18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: 9 deprimerende fakta fra en RÆDDERLIG aften i Parken

SpilXpertens fodboldanalytiker Benjamin Leander er rødglødende af raseri efter Danmarks blodfattige indsats mod verdens dårligste landshold fra San Marino.

Der var mange grunde til at græmme sig over den danske indsats torsdag aften. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

“Det er svært uanset hvem man møder”

Landstræner Kasper Hjulmand og San Marinos Fabrizio Costantini før EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og San Marino i Parken i København, torsdag den 7. september 2023. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Det er ikke nemt, når der står 11 mand foran feltet, uanset hvem man møder”, havde Kasper Hjulmand frækheden til at postulere efter Danmarks undervældende 4-0 sejr mod verdens dårligste fodboldlandshold.

Flashback til bare 24 timer forinden, hvor følgende resultater udspillede sig i Pokalturneringen:

Fjordager (Danmarksserie) – Hvidovre (Superliga) 0-8
VRI (Danmarksserie) – AaB (1. division) 0-6
Dalum (Danmarksserie) – Fredericia (1. division) 1-8
Aabenraa (Serie 1) – FC Midtjylland (Superliga) 0-13
Bagsværd (Sjællandsserien) – Næstved (1. division) 0-7

I ALLE tilfælde var der tale om hold, der gav samme odds som Danmark, nemlig odds 1,01. Altså helt sammenlignelige matchups udfra styrkeforhold.

SAMTLIGE hjemmehold i de fire opgør stod også med 11 mand bag bolden. De professionelle og overlegne mandskaber, i øvrigt IKKE båret frem af 36.000 entusiastiske tilskuere, der på foranledning af endetribunen Den Røde Mur leverede den bedste stemning siden EM-slutrunden, gennemhullede underdogs’ne på stribe.

Så jo, Kasper Hjulmand. Det ER faktisk nemt, hvis man lykkes med at sætte sit hold op med en klar game plan.

INTET ved San Marino kunne overraske os. Det er det samme landshold, som 30 år i træk har stået med 11 mand bag bolden og som på dagen manglede sine to bedste spillere fra den italienske Serie C og tilmed kom i rusten, fysisk forfatning efter fire måneder uden fodbold i den hjemlige, sanmarinesiske liga.

“Nå ja, 4-0 er da fint nok” siger folk omkring mig. Gu’ var det ej. Bookmakerne verden over havde spået os til sejr på mindst seks mål, og uanset hvad var UDTRYKKET på banen ladt, ugideligt og apatisk. EKSTRA kritisabelt med tanke på, at landsholdets aktiekurs i forvejen er voldsomt på retur efter VM-Qatarstrofen, nederlaget til Kasakhstan og undervældende indsatser i flere andre kampe.

Hvor slemt stod det så til? Lad os se på tallene.

Hvem fanden har brug for at filme mod San Marino?

Danmarks Jesper Lindstrøm og San Marinos Simone Franciosi under EM-kvalifikationskampen mellen Danmark og San Marino i Parken torsdag den 7. september 2023. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Over 36.000 tilskuere havde betalt i dyre domme for at se danskerne uddele tæsk til et hold på niveau med Thisted.

Efter 15 minutters spil fornemmede man dog stille og roligt skriften på væggen. Afleveringsstatistikken hed 153-3 i dansk favør (Det er ikke en joke), og Hjulmands tropper var allerede forfaldet til mere eller mindre uovervejede indlæg fra flankerne. Otte indlæg fra seks forskellige danskere havde en succesrate på 25%.

Efter 18 minutter fik Jesper Lindstrøm den fikse idé at levere den mest soleklare omgang film i Parken siden Bo Nielsen gik omkuld efter at være blevet prikket på øret af Diego Tur. Kampens apatiske dommer, Vitalijs Spasjonniskovs fra UEFAs 2. division af dommere, hoppede på limpinden, men blev efter utallige minutter kaldt til VAR-skærmen for at konstatere, at den nykårede Napoli-spiller ganske enkelt havde forsøgt at svindle sig til et straffespark på baggrund af et vindpust og et knæ-mod-knæ-sammenstød med fire kilometer i timen mod en sanmarinesisk forsvarsspiller.

Nuvel, 3-0 ved pausen var acceptabelt, selvom spillet på banen manglede energi, fart og ca. 198-200 boldberøringer færre fra de danske boldmassører.

Vi elsker dig, Christian Eriksen, men…

Danmarks Christian Eriksen og San Marinos Matteo Vitaioli efter EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og San Marino i Parken i København, torsdag den 7. september 2023. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Danmarks Christian Eriksen og San Marinos Matteo Vitaioli efter EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og San Marino i Parken i København, torsdag den 7. september 2023. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

To oplæg og en scoring Christian Eriksen (i hvert fald i følge UEFA, som ikke accepterede Yussuf Poulsens hårpragt som målscorer til 4-0) gør naturligvis, at det er svært at kritisere vores geniale midtbanenestor.

Men så alligevel. Vi bliver nødt til at tale om det.

Christian Eriksens indlæg. Og hans hjørnespark.

Mod Nordirland var det 10 hjørnespark. Fem af dem nåede ikke længere end forreste stolpe. To ramte en medspiller. Et medførte en afslutning fra Simon Kjær, som gik forbi.

Mod Slovenien var det 10 hjørnespark. Et kort hjørnespark. Otte hjørnespark som maksimalt nåede forreste stolpe. NUL af dem, som ramte en medspiller.

Mod San Marino slog Eriksen 16 af Danmarks 19 hjørnespark. Tre af dem blev slået kort. Fire af dem gik ikke forbi forreste stolpe og kun fire af dem ramte en medspiller. Danmark havde EN afslutning efter Eriksen hjørnespark – et Højbjerg-langskud på et udad-svævende hjørnespark fra Danmarks 10’er.

Med det har SEKS af 35 Christian Eriksen hjørnespark altså ramt en medspiller. Det må og skal gøres bedre – men det gælder de danske hjørnespark generelt.

228 danske hjørnespark

Et af utallige, danske hjørnespark heades væk. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Under Kasper Hjulmand har det danske landshold fået 228 hjørnespark i Nations League-kampe, EM-slutrunder, VM-slutrunder og kvalkampe.

Det er blevet til FEM scoringer. Den ene af dem en returbold mod Frankrig i Nations League, som Andreas Skov Olsen sparkede ind fra kanten af feltet.

Til sammenligning har Portugal scoret 11 gange i samme periode på 224 hjørnespark. England otte (på 162 hjørnespark!), Schweiz otte (på 181 hjørnespark). Bare for at tage tre hold, som Danmark gerne vil konkurrere med og som altså alle scorer på hvert 20-23. hjørnespark. Danmark er oppe på at score på hvert 46. hjørnespark som det er lige nu, mens mængden af afslutninger efter hjørnespark også er dybt undervældende. Må og skal gøres bedre.

Nå, tilbage til Parken torsdag aften. Og de sidste 45 rædderlige minutter mod San Marino.

En respektløs 2. halvleg

Martin Braithwaite blev billedet på den danske indsats i 2. halvleg. Energiforladt og fantasiløst. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Vi skal vise, vi er bedre, og vi skal sætte os på det fra start til slut og vise, der er den markante forskel. Vi kan ikke snakke os til det”, sagde Kasper Hjulmand inden kampen mod San Marino.

Hvordan det så kunne lade sig gøre, at Danmark mønstrede ET SØLLE SKUD PÅ MÅL i de sidste 45+6 minutter mod San Marino er et mysterie på niveau med Loch Ness, Bermudatrekanten, flødeskum på brunsviger – fortsæt selv listen.

San Marino havde inden torsdag aften spillet 101 kvalifikationskampe de sidste 20 år.

TRE lande havde i den periode mønstret færre end to afslutninger indenfor rammen mod San Marino i de sidste 45 minutter, hvor miniputterne traditionelt går ned på fysik og taktisk finesse. Andorra, Estland og Nordirland.

Efter i går kan vi sætte Danmark på den skamfulde liste.

Spørgsmålet er tilmed, om Danmark skal på den endnu mere skandaløse liste – “hold, der ikke har haft en eneste afslutning på kassen i 2. halvleg mod San Marino”, for ret beset var det et Christian Eriksen-indlæg, som efter 92:30 sejlede hele vejen forbi Matej Delac-klonen Elias Benedettini i det sanmarinesiske mål.

En på alle måder definerende statistik for Danmarks jammerlige, tempoløse 2. halvleg, hvor indskiftningerne af Loyal To Landsholds-Familia medlemmerne Martin Braithwaite og Yussuf Poulsen var flagesaltet i et åbent, blødende sår midt i pupilerne på de danske fodboldfans. Og nej, Rasmus Højlunds afrettede stolpeskud tæller ikke med i afslutninger indenfor rammen, ligesom Danmarks korrekt annullerede mål til 4-0 scoret af Morten Hjulmand heller ikke indgår i statistikken.

Danskerne skabte også rædselsfulde 1,05 Expected Goals i 2. halvleg – med den tilgængelige xG-statistik fra 2015 og frem til dags dato, har kun Slovenien, Aserbajdsjan og elendige Andorra skabt lavere xG end Danmark gjorde torsdag aften. Det altså mod modstandere som Kasakhstan, Skotland, Cypern, Ungarn, Albanien, Norge, Nordirland, Litauen og Estland.

Det er SKANDALØST ringe

Lindstrøm og Skov Olsen som forvirrede høns

Alessandro Tosi i kamp med Andreas Skov Olsen under EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og San Marino i Parken i København, torsdag den 7. september 2023. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Udover en kavalkade af tvivlsomme indlæg, var det beskæmmende at se Andreas Skov Olsen og Jesper Lindstrøm jogge rundt på de to danske kanter.

JA, San Marino stod dybt! Det har de gjort i 30 år mod enhver form for modstand, der ikke var Andorra eller Liechtenstein. Derfor var det stadig undervældende at konstatere, at Lindstrøm og Skov Olsen 21 gange forsøgte sig i direkte duel med en sanmarinesisk oppasser og tabte TRETTEN af de dueller mod modspillere, som ville have det tungt mod de fleste spillere i den danske 2. division.

De to offensivspillere forsøgte sig med afslutninger sølle tre gange på deres godt 60 minutter på banen. Alle afslutninger fra minimum 15 meter, som enten røg forbi mål eller blev blokeret.

I sidste ende falder det naturligvis tilbage på Kasper Hjulmand, at Danmark generelt var ekstremt rådvilde og ikke anede hvad de skulle stille op mod miniputterne og derfor forfaldt til panikløsninger og lidet gennemspillede angreb, hvor Skov Olsen og Lindstrøm bedst personificerede den danske, offensive afmagt.

Delaney-dependencia

Christian Eriksen og Thomas Delaney efter EM-kvalifikationskampen mellen Danmark og San Marino i Parken torsdag den 7. september 2023. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Christian Eriksen og Thomas Delaney efter EM-kvalifikationskampen mellen Danmark og San Marino i Parken torsdag den 7. september 2023. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det er voldsomt bemærkelsesværdigt at kigge på Danmarks præstationer under Kasper Hjulmand og i den forbindelse kigge på kampene med og uden Thomas Delaney fra start. Den nykårede Anderlecht-spiller er indbegrebet af en LANDSHOLDSSPILLER, som i den grad har givet ro og tryghed på den centrale midtbane og været mand for at sætte spillet sammen med Pierre Emile Højbjerg.

Siden Delaney for alvor erobrerede en fast plads på den centrale midtbane i 2016 under Åge Hareide, har midtbaneslideren spillet 47 landskampe fra start med Danmark.

27 sejre, 13 uafgjorte, syv nederlag – sidstnævnte to gange til Kroatien i Nations League, et til Finland i traume-kampen i Parken, tre til Belgien og så 0-1 nederlaget til Montenegro i Åge Hareides debut. 24 Clean Sheets undervejs og samtidig med i mange meritterende sejre:

4-0 over Polen i Parken 2017
5-1 i Irland i 2017
1-0 over England på Wembley i 2020
4-1 over Rusland i 2021
4-0 over Wales i 2021
4-0 over Østrig i 2021
2-1 over Frankrig på Stade de France i 2022
2-0 over Frankrig i Parken i 2022

Men hvad så med kampene UDEN Delaney i samme periode?

Kun 12 gange har Danmark spillet uden Thomas Delaney i kampe af betydning mellem 2016 og 2023:

1-0 mod Armenien i 2016. En rædderlig affære hvor Delaney kom ind efter 80 minutter.
2-3 mod Polen i 2016. Danmark komplet på månen de første 47 minutter, hvor Polen førte 3-0. Delaney kom ind med 10 minutter igen ved stillingen 3-2 til polakkerne.
0-0 mod Irland i Nations League 2018. Delaney var slet ikke i truppen i en langgaber af dimensioner mod irerne på Ceres Park i Århus.

Siden spillede Thomas Delaney SAMTLIGE 20 landskampe fra start mellem foråret 2019 og foråret 2021.

På et Corona-tomt MCH Arena vandt Danmark 8-0 over et bovlamt Moldova-mandskab – i øvrigt med et væld af reserver fra start i form af Nicolai Boilesen, Christian Nørgaard, Lasse Schøne, Kasper Dolberg og på tidspunktet periferispillere som Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard. Hvad Hjulmand havde at frygte ved at stille med et lignende hold mod San Marino må simpelthen stå hen i det uvisse.

Delaney blev sammen med flere andre profiler også sparet i udekampen mod Færøerne, hvor Danmark var noget så eftertrykkeligt på bagdelen og måtte reddes af både overligger og overtidsscoring. Også i hjemmekampen mod Færøerne var spillet uimponerende – det var her Kasper Schmeichels Clean Sheet-rekord også røg takket være Klæmint Olsens reduceringsmål.

Endelig spillede Delaney heller ikke i den ligegyldige sidste udekamp mod Skotland, hvor et reservepræget dansk mandskab tabte med 0-2.

I efterårets Nations League sad Delaney ude i 2-0 hjemmesejren over Østrig, mens han kom på banen i det omvendte opgør med 10 minutter igen og kunne se Jens Stryger sikre dansk sejr i en ellers også frygtelig defensiv kamp.

Siden blev Delaney skadet i 1. halvleg med Tunesien og har ikke spillet en kamp i rødt og hvidt siden.

Facit er altså, at Danmark i 12 kampe hvor Delaney har spillet under 46 minutters landsholdsfodbold har seks sejre, to uafgjorte og fire nederlag med fire Clean Sheets i processen – tre af dem mod gigantiske nationer som Armenien, Færøerne og Moldova. Halvdelen af sejrene spinkle et-måls af slagsen mod selvsamme Armenien, Færøerne og en uimponerende triumf i Østrig i Nations League.

Danmark virker altså til at have et åbenlyst problem, når Delaney ikke spiller. Det skal vi ganske enkelt have kvalitet nok til at dæmme op for.

Lykkelige San Marino

Sanmarineserne var ivrige efter trøjebyt og selfies efter kampen. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

San Marinos landstræner Fabrizio Constantini stod mere eller mindre op i samtlige 100 minutter og coachede sit mandskab, men det siger også det hele, at miniputternes landstræner var lykkelig efter kampen og brugte vendinger som “vi forsvarede os godt i 80 minutter af kampen”.

Man må fandeme ikke få San Marino til at ligne et fornuftigt forsvarshold i 80 minutter.

Sanmarineserne clearede bolden FIREOGTRES gange i kampen mod Danmark, hvilket også giver et aldeles dækkende billede af, at danskerne var alt for passive og manglede ærgerrighed i San Marinos straffesparksfelt.

De 64 clearinger er sanmarinesisk rekord i SAMTLIGE landskampe spillet både på venskabelig- og turneringsmæssigt plan mellem 2015 og 2023. En stikprøve på i alt HALVFJERS landskampe, hvor man altså på intet tidspunkt er lykkedes med at afværge faren så mange gange som mod Danmark.

Kim Larsen, klapsalver og 4-4-4-4-0

Suveræn opbakning fra Den Røde Mur blev fortjent anerkendt af Pierre Emile Højbjerg. Foto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix.

Den almene dansker virkede fint tilfreds i Parken. I omegnen af 25.000 tilskuere blev på lægterne for at klappe Kasper Hjulmand og drengene rundt i Parken, mens Kim Larsens “Vi er dem de andre ikke må lege med” gjaldede ud som traditionen er blevet, når tre point er hentet på hjemmebane.

“Hvem var det, der vandt i dag” blev også sunget i omklædningsrummet bagefter, og sådan var alt jo i skønneste orden udadtil.

Imens gik jeg skummende hjem fra Parken, nærmest ude af stand til at tro, at jeg lige havde set verdens dårligste fodboldlandshold klare skærene med at tabe den sidste time af kampen inkl. tillægstid med sølle 1-0.

Øv, hvor var det undervældende.

nyhedsbrev

Få de seneste nyheder fra os i din indbakke to gange om ugen!

Skriv første kommentar

Skriv et svar