18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Data-gennemgang af 7. Superliga-runde

Benjamin Leander sætter fokus på 7. Superliga-runde med lup på bla. FCMs lange indkast, FCKs pasningskonger, et sjældent Vejle-comeback og en måltyv fra Søhøjlandet.

Superliga: Brøndby IF - Randers FC

Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

OB – Vejle 1-2 (Deedson, Lauritsen, Assehnoun)

Raul Albentosa og resten af Vejle-holdet krigede første Superliga-sejr hjem denne sæson. Foto: IMAGO / Gonzales Photo

For første gang siden 1997/98 (sæsonen hvor Rene Schrøder scorede to gange for Lyngby i Superligaen) er et hold startet ud med “begge hold scorer”-udfaldet de første syv runder. Dengang var det Århus Fremad, der stod for en voldsomt underholdende indledning på landets bedste række:

Screendump: Superstats.dk

Nu er det OB, som har indledt 23/24-sæsonen med 2-2 mod Randers, 2-1 mod Brøndby, 1-2 mod Viborg, 1-2 mod FCK, 1-1 mod AGF, 5-1 mod Hvidovre og 1-2 mod Vejle.

OB spillede igen offensivt til og lagde rigeligt tryk på Vejles bagkæde, dog uden at komme frem til noget ret farligt offensivt slutprodukt. Don Deedsons åbningsscoring, som var OBs første afslutning i kampen, havde højere xG (0,66) end OBs øvrige otte afslutninger tilsammen (0,58)

OB kreerede 59 afleveringer, som fandt frem til banens sidste tredjedel. 11 mod 11 er det ikke set højere siden 62 af slagsen mod AGF helt tilbage i september 2019!

Vejle leverede et af de helt sjældne Superliga-comebacks fredag aften. Kun ude mod FCK i 2000 (0-1 til 4-1), mod Lyngbys amatører i 2002 (0-1 til 5-2) og mod AaB i 2020 (0-1 til 3-1) er det lykkedes Vejle at vende 0-1 til sejr på fremmed græs i Superliga-regi dette årtusinde. En periode på 110 SL-kampe inden forløsningen i Odense fredag aften.

Gedigen kamp af gæsternes Stefan Velkov i forsvaret med otte af 10 vundne defensive dueller, fem af otte hovedstødsdueller, ni bolderobringer og otte ud af 10 lange bolde, som ramte en medspiller.

Silkeborg – Hvidovre 1-0 (Lind)

Alexander Lind scorede igen igen igen igen for Kent Nielsens tropper. Foto: IMAGO / Gonzales Photo

Hårdt nederlag for Hvidovre, som holdte Silkeborg på den laveste xG (0.85) i næsten fem måneder siden SIF skabte 0,75 xG i en stinker af et 1-2 nederlag til Horsens i april måned sidste år.

Hvidovre skabte dog INGEN som helst ting selv og kreerede sæsonens laveste Expected Goals for alle 42 kampe med sølle 0,14 xG for i alt syv afslutninger. For et hold med mindst fem afslutninger i en kamp, er det den laveste, sammenlagte Expected Goals-score for et enkelt hold i hele databasetiden fra juli 2015 til nu.

Det var ikke ret god reklame for Superligaen på JYSK Park søndag eftermiddag, men Alexander Lind reddede dagen for værterne med scoring for femte Superliga-runde i træk. Det er han den første SIF-spiller til at gøre i Superligaen siden netop Hvidovres nuværende sportschef Peter Lassen gjorde det for SIF helt tilbage mellem runde 25 og og 29 af 1998/99-sæsonen (og igen i runde 12 til 16 sæsonen efter)

Lyngby – FC Nordsjælland 1-1 (Gudjohnsen, Hansen)

Temperamenter i kog i lokalopgøret mellem LBK og FCN. Foto: IMAGO / Gonzales Photo

Nok kunne Lyngby føle sig skuffede over at få fravristet sejren i sjette tillægsminut på Kian Hansens udlignende mål, men de kongeblå var presset i bund store dele af kampen.

Lyngby havde kun bolden 32,7 procent af tiden – den laveste boldbesiddelse under Freyr Alexandersson i en hjemmekamp i Superligaen. Kun 30% af holdets lange afleveringer ramte en medspiller, og især Frederik Gytkjær kæmpede en forgæves kamp mod overmagten med kun 35 aktioner i hele kampen mod et gennemsnit på 55 aktioner i Superligaen det sidste år.

Lyngby lykkedes dog med at gøre kampen til et fysisk slagsmål og fik mere eller mindre neutraliseret ellers farlige Marcus Ingvartsen, som udover et ufarligt hovedstød efter 13 minutter ikke fik afsluttet og kun modtog bolden sæsonlaveste 10 gange fra en medspiller.

Andreas Schjelderup fik også Superliga-comeback med et stærkt indhop, hvor nordmanden lykkedes med 75% af sine aktioner, heraf tre af fire mand-mand-dueller, to tilkæmpede frispark og syv ud af ni vundne dueller generelt.

Brøndby – Randers 3-1 (Rasmussen, Omoijuanfo, Kvistgaarden, Høegh)

Brøndbys Jacob Rasmussen scorer til 1-0 under superligakampen mellem Brøndby IF og Randers FC i Brøndby, søndag den 3. august 2023.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Brøndby scorede to mål på hovedstød (Kvistgaarden og Omoijuanfo) i samme Superliga-kamp for første gang siden en 6-1 sejr over FC Helsingør i februar 2018.

For første gang siden november 2020 har Brøndby scoret 3+ mål i to på hinanden følgende hjemmekampe (3-1 Lyngby, 3-1 Randers). Dengang 3-1 over OB og 4-1 over Lyngby.

Ny stor kamp af omskolede Marko Divkovic, der vandt imponerende 10 ud af 11 defensive dueller og toppede indsatsen med oplægget til Kvistgaardens 3-0 scoring. En på alle måder utrolig historie om den uskarpe, kroatiske angriber, der nu huserer på flot vis på venstre wing back.

For ellers fysisk så stærke Randers var det fjerde gang i sæsonen, man lukkede mål ind på hovedstød. Samme antal som man præsterede i HELE sidste sæson! Tre af de fire mål i sidste sæson indkasseret på hovedstød kom i øvrigt i tre kampe mod Brøndby. Ikke siden Europa League-playoff kampene mod OB i 2020 har Randers indkasseret to mål på hovedstød i samme kamp.

Randers var ikke spillet under tæppet på Brøndby Stadion, men var simpelthen bare ikke klar. Banale opdækningsfejl på alle tre scoringer samt en atypisk, manglende parathed defensivt, hvor Brøndby i første halvleg valsede lige i gennem og sendte 43 afleveringer til banens sidste tredjedel ud af 48 forsøg – en succesrate på 90, hvor Randers i sidste sæson kun tillod 68% af afleveringerne mod sidste tredjedel at nå en modstander.

Lige så suveræn som Brøndbys første halvleg var, lige så skuffende var det at se, at Jesper Sørensens tropper faldt voldsomt langt tilbage i 2. halvleg og tillod Randers 67% boldbesiddelse de sidste 45 minutter. Ikke siden sidste runde af 21/22 sæsonen har Brøndby haft bolden så lidt i 2. halvleg af en hjemmekamp.

Naturligvis er 3-0 føringer ved pausen ikke hverdagskost, men Brøndby kom uforholdsmæssigt langt tilbage på banen og tillod 10 hjørnespark mod sig – et tidligere ømt punkt for Brøndby i forhold til at indkassere mål. 10 hjørnespark mod sig i 2. halvleg i en SL-kamp i Brøndby er ikke set i de foregående 139 SL-hjemmekampe som er i databasen mellem 2015 og 2023. FCKs ni hjørnespark fra efteråret 2015 var den hidtidige rekord.

FC København – Viborg 2-0 (Bardghji, Vavro)

FCKs Denis Vavro scorer til 2-0 og jubler med Lukas Lerager og Mohamed Elyounoussi under superligakampen mellem FC København og Viborg FF i København søndag den 3. september 2023.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

For første gang siden april 2017 har Denis Vavro scoret to gange i træk på seniorplan. Dengang for slovakiske Zilina – nu for FC København på to utrolige langskud fra 30+ meter på tilsammen 0,03 xG.

Også Roony Bardghji kom på tavlen med en afslutning udenfor feltet – det er blot anden gang siden 2019/20-sæsonen, at FCK scorer to gange udenfor feltet i samme SL-kamp – sidste sæson var det også Viborg i Parken, som blev ofre for Håkon Haraldsson og Mohamed Daramy-langskud.

Ekstremt stærk defensiv indsats fra FC København, der holdt Viborg stangen 77 minutter før de grønklædte første gang afsluttede fra DangerZone.

En del af den stærke, defensive indsats kom på baggrund af en ekstremt stærk boldomgang, hvor FCK endte med utrolige 91,9 i succesrate på holdets afleveringer. Det er den højeste pasningsprocent NOGENSINDE for FCK målt i databasen mellem 2015 og 2023, som tæller 280 kampe i Danmarks bedste fodboldrække! Den hidtidige topscorer var 91,7 på Aalborg Stadion i december 2018

Nyerhvervelsen Birger Meling spillede en stor kamp og havde syv bolderobringer, seks af ni vundne dueller og ni ud af 10 afleveringer, som ramte en medspiller på banens sidste tredjedel.

Viborg slider i det offensivt, og Anosike Ementa har de sidste 2,5 timers fodbold mod FCK og Randers modtaget en aflevering fem gange fra en medspiller. Mod FCK var Ementa i duel sølle TRE gange på 65 minutter – til sammenligning var han i duel 13 gange mod både Hvidovre, OB og Randers. Samtidig havde Ementa ikke en eneste berøring i FCKs straffesparksfelt i den time han fik på banen – kun mod FCN på udebane og Brøndby hjemme har den høje angriber ikke haft en sekvens med bolden i modstandernes felt i SL-kampe med mindst 45 minutters spilletid.

FC Midtjylland – AGF 1-1 (Brynhildsen, Bech)

En intens affære i Herning endte uden vinder (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

FCM har fået en ny indkastkonge i Mads Bech Sørensen, men det er tydeligt, at FCM-offensiven lige skal have styr på, hvordan man skal time løbene ind i boksen. Den tidligere Brentford-spiller havde syv lange indkast ind i AGFs straffesparksfelt – NUL af dem ramte en medspiller.

Generelt vandt FCM ikke ret mange dueller i offensiven. I den kaotiske 22/23-sæson vandt FCM 28 offensive dueller pr. kamp – mod AGF og FCN i de sidste to runder har tallet været 17 og 18 vundne offensive dueller.

En af dem, som til dels lykkedes offensivt var nyerhvervet Ola Brynhildsen, som fik lyndebut og scorede på sin første afslutning i Superligaen efter et gedigent AGF-forsvarskoks.

Til gengæld kom nordmanden i den grad i menneskehænder hos AGF-forsvaret og tabte 22 dueller ud af 25 mulige mod de århusianske defensivspillere – det tal er ikke set højere i Brynhildsens seniorkarriere mere end en enkelt gang: 23 tabte dueller mod Brann i maj 2019! Her skal FCM nok lige overveje, hvordan man spiller sin angriber god.

FCM formåede at neutralisere AGF offensivt på trods af 38 positionerede AGF-angreb mod kun 25 til hjemmeholdet. Især Patrick Mortensen havde det svært med sølle én berøring i FCM-feltet og nul afslutninger på mål. Det er første gang siden 14. maj sidste år mod FCN, at Mortensen går fra banen uden en afslutning på kassen i en SL-kamp, selvom det var tæt på for AGF-topscoreren, der bragede et sjældent langskud på overliggeren fra 25 meters afstand. Det var Mortensens blot anden afslutning fra 20+ meter de sidste to sæsoner.

Skriv første kommentar

Skriv et svar