18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Leanders blog: Rend mig i traditionerne

SpilXpertens Benjamin Leander kommer med do’s and don’t’s til EURO2020-slutrunden, der starter fredag aften.

Traditionerne og klichéerne er mange: “Tyskerne vinder altid til sidst”, “England er altid overvurderede”, “Spanien er et godt slutrunde-hold”, og jeg skal komme efter jer.

Sandheden er, at det er fis i en hornlygte. At spanierne var gode til slutrunderne i 2008, 2010 og 2012 med en ufattelig flot “The Triple” ved EM, VM og EM igen, siger ingenting om holdets nuværende niveau af den simple grund, at Sergio Busquets, Gerard Piqué og Jordi Alba er de eneste spillere fra 2012-mestrene, der også er med i den nuværende trup. At “England altid flopper” ved en slutrunde er lige så ligegyldigt med tanke på, at holdet har 16 spillere med i truppen, der end ikke var udtaget til VM i 2018 og som med statsgaranti ikke var med ved EM i 2000, hvor man røg ud i gruppespillet.

At Thomas Müller aldrig har scoret til en EM-slutrunde er også af ca. 0,001% betydning. Det er en stikprøve på ELLEVE fodboldkampe. 1.000 minutters fodbold. Med mindre Müller af en eller anden grund har en psykisk udfordring med lige præcis EM-slutrunder fremfor VM-slutrunder, hvor han i parantes bemærket har scoret 10 gange i 16 kampe, så kommer det direkte i skraldespanden med “prekære statistikker”, vi kan bruge til nul og niks, når vi skal spille på slutrunden. Gem historiebøgerne væk og forhold jer til, hvad I ser med egne øjne i 2021!

Thomas Müller har aldrig scoret ved en EM-slutrunde. Årsag? Tilfældigheder

Foto: Bildbyrån


Alle dommere er ens

En anden statistik, jeg ofte ser misbrugt, er de specifikke dommeres kort-statistik.

“Ham her dommeren snittede 4,8 kort pr. kamp i Premier League, og ham her snittede 6,5 kort i La Liga”

GLEM DET! Der findes én måde at dømme fodbold på nationalt og én måde at dømme fodbold på internationalt – ISÆR ved en slutrunde.

Det bedste eksempel slovenske Damir Skomina, som er højtagtet i UEFAs topdommerkategori. Skomina giver mange kort i den hjemlige liga og i de europæiske klubturneringer, fordi linjen er forskellig her, mens han i landsholdsregi har givet mere end fire kort i samme kamp sølle to gange siden sommeren 2016!

Pointen? At dommerne ensrettes enormt under slutrunden her, hvor dommercheferne har brugt måneder og år på at forberede dommerne til slutrunden her. Ingen vil stikke ud med en stil, der ikke minder om den, der er lagt op til, og det kunne også ses ved 2016-slutrunden (godt nok uden VAR), hvor der blev uddelt sølle et direkte rødt kort, og det endda for en ikke-brutal berøvelse af oplagt scoringsmulighed i Frankrig-Irland. Kun to kampe havde mindst otte kort i sig, nemlig det betændte “naboopgør” mellem Albanien og Schweiz samt finalen mellem Portugal og Frankrig, hvor syv ud af 10 gule kort endda blev givet i den forlængede spilletid.

Med andre ord; dommernes snit fra hjemlige turneringer betyder ingenting her. Det handler om ledelse og det handler om tilfældigheder, stemning og kampforløb på dagen, der afgør, hvorvidt der kommer mange eller få kort i kampene, så HUSK det, når I spiller på kort i kampene.

Slovenske Damir Skomina; mange kort i nationale kampe og ved klubturneringer: Knap så mange ved slutrunder.

Foto: Bildbyrån


Straffesparks-rekord i Rusland 2018. En gentagelse?

Ved VM i Rusland 2018 blev der sat straffesparksrekord med en tsunami af markeringer fra dommerne mod 11-meter-pletten. 29 straffespark på 65 kampe blev det til, men vi er nødt til at dissekere tallene.

Af de 29 straffespark blev 20 af dem fløjtet i kampen, mens 9 af dem blev tildelt efter et VAR-gennemsyn, bl.a. Yussuf Poulsens to forseelser mod Australien og Peru.

Naturligvis var de ni ekstra straffespark ikke blevet dømt uden VAR, men de 20 straffespark som BLEV dømt, var resultatet af en masse tilfældigheder. De 20 straffespark fordelte sig i øvrigt under kategorierne:

6 x hands
5 x holde-forseelse
5 x puffe-forseelse
4 x benspænd
1 x albue

Siden 2018-slutrunden er hands-reglen blandt andet blevet modificeret noget, sådan så en god portion af de dømte hands-straffespark ved turneringen ikke var blevet dømt, og generelt virker forsvarsspillerne rundt omkring i Europa også mere bevidste om, hvor de placerer deres hænder.

Mit gæt er, at vi får markant færre straffespark ved slutrunden her end vi så i Rusland.

VAR-tjek for straffespark? De skal nok komme, men ikke nær så ofte som fans og bookmakere frygter.

Foto: Bildbyrån

Med ovenstående tre gode råd, ønskes I alle en rigtig god start på slutrunden. Vi skrives ved løbende.

Skriv et svar