder fra kampen.

Frispark til Lyngby ved scoringen til 1-0?

FCKs Davit Khocholava erobrer bolden fra Lyngbys Magnus Westergaard i et LBK-opspil. Ni sekunder senere ligger bolden i nettet på scoring fra Rooney Bardghji, men der er SOLEKLART frispark til Westergaard i en situation, hvor georgieren slet ikke spiller bolden selvom dommer Sandi Putros i situationen peger på bolden som indikator for, at det skulle være tilfældet.

Den såkaldte “Attacking Possesion Phase” som dommerne kigger efter i forhold til, om der er tale om en ny spilfase, har ikke bagudrettede afleveringer, tydelig temposækning i angrebet eller en åbenlys indikation på, at Lyngby kan nå på plads i forsvaret.

For mig at se en klar fejldom.

Omstødt straffespark FC København

Superligakampen mellem FC København og Lyngby i Parken søndag den 6. november 2022. Foto: Claus Bech, Scanpix


Sandi Putros dømmer straffe til FCK i det 44. minut i en situation, hvor gæsternes Adam Sørensen spiller bolden lovligt med den ene fod, men samtidig også fører sit andet ben i gennem og laver “saksen” på Andreas Cornelius.

“Han er jo først på bolden”, vil mange fans argumentere, men det hjælper ikke meget, hvis du er sidst på manden. At spille bolden i fodboldregi medfører også, at man har styr på hvor ens ben ender efterfølgende, og jeg synes personligt IKKE, at Adam Sørensen vinder denne her bold rent. Kontrollen over tacklingen er forholdsvis ringe med brugen af BEGGE ben og ikke bare ét ben, som forsøger at tackle bolden væk.

VAR-dommer Jonas Hansen var dog af en anden overbevisning og kaldte Putros til skærmen. Herefter blev straffesparket annulleret. Ikke en intervention efter min smag.


OB – Brøndby

Straffespark til OBs Emmanuel Sabbi i duel med Sigurd Rosted?

Sabbi udtaler til Viaplay, at han bliver underløbet af Rosted i det 85. minut i forbindelse med et indlæg fra Issam Jebali.

Ved første øjekast på vinklen forfra er der ingen forseelse. Sabbi ligner bare en spiller, der hopper uforholdsmæssigt højt og kommer op at ride på nordmandens ryg.

Til gengæld viser Viaplay en interessant vinkel senere i kampen, hvor det er ganske tydeligt, at Rosted underløber amerikaneren ved lige først at observere ham mens indlægget svæver i luften, hvorefter han lige rykker ind og kanter ham.

Der er INGEN tvivl om, at Rosted skaber en vanvittigt farlig situation her. Sabbi rammer rigtig grimt ned, og lovmæssigt forsøger nordmanden ingenlunde at spille bolden i situationen. Her ville jeg gerne ha’ haft adgang til VAR-vognens kommunikation for at høre, om VAR-dommer Peter Kjærsgaard bare forkaster den med et “ren duel, spil videre” som jeg selv gjorde ved første øjekast. Der er dog et LANGT spilstop, hvor vognen har alt rigelig tid til at vurdere duellen som kriminel set udfra Rosteds ageren, og efter at have set den alternative vinkel er jeg ikke i tvivl om, at OB skulle have haft straffe.

1 kommentar

  1. Jeg forstår heller ikke helt hvordan straffet til Cornelius kan blive omstødt. Der er jo klart benspænd efterfølgende. Men jeg undrer mig også over, at det konverteres til et indirekte frispark til Lyngby. Burde bolden så ikke blot falde til FCK, som er sidst på bolden. Desuden er frisparket på samme vis med David K, det er muligt, at han lige snitter bolden, men han får så sandelig også manden.

Skriv et svar