18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Datagennemgang af rekordernes premiererunde

Der var individuel hæder og ris til både spillere og hele mandskaber i en voldsomt begivenhed åbningsrunde på Superligaen 2023/24. Benjamin Leander har fundet dataluppen frem.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

FCM – Hvidovre 1-0 (Cho Gue-Sung)

Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
 • FC Midtjylland bøvler stadig en del med åbningskampene i Superligaen. Siden en 2-0 sejr over Viborg i 2015 har resultaterne set ud som følger:

2016: 2-2 mod Randers (h)
2017: 0-4 mod Brøndby (u)
2018: 0-0 mod AGF (h)
2019: 1-0 mod Esbjerg (h) (sejrsmål i minut 90)
2020: 0-2 mod Sønderjyske (u)
2021: 1-2 mod OB (h)
2022: 1-1 mod Randers (h)
2023: 1-0 mod Hvidovre (h)

 • FCMs asiatiske nyindkøb Cho Gue-Sung debuterede fra start og blev den fjerdeasiat til at score i Superligaen. Cho Gue-Sungs landsmand Jung Bin Park (5 mål, Hobro) Dion Cools fra Malaysia (1 mål, FCM) og dansk-filippinske Jerry Lucena (6 mål, Esbjerg) var de første asiater på landkortet. Gue-Sungs debut var i sagens natur godkendt med stats som matchvinder, men på underliggende parametre lå koreaneren noget under sine tal fra sin tid i K-League, hvor han havde 49% succesrate i samlede aktioner, 21 afleveringer, 1,6 vellykkede mand-mand-situationer og 40% vundne dueller (alle pr. 90 minutter).

  Mod Hvidovre lå de tal på 37% succesrate, 14 afleveringer, 0 vellykkede mand-mand-situationer og 31% vundne dueller. Det ændrer dog ikke på, at koreaneren virker som et voldsomt spændende køb, og med lidt held havde set sin første afslutning i kampen tage undersiden af overliggeren og i mål i stedet for oversiden af overliggeren og ud til målspark.
 • Selvom Hvidovre blev snydt for et soleklart straffespark kort før tid, havde det været tyveri ved højlys dag, hvis oprykkerne havde fået point med hjem fra Herning. Tre afslutninger på 90 minutter er det laveste antal noget hold har præsteret på MCH Arena siden FCN blot havde to helt tilbage i maj 2021.
 • I en generelt lidet velspillet affære, var Emiliano Martinez fremragende for FCM. 19 vundne dueller var Superliga-næstbedste for uruguayaneren.
 • Hvidovre leverede absolut en hæderlig fight i Herning, men led voldsomt under, at man måtte smide Nicolai Geertsen i angrebet som lappeløsning. Den 32-årige midtstopper fightede forbilledeligt og vandt to ud af tre offensive dueller, men havde også kun en enkelt berøring i boksen på 75 minutter, ligesom hans medspillere fandt ham beskedne seks gange. En forholdsvis stor kontrast til Geertsens sidste hjemmekamp i 1. division for Helsingør, hvor han modtog en aflevering 71 gange.

Lyngby – FC København 1-2 (Lund, Gonçalves, Finnbogason)

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
 • Expected Points-modellen kommer til kort her, for Lyngby ender med at vinde Expected Goals 1,9 mod 1,5 og dermed også optjene i nærheden af 1,8-1,9 Expected Points, men det er i bedste fald en sandhed med modifikationer.

  Sekvensen hvor Alfred Finnbogason først brænder en kæmpe chance på 0,75 xG ved at skyde på stolpen, hvorefter han får en endnu større chance på returen (0,84) og scorer på den, står for 85% af Lyngbys samlede Expected Goals i kampen. I sagens natur kan man ikke skabt mere end 1,00 xG på en enkelt “scoringssekvens”, nøjagtigt som FCN heller ikke skabte 1,88 xG mod Brøndby på Mads Hermansens “T-shirt redning” i 22. runde af sidste sæson. De skabte 1,00 xG på de tre afslutninger fra Nuamah og to gange Faghir.
 • Det ændrer dog ikke på, at Lyngby havde FCK gevaldigt i tovene den sidste halve time, hvor FCK vandt sølle to offensive dueller mod de kongeblå mod et gennemsnit på 10 offensive dueller vundet den sidste halve time i samtlige 32 kampe fra sidste sæson. FCK clearede i øvrigt bolden 28 gange i kampen. Lyngby clearede bolden TO (!)
 • FCK var til gengæld i klar kontrol de første to tredjedele af kampen, hvor Andreas Cornelius var særdeles tilstedeværende, men manglede slutprodukt på sine afslutninger. FCK-angriberen modtog en aflevering 14 gange fra sine medspillere – kun to gange siden 2015 har han modtaget en aflevering flere gange fordelt på 67 kampe og næsten 4.000 spilminutter.

AGF – Vejle 1-0 (Bech)

Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix
Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix
 • Svært imponerende debut af AGF mod Vejles oprykkere, som ikke fik et ben til jorden på Ceres Park. Röslers tropper brillerede med en pasningsprocent på 88 – kun set højere én gang i tyskerens tid i Smilets By; mod Silkeborg i september sidste sæson. Samme kamp var også den eneste kamp, hvor AGF er noteret for flere succesfulde afleveringer (547) end i søndagens kamp mod Vejle (536)
 • Med til historien hører naturligvis, at Vejle blev reduceret til 10 mand efter en times spil, men det ændrer ikke på, at AGF de første to tredjedele af kampen også havde helt styr på VB, som kun havde en ufarlig afslutning fra DangerZone den første time – et hovedstød fra Musa Juwara, som trillede til målspark.
 • KÆMPE kamp af Frederik Tingager, som havde Superliga-karrierehøjeste TRETTEN vundne defensive dueller i sin SL-kamp nummer 158. Tingager har i 2023 begået sølle fem frispark på 16 SL-kampe og ikke fået et eneste gult kort. Yann Bissecks fravær blir næppe et, de kommer til at mærke i Århus.

  Særligt ikke fordi forsvarsmakker Thomas TK Kristensen også spillede en brandkamp med 85 vellykkede aktioner, en pasningsprocent på 92, syv vundne luftdueller og seks vundne dueller ud af syv mulige, hvor bolden lå fri mellem ham og en Vejle-angriber.
 • VB’erne havde en tung dag på kontoret og kom aldrig ind i kampen, hverken før eller efter unge Tobias Lauritsens røde kort. German Onugkha var foretrukket som central angriber, men modtog bolden seks gange på 80 minutter, havde tre berøringer i boksen og nul afslutninger indenfor rammen eller fra DangerZone.

OB – Randers 2-2 (Odey, Al-Haij, Turay, Andersson)

Foto: Claus Fisker / Scanpix
 • OB stillede op med fire spillere, som for første gang optrådte i Superligaen. Mohamed Turay, Rami Al-Haij, Sven Köhler og Leroy Owusu.

  Turay blev den tredje spiller fra Sierra Leone til at score i Superligaen efter Alhaji Kamara og Mustafa Bundu, sådan så Sierra Leone nu er oppe som en imponerende nummer 24 på listen over udenlandske topscorernationer med 47 scoringer i alt. Forude venter Costa Rica, Tunesien og Canada med 48, 50 og 51 scoringer.

  Rami Al-Haij var en skarp dribler i Heerenveen sidste sæson med 4,3 mand-mand situationer sidste sæson og 44% succesrate. Mod Randers forsøgte han sig kun en enkelt gang i direkte duel, og tabte den. Straffesparksscoringen var fin, men man sad ikke for alvor med fornemmelsen af, at OB har fundet guld målt på de 65 minutter svenskeren fik – det ville dog også ha været vildt, hvis det var tilfældet så hurtigt.
 • Tyske Sven Köhler var den store oplevelse på den centrale midtbane med ekstremt stærke 77 succesfulde aktioner, bla. 18 vundne dueller undervejs i kampen samt otte bolderobringer. Han ligner en klar gevinst for fynboerne.

  Også Owusu spillede glimrende på højre back og var voldsomt hyppig opspilsstation med 36 modtagne afleveringer i kampen. Ghaneseren ramte på seks ud af 10 afleveringer til banens sidste tredjedel og vandt fire ud af seks dueller.

  Ungar Charly Nouck var foretrukket fra start af Andreas Alm på venstre kanten og leverede både godt og skidt. Nouck ramte forkert på hver tredje aflevering og sendte fire af fem skud forbi eller ind i et par Randers-ben, men var til gengæld i formidabelt udfordringshumør med hele 14 mand-mand-dueller på 78 minutter, hvoraf seks af dem var succesfulde. Hele 11 berøringer i boksen var også fuldkommen vildt i kombination med to succesfulde indlæg ud af to mulige – her kan OB for alvor have en stjerne in spe rendende rundt med kraftige Mohamed Daramy vibrationer.
 • Randrusianerne var uskarpe offensivt, men fik maksimal uddeling. Otte af 12 afslutninger i kampen var langskud fra mindst 16 meter, men de tre gange man afsluttede i DangerZone beløbede sig til to scoringer – sidstnævnte efter en heroisk fremmarch af målmand Patrik Carlgren, som afsluttede kompetent, hvorefter Hugo Andersson plaffede returen i netmaskerne fire sekunder før tillægstidens udløb. De to afslutninger udgjorde 40% af Randers samlede afslutninger i kampen.
 • Marvin Eghos måltørke fortsatte for 15. Superligakamp i træk, og for 12. gang i den periode havde Egho ikke en afslutning indenfor rammen. Mod OB fik Egho en assist på Stephen Odeys 0-1 scoring, men alt andet fra Eghos fødder var mere eller mindre slattent med 9 ud af 11 dueller tabt, 0 mand-mand-dueller forsøgt og 0 berøringer i boksen. Her mangler Randers for alvor offensivt output til at bakke Odey op.
 • Mikkel MP Pedersen var foretrukket som erstatning for Lasse Berg Johnsen (solgt til Malmö), men her er det tydeligt, at Randers har fået markant mere rugbrød og mindre pasningsfod end hos den norske playmaker. Alligevel leverede MP dog en pæn kamp med syv præcise afleveringer til banens sidste 35 meter ud af otte mulige, men LBJ lå på 56 pasninger pr. kamp, mens MP mod OB havde 33 afleveringer.

Silkeborg – Brøndby 1-2 (Adamsen, Vallys, Evjen)

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
 • Brøndby tabte for niende gang i træk ikke en Jyllands-udekamp. Det er klubbens bedste Tour de Jylland siden man 12 kampe i træk ikke tabte vest for Lillebælt mellem september 2017 og september 2018.
 • Vestegns-drengene kan dog primært takke veterankeeper Thomas Mikkelsen for en sand brandkamp, hvor BIF-sidsteskansen leverede NI redninger – det næsthøjeste i Mikkelsens karriere mellem 2015 og 2023, kun overgået af 11 mod netop Silkeborg i 1. division helt tilbage i foråret 2016.
 • Brøndby-defensiven var uden nye tilføjelser i forhold til sidste sæson, men norske Henrik Heggheim fik sin første SL-start siden august 2022. Det var ikke en videre solid defensiv fra gæsterne, som med 21 tilladte afslutninger, de 10 af dem indenfor rammen, leverede det næstmest åbne forsvar siden 26. februar 2017, hvor Brøndby også vandt med 2-1 på trods af at være reelt nedspillede mod Sønderjyske, som dengang havde 25 afslutninger med 13 af dem indenfor rammen. Siden har kun BIFs udekamp i Farum i 22. grundspilsrunde, hvor FCN havde 23 afslutninger med 12 indenfor rammen, været dårligere end søndagens kamp i Silkeborg rent defensivt ift. at være under pres afslutningsmæssigt.

  Det vidner 13 hjørnespark mod sig også om – så mange hjørnespark har BIF ikke givet væk i SAMTLIGE af de 273 SL-kampe, som har været spillet mellem 2015 og 2023, hvor der er tal tilgængelige fra. Rekorden før det var 12 hjørnespark til AaB i en 3-0 snitter i Aalborg helt tilbage i foråret 2016.
 • Offensivt var det dog forholdsvis positivt for Brøndby, at man spillede lige op med Silkeborg på nærmest alle pasningsparametre. Især Mathias Kvistgaarden fortsatte de forrygende takter fra foråret med to oplæg og 46 vellykkede aktioner – sidstnævnte det højeste tal NOGENSINDE set i en SL-kamp for Brøndby! Ohi Omoijuanfo havde blot det halve.
 • Silkeborg satte Tonni Adamsen flot op til OTTE afslutninger – dog kun med tre af dem fra DangerZone. De otte afslutninger er det højeste set fra Adamsen siden han spillede 2. division for BK Frem i 2018 – dengang havde han otte afslutninger uden scoring i en udekamp mod Odder.

FC Nordsjælland – Viborg 4-1 (Søndergaard, Nuamah, Nuamah, Nuamah, Nygren)

Foto: Claus Bech, Scanpix
 • Ernest Nuamah blev den første FCN-spiller til at score hattrick for Farum-klubben siden landsmanden Godsway Donyoh gjorde det 1. oktober 2018 mod Sønderjyske. Nuamah scorede sit hattrick mellem det 29. og 59. minut – kun Søren Christensen har lavet et hattrick med kortere tid i mellem, da falstringen scorede tre på 27 minutter mod AGF i 2012.
 • De seneste 10 sæsoner er der blevet scoret hattrick mod FCN syv gange, mens FCN altså kun har lavet to selv.
 • Gæsternes Jakob Bonde var nådesløs i sin egen vurdering af indsatsen fra Viborg og gav den beskrivelsen “fucking rædderlig”. Det er nok lige at stramme den, men VFF var ikke ret imponerende, og vandt bla. kun 17 offensive dueller i kampen – det laveste antal siden 16 mod Lyngby i efteråret 2022, ligesom man mønstrede undervældende 14 positionerede angreb. Holdets gennemsnit i sidste sæson var TREDIVE med 20 som laveste antal!
 • Jeppe Tverskov debuterede for FCN i SL-regi efter 38 kampe for Randers og 209 for OB. I Tverskovs første kamp for Farum-holdet satte han pasningsrekord med utrolige 117 vellykkede afleveringer ud af 121 forsøgte!

  Det giver Tverskov en forrygende flot 4.plads over midtbanespillere med flest gennemførte afleveringer i en enkelt SL-kamp mellem 2015 og 2023:

  1. Mark Brink, SIF (144 mod ACH 2023)
  2. Mark Brink, SIF (125 mod SJE 2021)
  3. Christian Nørgaard, BIF (118 mod AaB 2017)
  4. JEPPE TVERSKOV, FCN (117 mod VFF 2023)
  5. Mark Brink, SIF (110 mod BIF 2022)
 • Det var dog primært FCN, som var fremragende og ikke VFF, som var ringe. Hjemmeholdet kørte bolden umanerlig godt rundt. 632 vellykkede afleveringer og en pasningsprocent på TREOGHALVFEMS er ikke set bedre siden marts 2017, hvor SIF blev besejret 5-1 med 642 vellykkede afleveringer, men kun med 89 i pasningsprocent. De 93 i pasningsprocent er ikke set bedre for NOGET SL-hold i perioden 2015-2023!

Skriv et svar