En spændende 15. spillerunde i Superligaen er sparket i gang. Benjamin Leander kommenterer på de kontroversielle situationer set med dommerbriller på.
Foto: Alamy / Ritzau.
Vejle – Sønderjyske (Michael Tykgaard)
Vitalt bundgyser i Nørreskoven med bundrutinerede Tykgaard udpeget som opmand.
Første halvleg var en forholdsvis blød affære uden det store at forholde sig til for Tykgaard, men 2. halvleg blev noget mere intens.
VAR checkede kortvarigt for et hjørnespark på Oliver Provstgaard i minut 72, hvor VB-stopperen havde fat i en SJF-angriber. Det blev dog vurderet, at der ikke var tale om “blatant holding” – en vurdering, jeg godt kan følge ift. lavt tyngepunkt hos SJF-spilleren og Provstgaard, som ikke bruger overdreven kraft til at få sin modspiller i græsset.
Advarslen til Vis Tobias Lauritsen efter 77 minutter virkede hård i det, som var en stærk tackling fra Lauritsen og en form for tilfældigt sammenstød med Sefer Emini efterfølgende. Nok ikke noget, VB skal ofre en appel på, men der kunne nemt plæderes for, at der reelt ikke var frispark i situationen.
Frispark ville Vejle gerne have haft i overtiden, hvor Kristian Kirkegaard også blev snydt for et soleklart frispark på kanten af feltet begået af SJFs indskiftede Haidara. Det kostede gult til cheftræner Mihai Teja, mens den fysiske træner Juan Gomez minuttet efter blev udvist for at brokke sig over et helt korrekt frispark til Sønderjyske ved hjørneflaget i egen ende.
Læs også
Lyngby – AaB (Mikkel Redder)
Intens affære i Lyngby, hvor begge hold åbenlyst var på jagt efter vigtige point i bunden af rækken. Mikkel Redder havde sit at se til i en hektisk indledning, hvor en advarsel til gæsternes John Iredale efter 35 minutter for at meje Magnus Jensen ned i skulderhøjde, havde været lige så logisk at give som den advarsel til Melker Widell for trøjeriv, der var givet 20 minutter forinden.
2. halvleg gik ned i kadence rent nærkampsmæssigt på trods af et hurtigt AaB-comeback med to scoringer indenfor de første 10 minutter. Med et kvarter igen steg temperaturen dog via først et gult kort til værternes teenage-komet Michael Opoku, som fortjent fik frispark på tidligere LBK-spiller Kasper Jørgensen.
Seks minutter efter indtraf kampens højdepunkt så, da Melker Widell forsøgte at cleare en bold, men i stedet ramte islandske Sævar Magnusson i ansigtet. Givetvis ikke så fatalt som Magnusson gav udtryk for, men nok til, at VAR-dommer Morten Krogh kaldte Redder til skærmen og anbefalede straffespark og advarsel.
VAR kan nemlig sagtens meddele Redder, at der er sket en kampafgørende forseelse, som skal straffes med gult kort. Det missede straffespark er hovedforseelsen, og fordi Redder har misset straffet i første omgang, skal Widell naturligvis ikke have rabat for sit hensynsløse indgreb.
Svenskeren havde som bekendt en advarsel fra første halvleg, og derfor måtte han tage turen i bad.
Silkeborg – Randers (Jonas Hansen)
Rundens klart mest ukontroversielle kamp stod driftsikre Jonas Hansen for i Silkeborg – Randers. På trods af fire advarsler i kampen, var der aldrig for alvor ulmen og uro undervejs, og de store overskrifter var meget svære at finde her rent dommermæssigt.
Viborg – FC Midtjylland (Sandi Putros)
Sjældent lavintenst derby mellem Viborg og FCM, hvor Sandi Putros kunne nøjes med en enkelt advarsel de første 80 minutter til Ousmane Diao, som forhindrede en igangsættelse fra Oscar Hedvall i VFF-målet.
2. halvleg var en decideret ørkenvandring, hvor et potentielt straffespark til Viborg på Ibrahim Said var største overskrift, men nigerianeren var ikke engang interesseret i selv at brokke sig over det, og så var det svært at taksere Mads Bech Sørensens minimale puf i ryggen mod Said som værende storkriminelt.
Advarslen til Jeppe Grønning efter 84 minutter gav også sig selv for en gigantisk plænelipper-tackling på Adam Buksa, ligesom Mads Søndergaards trøjeriv efter 87 var det samme, men alt i alt var det en underholdningsmæssigt undervældende affære, hvor der var brug for Putros et absolut minimum af tiden.
AGF – FCK (Jens Maae)
Tidlig game changer i den SIDSTE Superligakamp på Ceres Park i denne omgang. Hadzidiakos bragte FCK foran efter blot halvandet minut, og siden sang det i både tacklinger, nærkampe og dødboldspositioneringer, hvor Jens Maae allerede tidligt måtte ind med to dobbeltfløjt ved brydekampe i FCKs straffesparksfelt. Maae stod påsat som VAR-dommer, men af ukendte årsager var det ham, der fløjtede kampen i gang og ikke Jørgen Burchardt som annonceret inden rundestart.
Godt spørgsmål på Twitter fra Phillip Ross:
Fint og relevant spørgsmål.
Scoringen her vil ikke blive taget op af VAR, fordi der ikke er sket et fundamentalt lovbrud. Intet frispark i opspillet, bolden har ikke været ude af spil (det er en dødbold) og heller ingen offside.
Den første halve time var i det hele taget en rodet affære med 12 fløjtede frispark, men Maae valgte en fornuftig linje i en kamp, der ikke for alvor tålte højt forsætlighedsniveau og hvor frisparkene var så tydelige, at det ville give gigantisk bagslag at springe over nogle af dem.
Kampens første advarsel faldt først efter en time, men til gengæld var den til at få øje på, da Mads Emil Madsen nok vandt bolden i en tackling med FCKs Gocholeishvili, men til gengæld også fik en god luns af georgierens fodtøj med sig. Klar advarsel, som også blev facit fra Maae efter lidt betænkningstid.
Udover en klar advarsel til Thomas Delaney for at stoppe et lovende angreb, nåede 2. halvleg aldrig i nærheden af ægte intensitet, så rutinerede Maae blev aldrig presset for alvor på Ceres Park søndag aften.
Brøndby – FC Nordsjælland (Lasse Graagaard)
Ny stor opgave til Lasse Graagaard, som i sine første seks kampe udelukkende har fået højtprofilerede opgør i ViborgBrøndby, FCK-AGF, derby mellem FCN og Lyngby, Brøndby – Randers, derby mellem FCM og Viborg samt bundgyser mellem Vejle og Lyngby.
Søndag aften var det så tid til Graagaards anden kamp på Brøndby Stadion nogensinde, da FCN kom på besøg.
Daniel Svensson gik nemt i græsset efter en minimal kontakt fra Josip Radosevic efter 8 minutter, men svenskeren var hurtigt oppe igen og derfor intet behov for at give gult for film.
Kort efter kunne man nemt appellere for gult til FCNs unge Lucas Høgsberg for et soleklart trøjetræk på Mathias Kvistgaarden, men der er en grund til, at Graagaard har et af Superligaens laveste kortsnit siden starten af 2022/23-sæsonen med absurd lave 2,35 kort pr. kamp; han giver ikke de kort, hvilket både kan være befriende, men også irriterende eftersom syv af 10 SL-dommere havde givet den.
TV2s kommentator nåede at kalde Lucas Heys dørmands-puf på Yuito Suzuki kort tid efter for for “det dummeste straffespark der er begået denne søndag”, inden han indså, at Lasse Graagaard bare havde dømt målspark – i øvrigt uden skyggen af appeller fra Brøndby-spillerne. Der er forskel på at give sådan et puf i ryggen centralt for mål i oplagt scoringsmulighed (Lauritsen mod Bakiz) og så det, som sker her i Hey mod Suzuki. Det kan synes unfair, men det er i spillets ånd, at der skal mere til, når en spiller “følges til dørs” udover linjen, sammenlignet med når en spiller i fri position skubbes ud af kurs.
Hvor den logiske advarsel til Høgsberg ikke blev taget, var det til gengæld befriende at se, at Graagaard ikke hoppede på limpinden og advarede Mario Dorgeles, da han trak Yuito Suzuki ned i minut 20. Frisparket godt nok, men noget lovende angreb var det ikke, og slutteligt endte det også med, at Suzuki trak Dorgeles ned inden japaneren fik sit fortjente frispark.
Man skal ikke tage fejl af Graagaard og det lave kortsnit i forhold til, om han springer decideret obligatoriske advarsler over. Slet ikke. Hans tolerancetærskel er stor, men ikke overfor soleklare forseelser. Derfor fik Lucas Høgsberg også sin fortjente advarsel, da han rykkede Mathias Kvistgaardens størrelse L trøje til en XXL med et gedigent trøjeriv efter 28 minutter.
Scoringen til 1-0 for Brøndby var en penibel en af slagsen. Graagaard annullerede scoringen for hands på Kvistgaarden, men de langsomme gengivelser viste ikke nogen kriminel forseelse fra Kvistgaarden. Til gengæld var Mileta Rajovic i mistænkelig kriminel offside-position i forhold til at forhindre en FCN-forsvarer i at spille bolden.
Efter et par minutters forsinkelse fløjtede Graagaard for mål til FCN’ernes enorme raseri – tilsyneladende fordi Graagaard havde fløjtet inden bolden røg i mål. På en enkelt langsom gengivelse kunne man se, at Graagaard havde fløjten i munden, men det var umuligt at se bevisbyrden i det klip.
TV2 spillede dog et klip MED lyd, hvor det KLART virkede som om, Graagaard fløjtede millisekunder inden bolden krydsede linjen, og i så fald ville FCN have en gedigen sag i forhold til, om scoringen skulle være anerkendt.
Kan FCN så anmode om omkamp i forbindelse med en protest over 1-0 scoringen? Svaret er givetvis NEJ.
VAR-protokollen gengiver tydeligt, at “forkerte beslutninger truffet af VAR, gør ikke en kamp ugyldig”, og her er det VARs beslutning at ændre dommen fra frispark til mål. Der tages her ikke højde for, at Graagaard havde fløjtet frispark inden. I så fald skulle meddelelsen fra VAR have været “Lasse, du fløjter den inden bolden har krydset stregen, vi kan ikke lave en anbefaling til omstødelse her”, så en protest hjælper næppe Farum-mandskabet her rent teknisk.
Det handler dog også mest om, at en kamp ALDRIG er blevet spillet om pga. en protest over kampforløbet i en kamp, hvor VAR stod med den endegyldige beslutning, så det er vigtigt at pointere, at det ikke er til at være skråsikker i sådan en sag her vedrørerende forkastelsen af en eventuel protest. Jeg tror bare ikke, Disciplinærinstansen vil anerkende den ud fra princippet om, at kampe ikke erklæres ugyldige grundet forkerte VAR-beslutninger.
Vigtig pointe i øvrigt:
Efter 55 minutters spil forløb Clement Bischoff sig og sparkede udefter, og ramte, Mario Dorgeles efter en duel med kontakt. Dog ikke på en måde, man kunne rubricere som med unødig stor kraft eller særligt brutal:
Dog er det vigtigt at pointere, at Bischoff ikke skulle have tilføjet mange flere gram kropsvægt, før sparket havde haft en anden karakter og tilhørende følgestraf.
2. halvleg blev langt fra lige så intens som første. Først med fem minutter igen kom der minimalt med drama, da langsiden på Brøndby Stadion var voldsomt utilfredse med et gult kort til Yuito Suzuki for et frispark begået helt ude ved den ene sidelinje. På de langsomme gengivelser forstod man den blå/gule frustration, for det var godt nok svært at se noget hensynsløst eller lovende angreb stoppet fra den japanske offensivspiller.
Et minut efter rasede Clement Bischoff over et manglende frispark i lovende position overfor Lucas Hey, og Brøndby-spilleren havde en sag, omend Hey spillede sine kort voldsomt klogt og holdt Bischoff i trøjen i skjult vinkel indtil sidste øjeblik, hvorefter Bischoff kastede sig og fik det hele til at se lidt teatralsk ud. Frispark til Brøndby og gult til Hey havde ikke været nogen skandaledom her.
Jeg missede Marcus Ingvartsens hårde kontakt med Frederik Alves, men blev gjort opmærksom på den på Twitter. Viborgs Ibrahim Said blev udvist for at træde Marcel Rømer et markant mere ømskindet sted end Ingvartsen gjorde på Alves, men for mig er det svært ikke at sidestille de to situationer og anbefale udvisning til FCN-angriberen