18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Linje: Dommerkommentar til 11. SL-runde

En dramatisk 11. spillerunde i Superligaen er overstået. Benjamin Leander kommenterer på de kontroversielle situationer set med dommerbriller på.

Foto: Alamy / Ritzau.

Vejle – AaB (Morten Krogh)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

På papiret en svær og intens kamp mellem to hold fra nederste halvdel – elitedommergruppen havde heller ikke taget nogle chancer og påsat Morten Krogh til opgøret.

Danmarks #1 ledede kampen fornemt og lod begge hold gå til stålet uden, at det på nogen måde udviklede sig. Første advarsel efter 85 minutter til VBs Gundelund og anden og sidste advarsel i tredje minuts overtid til AaBs Bjarne Pudel var helt efter bogen.

Palaver til sidst i kampen, hvor Vejle følte sig bortdømt i forbindelse med en 3-2 scoring, men Richard Jensen var både offside i opspillet, mens bolden givetvis også var over mållinjen inden det cutback, som Vejle satte i nettet. Med andre ord intet at komme efter.

Læs også

Randers – Lyngby (Aydin Uslu)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Aydin Uslu fortsatte sin pæne formkurve med en fin og stort set usynlig indsats i det kronjyske mellem Randers og Lyngby, hvor de to kombattanter dog også leverede en undervældende og ikke ret intens indsats.

Logiske advarsler til Lyngbys Klassen og Hebo, mens Magnus Warming kunne være smidt med i puljen for et voldsomt teatralsk fald i sidste minut.

Sønderjyske – FC Nordsjælland (Jørgen Daugbjerg)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

På trods af en overraskende start i Haderslev, blev det aldrig for alvor intenst mellem SJF og FCN. Dertil var gæsterne simpelthen for overlegne.

Det kunne ellers godt have tændt af, da Jørgen Daugbjerg som den, tilsyneladende, eneste på stadion kunne se et straffespark på Daniel Gretarsson i duel med Benjamin Nygren. På langsom gengivelse nummer tre kunne man dog se, at islændingen ganske rigtigt havde en arm i kriminel bredde på en nedfaldsbold i feltet – havde vi været helt oppe i creme de la creme, havde Daugbjerg kommunikeret straffesparket bedre kropssprogsmæssigt, men i sidste ende kan man ikke andet end rose falkeblikket hos kampens dommer for at fange forseelsen LIVE.

Advarsler til gæsternes Hey og Svensson for trøjehiv var obligatoriske – Peter Ankersen kunne prise sig heldig for ikke at ryge i bogen for et groft frispark på værternes Gallegos.

Viborg – AGF (Mikkel Redder)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Jeg har et blødt punkt for Mikkel Redder. Han var allerede på vej op, da jeg var aktiv i mit sidste år i 1. division, og jeg kender ham som en autentisk, godhjertet person med en fabelagtig karakter og en livsånd, man kun kan beundre. Jeg har rost ham mange gange, og der venter ham en stor karriere de næste 15-20 år.

Ingen dommere, hverken Claus Bo, Collina eller Orsato, dømmer fejlfrit og vil løbe ind i nogle dårlige kampe. Sådan en havde Redder indiskutabelt i Viborg, hvor han for første gang i nærmest umindelige tider var forholdsvis langt under niveau.

Jeg vil også godt stille mig tvivlende overfor elitedommergruppens påsætning af Mikkel til kampen her. Han fik debut i Conference Leagues ligaspil torsdag aften i Moldova, hvor han gik fra banen klokken lidt over midnat lokal tid i Chisinau efter et veloverstået møde mellem Petrocub og cypriotiske Pafos. Herefter ventede der altså en lang tur hjem med under 64 timers restitution inden opgøret i Viborg søndag. Mikkels fysiske form er second to none i Superliga-regi, men meget af det handler også om at være parat mentalt, og et eller andet var i hvert fald i vejen søndag.

Især hjemmeholdets Renato Junior var en torn i øjet på både kampen og Mikkel Redder med en første halvleg, jeg aldrig har set mage:

1 sekund spillet (!) Direkte efter kickoff har brasilianeren 1-2-3 armbevægelser i ansigtet på Nicolai Poulsen i en akavet positionskamp. Gult kort nummer 1 burde være givet.

18:35 spillet. Duel efter en bold i feltet med Frederik Tingager. Voldsom arm i ansigtet på AGF-forsvareren. Jo flere gange jeg ser den, jo mere hælder jeg til et direkte rødt kort. Brasilianeren trækker armen hele vejen nedefra og rammer AGFs nummer 5 direkte i ansigtet. Det sker med stor intensitet og kan sagtens rubriceres som et slag. Blodappelsingult kort som minimum, og VAR havde ikke trukket et direkte rødt kort tilbage. Det er jeg sikker på.

25:18 spillet. Junior forsøger sig med den klassiske Laudrup-finte, hvor man står på bolden med den ene fod og laver et fodrul med den anden. Renato Junior forsøgte sig med en forholdsvis dårlig kopi i et Viborg-angreb, hvor han med sit andet fodrul missede bolden og i stedet bragede lige ind i knæet på AGFs Kristian Arnstad. Et halvt sekund senere lå bolden hos en fri Magnus Westergaard på straffesparksfeltets bue, og halvandet sekund senere lå bolden i nettet.

En ting er, at Mikkel afviser frispark i situationen. Det kan ske. Han står placeret i en skrå vinkel med begrænset udsyn til kontaktpunktet. Dårlig vurdering – videre.

Den helt store skandale er, at Jens Maae i VAR-vognen ikke kalder Mikkel til skærmen pr. OMGÅENDE for at annullere målet for frispark i opspillet. Det er det klareste frispark i opspillet, der er misset i mange, mange måneder, og Renato Junior skal også advares i forbindelse med annulleringen af målet for hensynsløsheden i frisparket.

36:06 spillet. Stakkels Kristian Arnstad er igen offer for Viborg-angriberens vildfarne lemmer. Denne gang i en kopi af Renato Juniors advarsel fra sidste weekend mod FCM, hvor han er forrest i en duel, men kører en arm bagud. Arnstad bliver ramt i halsregionen, og der er både frispark og advarsel i situatioenn.

Ingenting bliver dømt.

Ingenting bliver dømt i NOGLE af de ovenstående fire tilfælde.

Vi har altså at gøre med TRE missede advarsler og enten en fjerde misset advarsel eller et potentielt direkte rødt kort samt et annulleret mål.

Mikkel har givetvis fået en forholdsvis hård behandling af bedømmer Finn Lambek bagefter, og der er ikke noget at sige til, hvis han er i kulkælderen. Oven i den voldsomt udfordrende 1. halvleg missede Redder et direkte rødt kort til gæsternes Jonas Jensen Abbew i 2. halvleg, hvor VAR-dommer Maae dog var vågnet op til dåd og retteligt kaldte ham til skærmen for at ændre advarslen til direkte udvisning og straffespark til værterne (som Redder dog også havde fløjtet i 1. omgang)

INGEN dommere går fri af den slags oplevelser som Mikkel Redder havde i går. Det gør ham ikke til en dårligere dommer, og hans mentale styrke skal nok sørge for, at han vender stærkt retur til næste opgave.

Brøndby – FC Midtjylland (Jacob Karlsen)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Dramaet fortsatte i klokken 18-kampen på Vestegnen, hvor Jacob Karlsen fortsatte sin flotte påsætningsstime som opmand til BIF – FCM. Der er ingen tvivl om, at den unge østjyde har en kæmpe stjerne hos dommerudvalget, hvilket ses med al tydelighed på Karlsens seneste fire opgaver, som udover søndagskampen i går har været på fløjten i AGF-Silkeborg, FCN-FCK og Brøndby-AGF.

Lad os gennemgå nøglesituationerne fra gårsdagens dramatiske affære:

Intet straffespark til Aral Simsir i minut 17 i duel med Jordi Vanlerberghe

Korrekt dom: Spil videre

Jeg forstår godt, hvis det kan være svært at finde en linje i straffesparkene, når nu Viktor Claesson fik straffe mod AGF for et lignende tilfælde og Daniel Wass ikke fik straffe i en duel med Daniel Høegh tidligere på sæsonen.

Alle tre tilfælde er de samme efter min mening. Nemlig situationer, hvor der ikke skal dømmes straffespark. Vanlerberghe laver et lille strit med benet, snitter tilmed bolden, hvorefter Simsir fortsætter ind i belgierens ben og går i græsset. Det er den gode, gamle traver om, at Vanlerberghes ben er der først og har ret til at være der, mens Simsir løber ind i det. Ikke et ord om film, men for at vi havde haft straffespark, havde det krævet, at BIF-forsvarerens udstrakte ben havde RAMT Simsir, og ikke omvendt; at Simsir havde ramt Vanlerberghes ben.

Intet straffespark til Denil Castillo minut 21 i luftduel med Jacob Rasmussen

Korrekt dom: Straffespark og gult kort til Rasmussen

Vi har set et par straffespark dømt de sidste par år for de her albuer i hovedstødsdueller. De tydeligste fra erindringen Maxsø mod Sviatchenko og Jens Stage mod selvsamme Maxsø:

Derfor er det også svært for mig at frikende Jacob Rasmussen for den albue, han planter i ansigtet på Denil Castillo. Bevares, det er tilladt at bruge sine arme for at komme OP i luften, men Rasmussens albue peger mest af alt til siden, og vigtigst af alt rammer han Castillo med albuen INDEN han vinder hovedstødsduellen mod colombianeren.

Svært at se situationen LIVE, men jeg havde forventet, at VAR-dommer Sundberg havde interveneret her med et straffespark til midtjyderne.

Gult kort til Ousmane Diao i minut 46 for benspænd på Yuito Suzuki

Korrekt dom: Advarsel til Suzuki for film

Japaneren bryder i gennem allerede efter 30 sekunders spil, hvorefter Ousmane Diao kaster sig ned i en glidende tackling. Suzuki hopper over Diao, og går efterfølgende i græsset. Der er INTET i situationen, som antyder kontakt, og dermed burde der altså være givet en advarsel til Brøndby-spilleren i stedet.

Jeg har været seks år tilbage i DBUs arkiver for at finde en appel på FØRSTE gule kort af to mulige. Diao får i alt 23 point for sit gult/røde kort (4 point for første benspænd på Suzuki – en dom, som også bekræfter mig i, at Karlsen ikke er sikker, når han rubricerer benspændet som “mildt” – 6 point for andet benspænd på Kvistgaarden og 13 tillægspoint for udvisningen = 23 i alt) og står altså til at skulle afsone en enkelt karantænedag. FCM bør appellere det første gule kort, sådan så Diao kun får 19 karantænepoint i alt og lander på 22 karantænepoint for hele sæsonen – det kan komme ham tilgode senere på sæsonen i forhold til at skulle afsone en eventuel karantænedag nummer to.

Intet straffespark til Brøndby i minut 81 for hands på Pedro Bravo

Korrekt dom: Straffespark til Brøndby

Det så meget, meget mystisk ud, at der ikke blev dømt straffe til Brøndby efter en hands fra Pedro Bravo. En nedfaldsbold heades fra Ousmane Diao over mod colombianeren, som står i hvert fald to meter fra sin holdkammerat. Efter et længere VAR-tjek fortsatte spillet uden repressalier til stor frustration for hjemmeholdet og publikum på stadion.

Dommer Karlsen forklarer sig med, at VAR ikke kunne finde en vinkel, som endegyldigt beviser, at bolden var i feltet.

Panoramisk billede af puls spor og medicinsk teknologi, affotograferet fra Viaplay

Den egentlige skandale består mestendels i, at vi ikke har et kamera, som kan belyse, om bolden er inde eller ude af feltet. Selv som sproglig student vil jeg postulere, at der er noget trigonometri, som umuliggør, at bolden her har sluppet linjen fuldstændig, men juraen i VAR er selvfølgelig, at det skal kunne bevises med klinkende klare beviser, at den bold er helt inde i feltet. Derfor kan jeg ikke skose Sundbergs beslutning om ikke at kalde straffespark, men jeg vil gå så langt som at sige, at der med 98% sandsynlighed er straffespark her.

2. gule kort til Ousmane Diao i minut 94 for benspænd på Mathias Kvistgaarden

Korrekt dom: 2. gule kort korrekt (ikke direkte rødt)

Debat om Diaos andet gult kort og om hvorvidt det skal veksles til et direkte rødt.

Det er klart formildende, at Diao kommer fræsende langs jorden og ikke har løftede støvleknopper. Der er ingen brutal kontakt på Kvistgaarden, og selvom alle hastighedsgrænser er overskredet, er det et skoleeksempel på et hensynsløst frispark, som skal medføre advarsel.

Silkeborg – FC København (Jakob Kehlet)

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Kehlet var i fuld kontrol i store dele af kampen, men dummede sig TILSYNELADENDE gevaldigt, da han fratog Silkeborg en gigantisk chance på en friløber ved ikke at benytte fordelsreglen.

Oprindeligt troede jeg, at FCK ophævede offside-situationen ved at heade Younes Bakiz fri i en ny spilsituation, men her skal man holde tungen lige i munden med den nye offside-fortolkning:

Øvrige betragtninger fra kampen:

Bakiz forsøgte at stoppe Kevin Diks i en omstilling – vældig kluntet med en stempling omkring ankelhøjde, som dog ikke blev med så stort tryk på. Det gule kort var dermed korrekt, nøjagtigt som kort til Cornelius for en arm i ansigtet og Diks og Sonne for at blive voldsomt uvenner også var det.

SpilXperten og Viborg FF: Disclaimer

Skriv første kommentar

Skriv et svar