18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Datagennemgang af 5. Superliga-runde

Nicolai Vallys og den eksklusive målscorerklub, AGFs vilde forvandling, kulsorte skyer over Randers og kedelig rekord til Vejle. Leanders Lup for femte Superliga-runde er parat!

Hvidovre – FC København 0-2 (Oskarsson, Elyounoussi)

Theo Sander griber ind i sin Superliga-debut for FCK. Foto: Claus Bech, Scanpix
 • For blot femte år i Superligaens historie starter et hold med at vinde de første fem kampe i sæsonen. Både FCK og FCM havde 15 point efter fem runder i 2019/20, FCM havde det i 2014/15, Brøndby havde det i 1996/97, og AaB blev det første hold i Superligaen til at have maksimumpoint i 1994/95, da der stadig kun blev givet to point for en sejr.


  Både FCM, Brøndby og AaB løb med mesterskaberne i de sæsoner, hvor de førte Superligaen som det eneste hold med maksimumpoint, mens FCK førte på bedre målscore end FCM i 2019/20, men tabte mesterskabet senere til Ulvene.

 • Efter at have været spildominerende med mindst 87% pasningsnøjagtighed og 58% boldbesiddelse, var FCK markant mindre overbevisende i Hvidovre med “kun” 86% pasningsnøjagtighed og 49% boldbesiddelse. Initiativet blev overladt til hjemmeholdet, som også satte hele 37 etablerede angreb op på banens sidste tredjedel – det højeste antal siden Silkeborg gjorde det helt tilbage i forårspremieren 2023 med 40 etablerede angreb.

 • Theo Sander blev den første danske keeper i FCKs bur i en Superligakamp siden Stephan Andersen i FCM – FCK 12. maj 2019, hvor landsholds-reserven blev udskiftet skadet efter 26 minutter.


  Sander blev den 12. danske FCK-keeper i Superliga-regi efter Palle Pedersen, Thomas Risum, Brian Flies, Per Poulsen, Michael Steensgaard, Benny Gall, Jesper Christiansen, Stephan Andersen, Rune Pedersen, Kim Christensen og Jacob Busk.

 • FCK var i komplet cruise control og behøvede ikke udrette ret meget offensivt efter Orri Oskarssons scoring på FCKs første afslutning i kampen. FCK forsøgte sig blot med fem indlæg i kampen mod et gennemsnit på 15 det sidste kalenderår. 11-mod-11 er et lavere antal indlæg ikke set i nogle af de 278 kampe der er data fra mellem 2015 og 2023. I 2-2 kampen mod FCN i april 21 blev FCK kun noteret for to indlæg hele kampen, men her blev Nicolai Boilesen også udvist med direkte rødt kort allerede i minut 18.

 • Hvidovre gjorde mange ting rigtige og noterede sig bla. for sæsonhøjeste 12 afslutninger og korrelerende sæsonhøjeste 0,83 Expected Goals. Christian Greko Jakobsen kom frem til tre afslutninger centralt for mål i den såkaldte Danger Zone, men ramte ikke på nogle af de tre og har kun ramt målet på én af syv afslutninger i sæsonen.

 • Hvidovre spillede sig flot frem mod FCKs mål med hele 52 afleveringer, der ramte indenfor banens sidste tredjedel. Det er fire mere end man havde mod BÅDE Viborg OG AGF (24 i hver kamp)

Silkeborg – FC Nordsjælland 2-0 (Tengstedt, Lind)

Søren Tengstedt: Målscorer søndag og spændende mand hos SIF (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
 • FC Nordsjælland pustede og prustede, men forgæves mod Silkeborg i El Plastico. FCN’erne mønstrede voldsomme 44 positionerede angreb på SIFs sidste tredjedel af banen, men kom frem til sølle fire afslutninger modsvarende bare ni procent af angrebene, som havde et slutprodukt. Så lav en procentsats er ikke set i SL-regi siden 8. oktober sidste sæson, hvor 20 positionerede angreb mod FC København beløbede sig i EEN afslutning.

 • For tredje gang i de sidste fire kampe var FCNs indlægsspil under al kritik. Af 23 indlæg mod Silkeborg sejlede 20 af dem enten ud af banen eller ind til en spiller fra hjemmeholdet – 20 dårlige indlæg er det højeste antal for Farum-holdet i en SL-kamp siden FEMOGTREDIVE skæve indlæg mod Horsens i et 0-1 nederlag i september sidste sæson.

 • FCN var skarpe på bolden og noterede sig for voldsomme 701 vellykkede afleveringer, heraf utrolige 108 til banens sidste tredjedel. FCN har snittet 44 (!) afleveringer til banens sidste tredjedel, og de 108 vellykkede er det højeste antal siden føromtalte Horsens-kamp i sidste sæson, hvor FCN også manglede slutprodukt offensivt og gik fra banen med et nederlag uden at score.

 • Ernest Nuamah var udeladt af truppen grundet rygter om en snarlig transfer til franske Lyon, og FCN manglede fart uden ghaneseren på banen. Det blev til NUL omstillinger for FCN i kampen for første gang i sæsonen – til sammenligning kørte man OTTE mod AGF i runde to.

 • Silkeborg leverede en flot, defensiv indsats og besejrede FCN for TREDJE gang i træk. Kent Nielsen besejrede FCN for 18. gang i sin trænerkarriere, og mod de 14 hold han har mødt mindst 20 gange i sin trænerkarriere, har han kun bedre sejrsprocent mod Viborg (46) og Randers (46) end FCN (44)

 • Gedigen kamp af Anders Klynge på SIFs centrale midtbane. Klynge noterede sig for senior-karriere næsthøjeste 10 vundne defensive dueller – kun 11 vundne dueller for Silkeborg i 1. division mod HB Køge i efteråret 2020 var bedre end søndag eftermiddag på JYSK Park.

 • Søren Tengstedt er ved at udvikle sig til en spændende sag for Silkeborg. Målscoreren til 1-0 snitter over 4 afslutninger pr. kamp indtil videre og rammer målet voldsomme 62% af gangene. Kun tre af Tengstedts i alt 12 afslutninger på 270 minutters spilletid har dog været fra Danger Zone – kan SIF lykkes med at få ham endnu mere centralt og tættere for mål, er der scoringer i vente i samspil med Tonni Adamsen som spydspids.

Lyngby – Randers 1-0 (Gytkjær)

Panderynkerne bliver dybere og dybere hos Randers-cheftræner Rasmus Bertelsen (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
 • Randers nærmer sig klubbens næstdårligste serie i Superligaen efter ELLEVTE SL-kamp i træk uden sejr. Vinder man ikke over Viborg fredag aften, tangerer man klubbens næstdårligste stime på 12 SL-kampe i træk uden sejr fra april 2005 til juli 2006 (fordelt over to sæsoner), mens rekorden fra 2009 mellem maj og november på 18 kampe stadig er et godt stykke væk.

 • For tredje kamp i træk tabte Randers en SL-kamp uden at score selv. Det er første gang det sker for kronjyderne siden august 2019, hvor man tabte 0-1 til OB og FCK og 0-2 i Lyngby.

 • Randers’ offensiv var for tredje kamp i træk tandløs og mønstrede for tredje kamp i træk maksimalt et enkelt forsøg indenfor rammen, som skammeligt blev misbrugt af Marvin Egho. Hele sidste sæson præsterede Randers blot tre kampe ud af 32 mulige med maksimalt en enkelt afslutning indenfor rammen, og i hele databaseperioden fra 2015/16 til 2022/23 så man ikke ET tilfælde, hvor kronjyderne bare TO kampe i streg havde maksimalt en enkelt afslutning på mål. Nu er man oppe på tre i træk fem runder inde i sæsonen.

 • Som det eneste hold i Superligaen denne sæson ligger Randers med en procentuel andel af afslutninger udenfor boksen på over 50, nærmere betegnet 56% af alle afslutninger, der kommer fra 16 meter eller længere udefra. FCM er nærmeste forfølgere med blot 44% af afslutningerne udenfor boksen. Et vitalt parameter for kronjyderne at få bragt i orden, eftersom procentdelen af langskudsmål kun bliver ved med at falde rent statistisk.

 • Lyngby var skarpe defensivt og blundede kun en enkelt gang, da Marvin Egho stod helt fri på otte meter, men valgte at placere sit hovedstød indenfor Mads Kikkenborgs reflekszone. Afslutningen var den ENESTE Lyngby gav væk i eget straffesparksfelt – det er ikke set i en SL-kamp på Lyngby Stadion siden marts måned mod Horsens, at LBK kun giver en enkelt afslutning væk i eget felt.

 • Freyr Alexanderssons tropper led dog offensivt, og 0,92 af de 1,70 Expected Goals registreret mod Randers kom fra Frederik Gytkjærs matchvindermål.

 • Især Lyngbys første 45 minutter var komplet tandløse med sølle en afslutning som tilskuerne endda skulle vente 44 minutter på at få fra Pascal Gregor efter et hjørnespark. Ikke siden en Victor Torp-afslutning mod Randers i minut 45 mod netop Randers på udebane i marts 2021, har Lyngby-fansene skulle vente så længe på 1. afslutning i en SL-kamp.

FC Midtjylland – Brøndby 0-1 (Vallys)

Nicolai Vallys; medlem af en eksklusiv klub af målscorere i Superligaen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
 • Nicolai Vallys scorede for femte gang i træk og blev dermed medlem af en eksklusiv lille klub hvad angår spillere til at score i de første fem runder af en Superliga-sæson:


  Nicolai Vallys, BIF 23/24,
  Patrick Mortensen, AGF 20/21
  Ronnie Schwartz, RFC 13/14


 • Efter 3-0 sejren mod Lyngby kunne Brøndby fejre noget så sjældent som to sejre i træk med Clean Sheet i en efterårs-sæsonkamp for første gang siden man besejrede Sønderjyske 1-0 og Hobro 2-0 helt tilbage i efteråret 2018!

 • For tiende gang i træk tog Brøndby-fansene hjem fra en Superligakamp i Jylland uden et nederlag i bagagen! Kun 12 kampe i træk under Alexander Zorniger er en bedre Jyllands-stime end den nuværende.

 • I en generelt skuffende affære var Brøndby mindst undervældende. FCM led under en tidlig skade til Cho Gue-Sung, ligesom Aral Simsir også udgik kort inde i 2. halvleg. Det var medvirkende til, at FCM aldrig fandt den offensive melodi og blot mønstrede EN afslutning indenfor rammen. Sidst det skete var i november sidste sæson mod FCN i en tørvetriller af en 0-0 kamp. En utrolig stime på 73 efterårs-sæsonkampe, hvor Brøndby ikke en eneste gang havde nappet to sejre i træk med Clean Sheet.

 • FCM sluttede den sidste halve time af uden Franculino, Aral Simsir og føromtalte Cho Gue-Sung og havde blot én afslutning på mål i kampens sidste halve time – et langskud fra Junior Brumado i minut 90+3 til 0,02 i xG. I tillæg fremtvang man ikke et eneste hjørnespark den sidste halve time og ramte på nul ud af to indlæg.

 • Junior Brumado erstattede den skadede Cho Gue-Sung og spillede 77 minutter – det højeste minutantal for brasilianeren siden fuld spilletid mod FC København i et 0-1 nederlag i Herning helt tilbage i marts 2022. Brumado var involveret i Superliga-karrierehøjeste 52 dueller og karrierehøjeste 15 luftdueller undervejs. Endnu engang et resultat af, at FCM er gået over til at spille et antal betragteligt højere antal lange bolde rent procentuelt denne sæson. De sidste fem sæsoner ligger FCM solidt mellem 12,4 og 12,8% lange bolde pr. kamp, men i denne sæson hedder tallet 15,3% – en procentuel forøgelse på knap 20% sammenlignet med sidste sæson.

OB – AGF 1-1 (Mortensen, Mickelson)

Nicholas Mickelson scorer for OB og bringer Thailand på tavlen over nationer med Superliga-mål. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
 • For første gang i sæsonen skabte AGF ikke en stor chance på mindst 0,30 Expected Goals, da det blev til en fair deler i Odense.

 • For femte gang i træk havde AGF bolden mindst 51% af tiden – det er ikke set siden 2015/16-sæsonen, hvor AGF mellem oktober og november havde fem kampe på stribe med mest boldbesiddelse i alle fem kampe, som i øvrigt gav et slattent afkast på to ud af 15 mulige point.

 • AGF chokstartede med en lynscoring af Patrick Mortensen sat i gang af en hurtig AGF-omstilling, der overraskede OB. AGF lykkedes med at få sendt tre afslutninger af sted efter tre omstillings-angreb; det højestte antal afslutninger efter en omstilling siden fem styk ud af fem mulige mod Viborg i maj sidste sæson.

 • Mortensens scoring var et lille lyspunkt i en ellers hård kamp for AGFs offensiv, som kun vandt 32% af de offensive dueller mod OBs defensiv – det laveste antal 11-mod-11 siden 28% vundne offensive dueller mod Randers i en 0-0 langgaber i tredje runde af sidste sæson.

 • OB virker til at have ramt guld i Rami Al-Hajj, som efter fem runder har haft flest Deep Completions (15) af alle spillere i Superligaen. En kategori, som de sidste tre sæsoner er vundet af Mohamed Daramy, Sebastian Jørgensen og Rasmus Falk. En deep completion er en aflevering, excl. indlæg, som rammer en medspiller i position max. 20 meter fra modstandernes mål.

 • Nicholas Mickelson (Thailand) scorede sit første Superliga-mål og blev den 86. forskellige nationalitet til at score i landets bedste række. Mickelson krydrede en fremragende kamp ved at vinde Superliga-karriere næsthøjeste otte ud af ni defensive dueller, tre ud af tre luftdueller vundet og en pasningsprocent på 96 med kun en fejlaflevering i kampen.

Viborg – Vejle 2-1 (Serginho, Onugkha, Renato Junior)

Historiebøgerne sender Vejle i 1. division efter et blankt nul for de første fem runder. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
 • Vejle blev det første hold i Superligaen til at tabe de fem første kampe i sæsonen siden HB Køge i 2011/12-sæsonen. Vejlenserne tabte også alle fem kampe i sæsonen 2006/07, mens HFK Sønderjylland gjorde det i 2000/01 og Viborg gjorde det i 1995/96. Mandagens modstandere fra Viborg er det eneste hold, der har klaret skærene i Superligaen efter fem nederlag i de første fem runder.

 • Samtlige fem Vejle-nederlag har været på et enkelt mål – det er første gang i Superligaens historie, at et hold taber de første fem kampe i sæsonen med mindst mulig margin.

 • Efter fem spillerunder må Vejle dog sande, at de ikke ligger sidst uden grund. Holdet skaber klart færrest store chancer, har næstfærrest pasninger i holdet, færrest berøringer i modstandernes felt og rækkens næstdårligste indlægsprocent. Sidstnævnte er langt fra optimalt for et hold, som i sidste sæson scorede over en femtedel af sine samlede mål på hovedstød.

 • Disciplinært halter det også for Vejle, som har fået 13 gule kort på 64 frispark – et gult kort under hver femte frispark begået. Lyngby har begået et frispark mindre end Vejle, men fået hele seks kort færre modsvarende et gult kort pr. niende frispark begået. Også et tegn på, at VB alt for ofte fanges i ubalance og må trække i nødbremsen.

 • Hos Viborg blev Renato Junior matchvinder og samtidig brasilianer nummer 38 til at score i den bedste, danske række. Der er forholdsvis lang vej op til en plads i Top5, hvor Cesar Santin (64), Gilberto Macena (52), Evander (39), Alvaro Santos (38) og Allan Sousa (30) sidder solidt i top.

 • Daniel Anyembe var rykket ud på højre back efter salget af Anton Gaaei til Ajax, og her gjorde den tidligere EfB-spiller det aldeles glimrende. Fem bolderobringer, tre clearinger, otte ud af 10 præcise afleveringer til banens sidste tredjedel og sæsonhøjeste 46 modtagne afleveringer fra en medspiller var med stor pil opad.

Skriv et svar