18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet -  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Linje: Dommerkommentar til 18. SL-runde

Årets første Superliga-runde er i gang. Benjamin Leander kommenterer på de kontroversielle situationer set med dommerbriller på.

Foto: Alamy / Ritzau.

Brøndby – Viborg (Sandi Putros)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Årspremiere på et fuldsat Brøndby Stadion, hvor Sandi Putros måtte reddes to gange af VAR på hands-straffespark begået af gæsterne.

Nøglesituationer fra kampen:

  • Pæne Viborg-protester over, at Daniel Wass ikke straffes for et stort frispark på Isak Jensen, hvor Putros kører en fin fordel. LIVE forstår man det godt, for det ligner godt nok, at Wass virkelig får skrællet i gennem på VFF-kreatøren, men de langsomme gengivelser viser, at der ikke er nogen hensynsløs kontakt fra BIF-veteranen. Derfor er det helt forsvarligt, at Putros kun kører påtalen og ikke vender tilbage med det gule kort.
  • Straffespark til Brøndby efter 15 minutter. Samme gamle traver som adskillige gange denne sæson: Fodboldmæssigt undervældende at dømme straffe; lovmæssigt intet at komme efter. Ivan Näsberg strækker sig efter en indlægsbold i en luftduel og har armen strakt over hovedet. Han misser bolden, og efterfølgende heades bolden ind på nordmandens arm fra en stor meters afstand, mens armen samtidig kommer imod bolden. Der er intet formildende ved det indgreb lovmæssigt – fodboldmæssigt kan vi tale nok så meget om, hvor vidt det er helt naturligt at have armene deroppe, når man forsøger at heade en bold væk, men dommerne skal operere efter en lov, og derfor er det helt efter bogen, at Mads Kristoffer Kristoffersen kalder Putros til skærmen.
  • Yuito Suzuki-stempling på Viborgs nye højre back, Elias Andersson. Putros fløjter ingenting i situationen, men i langsom gengivelse ser det skidt ud for japaneren, som over to omgange forsøger at få fat i en bold, men ender med at stemple den liggende svensker helt oppe på knæet.

    Formildende: Suzuki forsøger ingenlunde at gøre Andersson ondt, og japaneren har ikke høj fart eller kraft i stemplingen. Kontakten er højt på benet, og knopperne gør åbenlyst nas på svenskeren. For mig lander vi på gult kort, men jeg er spændt på, om VAR havde kaldt Putros til skærmen for at få omstødt kortet, såfremt det var givet i situationen.
  • Nyt straffe til Brøndby efter 81 minutter. Intet at komme efter her heller. Uheldigt for VFFs Jean Manuel Mbom, at han glider, men han kan rigeligt undgå nærmest at refleks-parere Sean Klaibers lille cutback.

    Putros har særdeles mangelfuldt udsyn med VFFs Thomas Jørgensen stående lige foran sitiuationen, og derfor er han for såvidt undskyldt for ikke at spotte situationen.

    Forholdsvis irriterende, at spillet stoppes i 78:13, og at vi først i 80:35 får fløjtet straffesparket. Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi får så lange tjeks af situationerne.

Og så til det, der faktisk fylder mest for mig i kampen: Daniel Wass.

Brøndby-spilleren har som bekendt flirtet med en advarsel for sit første frispark i kampen på Isak Jensen, og i overtiden går han også hårdt til VFF-frontløberen Renato Junior. Wass sparker brasilianeren hårdt i hælen, og efterfølgende tumler de to sammen på græsset.

Renato Junior rejser sig irriteret op, men rammer allerhøjest Daniel Wass på underarmen med sin egen arm. Wass kaster sig dog i græsset som havde han fået en mavepumper af Oleksandr Usyk og rejser sig først 15-20 sekunder efter situationen.

Det hele ender med en ufortjent advarsel til Renato Junior, der bringer angriberen i karantæne i 19. spillerunde mod Silkeborg.

Læs også

Silkeborg – Vejle (Jakob Kehlet)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

En markant tættere kamp end ventet på JYSK Park, hvor Jakob Kehlet især i 2. halvleg fik lov til at arbejde for sit honorar, uden at man dog på nogen måde sad med fornemmelsen af, at kampen løb den rutinerede opmand af hænde.

1.halvleg var en langgaber af dimensioner som selv ikke obligatoriske advarsler til Gammelby og Flø fra hver sit hold kunne ændre på. I 2. halvleg blev der mere at se til efter vejlensernes uventede føringsmål, men udover et fald i feltet fra Younes Bakiz, hvor SIF-kreatøren meget hurtigt kom på benene efter det, som lignede soleklar film, var Kehlet ikke udfordret over normalt Superliga-niveau.

AaB – FCN (Morten Krogh)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Krogh aflyste kampen blot halvanden time før kampstart, men der var ikke så meget at rafle om i Aalborg: Ned mod minus 10 graders frost havde medført at et stort område på banen var stenhårdt og dermed til fare for spillerne.

Lovguru Jan Carlsen har i øvrigt beskrevet aflysnings-reglerne fint i sin blog på Tipsbladet flere gange – bla. HER

Sønderjyske – AGF (Aydin Uslu)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Jævnt dårlig start for Kristian Arnstad, som med to frispark på islandske Kristian Ingason indenfor syv minutter satte sig selv i en svær situation. Første frispark var helt standard udramatisk, men holdeforseelsen et minut efter efterlod ikke Aydin Uslu med nogen anden beslutning end et gult kort.

Vidunderlige scener af 4.dommer Mads Kristoffer Kristoffersen i nærmest hed omfavnelse med AGF træner Uwe Rösler, som var utilfreds med et spilstop grundet en hovedskade til Alexander Lyng hos hjemmeholdet. MKK afvæbnede tyskeren med en ro og lune som man kunne ønske sig meget mere af, når MKK fungerer som hoveddommer.

Mystik om AGFs scoring til 2-0, som indledningsvist blev underkendt af linjedommer Deniz Yurdakul – givetvis i troen om, at et AGF-indkast blev forlænget af en AGF-spiller, men den langsomme gengivelse viste tydeligt, at bolden kom fra en SJF-spiller eller slet ikke blev rørt. Derfor kunne VAR-dommer Jens Maae også advisere Aydin Uslu om, at scoringen skulle anerkendes.

Fin ikke-straffe-vurdering, da Lirim Qamili gik i græsset 10 minutter inde i 2. halvleg – her var kampen gået forholdsvis meget i stå qua AGFs suveræne 4-1 føring.

Mads Emil Madsen modtog sit andet gule kort halvvejs inde i 2. halvleg – et unødvendigt frispark begået af AGF-slideren, som tilmed var i karantænefare inden kampstart og dermed indkasserede to karantænedage:

OPDATERING: Mads Emil Madsen var uhyre heldig og fik begge sine advarsler takseret til mellemkategorien 4 point og dermed 21 strafpoint i alt, dvs. kun en enkelt karantænedag!

FC Midtjylland – Lyngby (Jørgen Daugbjerg)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Strafesparksfesten fortsatte i åbningsrunden med nummer tre af slagsen til FC Midtjylland. Et vældig blødt et af slagsen, da Adam Buksa gik omkuld efter minimal kontakt fra LBK sidsteskanse Jannik Storch.

Starten af 2. halvleg så til gengæld Buksa blive snydt for et kæmpe frispark lige udenfor feltet og minimum advarsel til Magnus Jensen, som kløvede Buksa i forholdsvis fri position 17-18 meter fra mål.

Skriv første kommentar

Skriv et svar