18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: ‘Jeg forstår ikke Brøndbys valg af Jesper Sørensen’

SpilXpertens Benjamin Leander sætter ord på dagens store Superliganyhed; Brøndbys ansættelse af Jesper Sørensen som ny cheftræner.

Jesper Sørensen til præsentationen som ny Brøndby-træner (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

I Brøndby har man tradition for, at cheftræneren sidder forholdsvis længe. Kun den midlertidige løsning Martin Retov samt fejlcastede Rene Meulensteen sad under et kalenderår, mens Kent Nielsen nåede et år og tre uger inden sin fyring i 2010. Auri Skarbalius sad halvanden sæson i 569 dage inden han blev fyret til fordel for Thomas Frank.

Ellers har både Alexander Zorniger (945 dage) Thomas Frank (959 dage) og senest Niels Frederiksen (1.218 dage) siddet forholdsvis lang tid, nøjagtigt som Michael Laudrup (1.387 dage), for ikke at tale om legenderne Ebbe Skovdahl (2.586 dage) og Tom Køhlert (3.423 dage).

Ovenstående tal fra Superstats.dk viser altså, at når Brøndby hyrer en cheftræner, så er det primært sket med det lange lys på; perspektiv og tålmodighed.

Men hvem ER det så, Brøndby har ansat tidligere?

 • Niels Frederiksen: Fire fulde Superliga-sæsoners erfaring med Lyngby og Esbjerg og manden, der fik Danmarks U21-landshold til to slutrunder med 16 sejre i 20 kval-kampe og en målscore på 54-11.
 • Alexander Zorniger: Fortid i Stuttgart og Leipzig og tydeligt valgt af sportsdirektør Troels Bech udfra præmisserne om aggressiv, medrivende og pressende holdindsats.
 • Thomas Frank: Voldsomt succesfuld ungdomslandstræner, der kvalificerede U17-landsholdet til EM i Serbien og VM i Mexico, ligesom han også nåede at vise voldsomt spændende takter med U19-landsholdet, som vandt de første fem kampe med Frank i spidsen med 19-3 i målscore inden et nederlag i 88. minut til Portugal forplumrede endnu en slutrunde til Franks CV.
 • Auri Skarbalius: Ansat i en voldsomt svær tid, hvor Brøndby i sæsonerne 2009/10 og 2010/11 havde stoppet samarbejdet med både Henrik Jensen og Kent Nielsen. Den tidligere Brøndby-kultfigur havde vist fornemme takter med HB Køge, som han to gange rykkede op med fra 1.division, inden Brøndbys halvvejs i 2011/12 sæsonen slog kløerne i den litauiske træner.
 • Læg dertil, at man engagerede Åge Hareide med 14 års erfaring fra Molde og Helsingborg med både mesterskaber og pokaltitler på CV’et, mens Rene Meulensteen havde brugt fem år på Manchester Uniteds akademi på et tidspunkt, hvor De Røde Djævle styrede Premier League med hård hånd.

Hvem ER det så, Brøndby har ansat denne gang?

 • Jesper Sørensen: Rykkede Silkeborg op i sit første cheftrænerjob med 2,0 point i snit. Efterfølgende fik Silkeborg NUL sejre og fire point i Sørensens 17 SL-kampe ved roret inden han blev fyret; et facit, som er det ringeste for noget hold i Superligaen efter 17 runder i rækkens 32-årige historie. Både hvad angår rekordlavt antal point, men også rekordlave antal scoringer med sølle otte fuldtræffere.

  Efter at have været assistenttræner for Morten Wieghorst i fem måneder af 2015/16-sæsonen, hvor AGF sejlede rundt i bundstriden, tog han cheftrænerjobbet i FC Fredericia, hvor 79 kampe gav et pointsnit på leverpostejsagtige 1,30; aldrig i fare for degradering, men heller ikke tættere end 10, 13 og 14 point fra en top3-placering.

  I Brøndby nåede Sørensen over 100 kampe i alle turneringer som assistent for Niels Frederiksen – naturligvis med en enorm ære i, at mesterskabet kom hjem til Vestegnen igen efter 16 års tørke. Bevares – med det fjerdelaveste pointsnit nogensinde for en dansk mester, men trods alt ikke noget, der skal ødelægge den enorme bedrift som Frederiksen, Sørensen og resten af teamet stod for.

  Dernæst var det tid for Sørensen at prøve kræfter med U21-landstrænerjobbet, hvor Brøndbys nye cheftræner led den tvivlsomme ære at være den første landstræner til at misse kvalifikation til en U21-slutrunde siden en vis Morten Wieghorst glippede slutrunden i Israel i 2013.

  I Sørensens 10 kampe som landstræner spillede U21-landsholdet jævnt undervældende fodbold og scorede blot 15 gange i 10 kampe mod Kroatien, Tyrkiet, Skotland, Kasakhstan og Belgien, hvor eneste sejr på mere end et mål var en 3-0 sejr hjemme over Kasakhstan. Forgængere som Niels Frederiksen, Albert Capellas, og Jess Thorup havde alle succesfulde kvalifikationer, hvor U21-landsholdet vandt 32 ud af 40 kampe under de tre herrer og scorede 112 gange i processen.

Derfor står jeg bare nu og klør mig i skægget og spørger; hvad er det e g e n t l i g, Jesper Sørensen er hentet ind på baggrund af. Sit kendskab til Brøndby? Det er en gammel og velkendt traver, men hvis Sørensen skal bedømmes og berømmes for sin rolle i Brøndbys mesterskab i 2021 er det også værd at hæfte sig ved, at følgende spillere IKKE længere kommer hen og hilser på Sørensen ved hans første træning, fordi de ikke er i klubben længere:

Marvin Schwäbe, Anthony Jung, Mikael Uhre, Morten Frendrup, Jesper Lindstrøm, Andreas Bruus, Hjørtur Hermansson, Lasse Vigen, Andrija Pavlovic, Rezan Corlu og Michael Lumb. Med andre ord over halvdelen af de 21 spillere, der fik spilletid i guldsæsonen, og så kan man spørge, hvor meget af det nuværende Brøndby Sørensen egentlig kender indgående? Jaja, han fik en halvsæson af 21/22-sæsonen, hvor Uhre, Frendrup og Bruus er de primære spillere, som ikke længere er at finde på Vestegnen, men jeg står stadig uforstående tilbage med et “Var det virkelig klare nummer ét, I ansatte dér?”

Tager man et andet sæt briller på kan man måske konstatere, at Brøndby bare ikke er et sted, hvor man kan lokke større navne til for nuværende. Spørgsmålet er, om Jesper Sørensen på sin to-årige kontrakt kan rykke Brøndby til et sted, hvor man kommer frem i feltet af heste bag FC København og FC Midtjylland, der lige pt. tæller FC Nordsjællands guldfavoritter, et sundt og veldrevet Viborg FF, et Silkeborg-hold, som spiller dominerende og opsigtsvækkende fodbold under Kent Nielsen samt et AGF-hold, som viser muskler og defensivt står bedre og bedre under Uwe Rösler samt midterkandidater som OB og Randers, som begge er tre point foran Brøndby i skrivende stund.

Til grin kan man altid blive, og klummen her skal nok vække skadefro hos Brøndby-fans og Jesper Sørensen-positivister, hvis min tvivl bliver gjort til skamme og Sørensen leder Brøndby frem i tabellen via lækker fodbold og pointsnit tættere på 2,0 end 1,0.

Jeg ser det bare ikke for mig.

Skriv et svar