18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Leanders Blog: Ta’ rattet fra Ole Gunnar

“Ole’s at the wheel” har det lydt om norske Ole Gunnar Solskjærs regime i Manchester United. Står det til SpilXpertens Benjamin Leander, har nordmanden dog haft sin tid på Old Trafford.

Klik på selve Twitter-ikonet (øverst til højre) for at se videoen.

Ole Gunnar Solskjær er en klublegende. Manden med det ikoniske sejrsmål mod Bayern München i 1999 og en ufattelig sympatisk mand, der efter gigantlussingen på 0-5 hjemme mod Liverpool alligevel stillede op til snak og autografskrivning med fansene ude foran Old Trafford. På alle måder en god ambassadør for Manchester United og klubbens værdier.

Ole Gunnar Solskjærs aktive karriere var større end hans karriere som træner, og af den grund har matchet med Manchester United altid været pekuliært.

Det minder mistænkeligt om ansættelsen af Frank Lampard i Chelsea, der også først blev taget til nye højder ved ansættelsen af Thomas Tuchel; en træner, der har stabiliseret London-klubbens defensiv betragteligt og gjort dem kompetitive helt fremme i toppen af Premier League. Når Manchester United samtidig har investeret så helt utrolig massivt i den sportslige sektor med hurtige biler som Bruno Fernandes, Pogba, Varane, Ronaldo, Sancho og Maguire (prisskiltet signalerer i hvert fald hurtig bil…), så giver det ingen mening at køre en Fiat 500 som Ole Gunnar Solskjær alt andet lige har vist sig at være over mere end 100 kampe i Premier League i spidsen for Manchester United.

Først må vi dog lige have en forventningsafstemning, og den slags er jo altid svær. Jeg udtaler mig både som Manchester United sympatisør og fodboldanalytiker her, hvilket er en delikat disciplin, men Manchester United står ikke i en situation, hvor det kan forventes, at klubben konkurrerer om mesterskaber i nærmeste fremtid. Dertil er Manchester City, Liverpool og Chelsea ganske enkelt så veldrevne og båret af en enorm kontinuitet. De to førstnævnte med Pep Guardiola og Jürgen Klopp, der har stået i spidsen for de lyseblå og de røde i hhv. seks og syv sæsoner og Thomas Tuchel i Chelsea, der fra første færd bare har lykkedes med at integrere sin spilfilosofi. Indkøbspolitiken har været spot on i alle tre klubber, og de står ikke tilbage med et kolossalt oprydningsarbejde og jagten på en rød tråd i både spillerrekruttering og spillestil.

Skylden for ovenstående ligger naturligvis 100% hos Manchester United selv.

Organisationen har fejlet enormt, og det er aldrig lykkedes at erstatte Sir Alex Fergusons gigantiske meritter og tilstedeværelse gennem tre årtier.

Under Ole Gunnar Solskjær har der dog været ekstraordinære udfald, som vi ikke har set før over så lang en periode:


Foto: Bildbyrån


Øretæverne:

0-5 nederlaget til Liverpool var tredje gang på tre år, at Manchester United tabte en Premier League-kamp med mindst fire mål under Ole Gunnar Solskjær, som i søndags stod i spidsen for United i en PL-kamp for 106. gang. Før det havde man tabt 1-6 til Tottenham og 0-4 til Everton.

Selv i perioden august 2013 til december 2018, som var tiden efter Ferguson med managers som Moyes, van Gaal og Mourinho, tabte Manchester United blot én kamp ud af 207 Premier League-kampe med mindst fire mål: 0-4 mod Chelsea.

Til sammenligning stod Sir Alex Ferguson i spidsen for Manchester United i 810 Premier League kampe og tabte blot tre gange med mindst fire mål: 1-6 hjemme mod Manchester City og 0-5 ude mod Chelsea og Newcastle i hhv. 2011, 1999 og 1996.


Fortet er væk:

Kampen mod Liverpool var Solskjærs 54. Premier League-hjemmekamp, der endte med nederlag nummer 12 på Old Trafford i perioden. Modstanderholdene er ikke længere bange for at komme til “Theatre of Dreams” og kun David Moyes havde en værre hjemmebanestatistik procentuelt med seks sejre, to uafgjorte og seks nederlag i den utaknemmelige sæson 1 efter Sir Alex Ferguson. Samtidig har Solskjærs længste sejrsstime på hjemmebane i Premier League varet sølle fire kampe. Det er kun føromtalte David Moyes, der som United-manager ikke lykkedes med at vinde fem Premier League-kampe i træk.


Defensiven:

Selvom Sir Alex Ferguson kun vandt fem ud af 13 mesterskaber ved at have rækkens bedste defensiv, har Uniteds forsvar været en katastrofe. Man har ikke holdt nullet på Old Trafford i mere end et halvt år siden Granada blev besejret med 2-0 i Europa League; en stime på rekordlange TRETTEN opgør i træk uden et Clean Sheet. En stime, United end ikke har været i nærheden af i nyere tid. I 1962 og 1963 lukkede man mål ind sytten kampe i træk på Old Trafford, der er negativ klubrekord.


Men hvem så?

Solskjærs redning kan blive, at den åbenlyse afløser ikke står klar i kulissen. Zinedine Zidane og Antonio Conte nævnes, men sidstnævnte har primært haft succes i Inter og Chelsea i spil nærmest uden kanter, hvilket vil give lidt af et problem for United med spillere som Sancho, Greenwood, Lingard, Rashford og flere spillere med et ekstraordinært antrit.

Det vil give god mening at gå efter Zidane, der har voldsomt gode relationer med Raphael Varane og Cristiano Ronaldo og måske kan kickstarte landsmanden Paul Pogba, men franskmanden er næppe klar til at forlade sit otium efter exiten i Real Madrid så sent som i juni måned i år.

Som mesterkokken Bo Bech ville sige i “Kniven for Struben” programmet:

“Noget må gøres”

1 kommentar

  1. Bør Manchester United ophæve samarbejdet med Ole Gunnar Solskjær?

    Benjamin Leander siger “Ja”. Læs ugens blog med fokus på nordmandens trænergerning hos De Røde Djævle.

Skriv et svar