Bolden ruller i 10. runde af Superligaen. Benjamin Leander kommenterer løbende på de kontroversielle situationer set med dommerbriller på.
Foto: Alamy / Ritzau.
AGF – Randers (Jakob Sundberg)
Lige så intens affære i Århus som ventet med TI (!) advarsler fra Jakob Sundberg i det østjyske lokalopgør mellem AGF og Randers FC.
Talk of the town var AGFs udlignende mål til 2-2, hvor Nicolai Poulsen driblede på kanten af feltet, faldt til jorden, men i samme øjemed spillede Poulsen bolden til Mads Emil Madsen, som kunne sparke bolden ind bag Paul Izzo i Randers-målet.
VAR-dommer Mikkel Redder kaldte Sundberg til skærmen med anbefalingen om, at Poulsen havde begået frispark i opspillet; altså ved at filme.
Det er lovmæssigt meget svært at sanktionere en spiller for at filme, når han i samme øjeblik spiller bolden og i øvrigt ikke appellerer for, at der skulle være begået en forseelse på ham. Jeg tweetede om det efter kampen:
Havde Poulsen lagt sig ned og råbt og skreget om frispark, hvorefter han havde spillet bolden, havde sagen været en anden, men bevægelsen hvor Poulsen falder og spiller bolden videre, flyder nærmest sammen til én sammenlagt.
Læs også
FC Midtjylland – Viborg (Lasse Graagaard)
Intens kamp i Herning, hvor Lasse Graagaard lagde en modig linje i de første 45 minutter med rigelig kropskontakt undervejs.
De mest opsigtsvækkende situationer undervejs:
- Gult kort til Jeppe Grønning efter 50 minutter kunne være vekslet til et rødt uden, at jeg tror VAR havde grebet ind. Rigtig groft frispark på Aral Simsir for at stoppe dansk-tyrkeren på vej i fremdrift, hvor Grønnings sidste kontakt ender med at være helt oppe på læg/akillessene på Simsir. Jeg savner ikke decideret et rødt kort, men vi er ovre i et grænseland for, hvornår noget er hensynsløst og hvornår noget er brutalt.
- Straffe i 1. halvleg til Han Lee-Beom ligner et, som sagtens kunne være dømt. En klassisk situation, hvor Serginho forsøgte at cleare en løs hjørnesparksbold, men i stedet ramte den koreanske FCM-forsvarsspiller. Dog ikke nok til, at VAR var intereseret i at anbefale straffespark.
- Manglende advarsel til Kristoffer Askildsen for at brage ind i Serginho. Nordmanden er først på bolden, men det er irrelevant eftersom han fortsætter lige ind i portugiserens knæ-
- Helt korrekt dobbeltadvarsel i overtiden til Deni Castillo for et hensynsløst skub og til magnus Westergaard for (berettiget, men med en regning) at reagere hidsigt på det.
AaB – Sønderjyske (Mads Kristoffersen)
Kristoffersen fortsatte hvor han slap sidst jeg så ham i Randers – FC Midtjylland. Et kropssprog, som i bedste fald kan betegnes som bestemt og i værste fald decideret aggressivt. To advarsler de første 12 minutter til AaB, den ene for brok til hjemmeholdets Bjarne Pudel, som tilsyneladende ikke var imponeret over MKKs skolemesterstil. Det var jeg heller ikke:
2. halvleg var jævnt ensidig med et overlegent AaB-hold, som sejrede 3-0 og uden specielt mange iøjenfaldende situationer.
Lyngby – Silkeborg (Sandi Putros)
Den første lille time i Lyngby kandiderede til at være den mindst intense af de 8 afviklede Superliga-kampe i sæsonen. En søvndyssende kulisse i postnummer 2800 og et minimum af intensitet i duellerne gjorde Sandi Putros første to tredjedele af kampen til et stykke kage.
Mellem minut 59 og 69 kom der dog fut i fejemøget. Frederik Gytkjær fik frispark et par meter udenfor feltet i en situation, hvor SIFs Pedro Ganchas havde pænt fat i LBK-angriberen. Gytkjær selv havde måske også fat bagom, men MÅDEN Ganchas havde fat i Gytkjær helt oppe omkring den øvre brystregion gjorde det logisk for Putros at fløjte frispark.
Silkeborg var utilfredse og havde flere spillere oppe i ansigtet på Sandi Putros, og da Younes Bakiz så kom til som den fjerde eller femte spiller, fik Putros nok og trak gult til Silkeborgs nummer 10, som efterfølgende kaldte det “den mærkeligste advarsel, han har fået i karrieren”. Selvom den glimrende EM-regel om, at kun anføreren må gå til dommeren, ikke blev til noget i Superligaen, er det stadig dommerens fulde ret at give gult for spillere, som kommer gestikulerende hen efter en kendelse.
Lyngbys Casper Winther kringlede frisparket i nettet via en afretning, og så kogte det ellers i Lyngby, hvor gæsternes Andreas Poulsen også fik gult for en soleklar saks på Frederik Gytkjær.
På trods af to mål de sidste 10 minutter kogte det aldrig rigtig op til sidst. idet, som var en vældig fin indsats fra Putros.
Vejle – FCK (Jonas Hansen)
Jonas Hansen startede sæsonen med to advarsler i de første tre kampe han havde, men femdoblede sin samlede total efter otte gule kort i en vældig intens affære i Vejle.
1.halvleg forløb ellers forholdsvis udramatisk med nul advarsler – en enkelt burde være givet til Vejles offensivspiller Ngbakato, som i sin iver efter at vinde en høj bold ramte FCKs græske stopper Pantelis Hadzidiakos med en støvle i ansigtet. Ikke nogen Rasmus Falk-mod-Dominik Kaiser støvle, men stadig en hensynsløs handling, som burde være straffet med gult.
Gule kort kom der rigeligt af i de sidste 45 minutter, hvor det især stak af efter en time, da Hansen fløjtede straffe mod Vejles Lundrim Hetemi efter en omgang trøjehiv mod FCKs Lukas Lerager.
For at uddybe tweetet: Det er IKKE et klinkende klart straffespark. Der kunne argumenteres med, at Lerager også selv holder Hetemi, men NÅR Hansen vælger at fløjte det, er det svært ikke også at kigge bebrejdende på Hetemi, som ganske enkelt slipper Lerager for sent i den positionskamp som de to spillere er i. Bolden er på vej et godt stykke henover Lerager, som bevæger sig mod målfeltet for at fange en eventuel videreheadet nedfaldsbold, men her holder Hetemi ham for længe, og så ER det altså svært at argumentere med, at der ikke var straffe den anden dag.
Solid indsats af Hansen i en krævende 2. halvleg.