18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Datagennemgang af 13. Superligarunde

Benjamin Leander vender FCK storsejr, FCM i offensiv medvind, muren Nathan Trott, Silkeborg med tangering af 29 år gammel rekord, driblekonge fra OB, uskarpe FCN, uskarpe Patrick Mortensen og meget mere.

Odds og optakt til FCK - FC Midtjylland i DBU Pokalen

Foto: IMAGO / Gonzales Photo

FC Midtjylland – Lyngby 2-1 (Osorio, Gudjohnsen, Gabriel)

FCMs uventede matchvinder Adam Gabriel stjal showet fredag aften. Den 22-årige tjekke kom frem til karrierehøjeste FEM afslutninger, heraf tre indenfor rammen, som ligeledes var karrierehøjeste for FCMs sommerindkøb.

Gabriel noterede sig også for et oplæg til Dario Osorio, ligesom fem ud af seks luftdueller blev vundet mod storkøbenhavnerne.

FCM var i fint, offensivt spilhumør og noterede sig for sæsonhøjeste 22 afslutninger. Skarpheden mangler dog stadig med kun seks af dem indenfor rammen og en sæsonprocent på 32, hvad angår afslutninger indenfor rammen. Kun Randers og Hvidovre med 28 og 24 er dårligere til at ramme indenfor skiven denne sæson.

FCM har nu scoret mindst to mål SEKS SL-kampe i træk. Scorer holdet to mål i Hvidovre i 14. runde er det første gang siden sæsonen 2010/11, at det sker. Dengang scorede man mindst to mål OTTE SL-kampe i træk mellem oktober 2010 og marts 2011.

Lyngby slider fortsat på udebaneturene til Jylland og har ikke sejret i en SL-kamp på fastlandet siden netop på MCH Arena i marts måned. Siden har otte kampe givet seks nederlag og blot to point ud af 24 mulige.

Freyr Alexanderssons tropper har været domineret i luften de sidste to kampe mod AGF og FCM. Mod århusianerne vandt man blot 11 af 38 dueller, mens tallet mod FCM var helt nede på 12 ud af 52 dueller modsvarende 23% succesrate. Lyngby er ikke blevet domineret så kraftigt i luften siden et 0-1 nederlag i Haderslev, hvor LBK blot vandt 15% af hovedstødsduellerne i kampen med sølle syv ud af 47.

Gylfi Sigurdsson startede en ligakamp for første gang siden 23. maj 2021, men markerede sig ikke nævneværdigt med andet end et blokeret langskud, en advarsel og to begåede frispark mod sig på 79 minutters spilletid.

FC København – Hvidovre 4-0 (Lerager, Claesson, Bardghji, Oskarsson)

For tredje gang i de seneste 14 SL-hjemmekampe vandt FCK med mindst fire mål. Ganske imponerende med tanke på, at FCK slet ikke vandt med fire mål overhovedet i perioden maj 2019 til marts 2023 – en periode på hele 61 SL-hjemmekampe uden en decideret storsejr.

Neestrups tropper var helt og aldeles i kontrol og havde ikke Kamil Grabara ude i en eneste redning. Det var femte gang i Grabaras SL-tid, at han ikke var ude i en eneste redning undervejs.

Roony Bardghji fortsætter sin imponerende træfsikkerhed og har syv SL-scoringer på 13 afslutninger indenfor rammen. Den svenske teenage-stjerne spillede fuld tid for første gang i sæsonen og noterede sig også for mægtige 97% i afleveringsprocent med kun en enkelt fejlaflevering på 97 minutter.

Hvidovre er nu oppe på Superligaens syvendelængste sæsonstart uden sejr. Kun B1909 i 1992/93, OB i 1997/98, HFK Sønderjylland i 2000/01, Silkeborg i 2001/02, Randers i 2009/10 og Silkeborg igen i 2014/15 har i 33 sæsoner med Superliga-fodbold ventet længere på første sæsonsejr – OB med første sejr i runde 14, SIF med første sejr i runde 16, HFK Sønderjylland i runde 17, kronjyderne med sejr i runde 18, B1909 helt uden sejr i 18 grundspilsrunder og Silkeborg helt fremme i runde 19 som Superligaens bundskraber.

Vejle – Viborg 1-1 (Ngbakoto, Ementa)

Viborg har stadig svært ved at få det defensive greb om kampene og gav for 12. gang i 13 forsøg en stor chance væk i denne sæson som Yeni Ngbakoto scorede på for Vejle i weekenden. Selv Hvidovre har to kampe i sæsonen uden store chancer mod sig, og målmand Lucas Lund ligger næstsidst i Superligaen på Prevented Goals-skalaen – altså hvor mange mål han statistisk har forhindret udfra modstandernes xG på afslutninger indenfor rammen. Her ligger VFF-sidsteskansen på -2,2 Prevented Goals for sæsonen – et markant stykke fra sidste sæsons fine præstationer, hvor Lund over en hel sæson forhindrede Superliga-femtehøjeste 6,1 mål mod Viborg.

Offensivt trykkede Viborg til gengæld speederen i bund og var decideret uheldige kun at passere en velspillende Nathan Trott en enkelt gang i Vejle-målet. 25 afslutninger i en SL-kamp er ikke set bedre siden 28 hjemme mod Randers i august 2021, ligesom holdets xG-sum på mægtige 2,96 (non-penalty) siden føromtalte Randers-hjemmekamp, hvor VFF skabte 3,4 xG.

Ibrahim Said meldte sig også ind offensivt med fem afslutninger – lige så mange som han havde tilsammen mod Brøndby, AGF, Silkeborg, FCM og FCK.

Vejle imponerede ikke voldsomt spilmæssigt, men har trods alt hentet dobbelt så mange point i de sidste fem kampe (6) end man gjorde i de første otte (3). Får man point i årets sidste hjemmekamp mod Lyngby i runde 15, er det første gang siden 1997, at Vejle ikke taber fire efterårshjemmekampe i træk.

Trods en blunder ved Viborgs udlignende mål stod Nathan Trott en blændende kamp og noterede sig for NI redninger, hele otte af dem refleksredninger fra forholdsvis kort afstand. Ikke siden 10 redninger for AFC Wimbledon i efteråret 2019 har Trott haft flere redninger i en og samme kamp, mens de otte refleksredninger var karrierehøjest for den 25-årige sidsteskanse.

Silkeborg – OB 0-0

For første gang i 31 Superliga-sæsoner har Silkeborg holdt nullet FEM gange i træk på eget græs. Ikke siden dette holdt vandt 2-0 over AaB i mesterskabssæsonen, har Søhøjlandets helte bedrevet noget lignende:

Foto: Screenshot, Superstats.dk

Trods de defensivt flotte takter var Silkeborg frygtelig tandløse i de første 45 minutter af søndagens opgør mod OB, hvor Anders Klynges enlige afslutning efter 35 minutter på 0,04 xG markerede et lavpunkt for en 1. halvleg under Kent Nielsen i denne sæson. Kun i en uskøn sidstesekunds-sejr over FCN i marts tidligere på året har Silkeborg haft én afslutning i 1. halvleg af en hjemmekamp på JYSK Park siden tilbagevendenen til landets bedste række i 2020.

I 2. halvleg blev tingene mærkbart bedre for Silkeborg, som dog aldrig fik sat SL-topscorer Alexander Lind i scene. For første gang i en kamp med mindst 70 minutters spilletid i Superligaen havde Lind ikke en eneste afslutning i kampen, ligesom Lind blot vandt seks af 26 dueller mod OBs defensiv.

Siden 5-1 sejren i Hvidovre har OB ramt et offensivt dødvande, og kampen mod Silkeborg var den syvende i træk med maksimalt en enkelt træffer i en SL-kamp for fynboerne. Det er ikke set siden en sløj stime for OB i 19/20-sæsonen, hvor man ikke vandt 10 kampe i træk og i løbet af den stime spillere ni kampe på stribe uden at score to eller flere gange.

Charley Nouck var et positivt indslag på fynboernes venstre kant og lykkedes med Superliga-højeste otte vellykkede afdriblinger af en direkte modstander mod Silkeborg. OB-teenageren ligger på fornemme 9,9 mand-mand-dribledueller pr. kamp i denne sæson og er lykkedes med meget fine 55% af dem. Kun FCNs Ibrahim Osman har flere i sæsonen pr. kamp med 11,5, mens top2 i sidste sæsons Superliga hed Mohamed Daramy med 10,5 pr. kamp og Elias Achouri med 9.7 pr. kamp.

Brøndby – FC Nordsjælland 2-1 (Kvistgaarden, Ingvartsen, Vallys)

Ikke siden 2005 har Brøndby haft flere point efter 13 spillerunder (29 dengang) end de 28 man har skrabet sammen i denne sæson.

Hjemmeholdet spillede en stærk, defensiv kamp og holdt FCN til sølle 18 vundne offensive dueller mod et sæsongennemsnit på 33. Vi skal tilbage til 11. september 2022 i 1-1 kampen mod FCM for at finde færre vundne offensive dueller (17) for nordsjællænderne.

Rasmus Lauritsen fik sin første SL-start siden 30. juli mod OB og spillede en fremragende kamp med ni bolderobringer, syv ud af otte vundne, defensive dueller og havde seks præcise afleveringer til banens sidste tredjedel på seks forsøgte.

Efter 12 point i de første fire kampe og 15 scorede mål, har FCN fået 10 point i de sidste ni kampe og scoret ni mål i processen. Efter de fire første sejre i sæsonen solgte man Ernest Nuamah til Lyon.

I de første fire kampe scorede FCM 15 mål på 52 afslutninger, hvor 24 af dem sad indenfor rammen. 46% af afslutningerne var indenfor rammen. I de efterfølgende ni kampe har FCN haft 129 afslutninger, hvor 34 af dem har været indenfor rammen. Sølle 26% af afslutningerne har været indenfor rammen – et fald på TYVE procentpoint!

Mod Brøndby ramte blot tre af 10 afslutninger foruden Marcus Ingvartsens straffespark indenfor rammen.

Christian Rasmussen har haft otte afslutninger i Superligaen indtil videre. NUL af dem har ramt målet, heraf en enkelt mod Brøndby, ligesom nul ud af tre drible-dueller mod en Brøndby-spiller blev vundet foruden fem fejlafleveringer på 17 forsøgte.

AGF – Randers 2-1 (Serra, Bundgaard, Bech)

Randers kom et skridt nærmere et historisk svingende 2023, da man tabte 1-2 i Århus mandag aften. Holdet har nu fire kampe tilbage til at forsøge at vinde to Superliga-kampe i træk; ellers forlader man året uden EN ENESTE GANG at have fundet to SL-kampe i træk fordelt på i alt 32 kampe. Randers har syv sejre i 2023 – de seks af dem på præcis ét mål foruden 4-0 magtdemonstrationen i Brøndby i april.

Efter et par offensivt potente kampe mod Brøndby og FCM, var indsatsen i Århus blodfattig, og foruden Filip Bundgaards straffesparksscoring havde Randers ikke en eneste afslutning indenfor rammen. Det er tredje gang i 2023, at Randers ikke har en afslutning på mål (straffespark excl) foruden 0-4 nederlaget til FCK i denne sæson og 1-3 nederlaget til FCN i runde 30 i sidste sæson.

For FEMTE kamp i træk havde Patrick Mortensen ikke en afslutning indenfor rammen (excl straffespark) i en Superliga-kamp. Ikke siden efteråret 2021, hvor Mortensen også havde fem kampe i rap uden afslutning indenfor rammen, har AGFs målmager haft en lignende afslutningstørke. Til gengæld har Mortensen vist voldsom fysisk stærke med 27 vundne dueller ud af 48 mulige i de sidste to kampe mod Lyngby og Randers. Det er 56% vundne dueller mod et snit i Superligaen på 37% historisk.

Tobias Bech har scoret tre gange på sine seneste seks afslutninger og blev også matchvinder mandag aften.

AGF har givet færrest store chancer væk af alle hold i Superligaen denne sæson med kun otte afslutninger på mindst 0,30 xG mod sig. Man deler den hæder med Brøndby, som har samme antal afslutninger mod sig.

Skriv første kommentar

Skriv et svar