18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: Foreløbig dommer-dom ved VM i Qatar

56 ud af 64 kampe er afviklet ved VM i Qatar. SpilXpertens Benjamin Leander, der også er tidligere elitedommer, giver sin dom over slutrunden set med dommer-briller på.

Fernando Rapallini og de øvrige dommere har haft historisk lidt travlt i knockout-kampene hidtil. (Foto: KARIM JAAFAR / AFP)

Gruppespillet og 1/8-finalerne er overstået ved VM i Qatar, og ganske som ventet har der grundlæggende været styr på tingene ved slutrunden. Nøjagtigt som ved VM i Rusland i 2018 har vi haft verdens bedste dommere til at styre slagets gang, og med dusinvis af kameravinkler tilgængelige for VAR-dommerne har der været tale om et NÆSTEN idiotsikkert system.

Rent faktuelt ser tallene for gruppespillet således ud sammenlignet med slutrunden i Rusland:

PARAMETERVM 2018 RUSLAND (64 KAMPE)VM 2022 QATAR (56 KAMPE AFVIKLET)
STRAFFESPARK DØMT29 DØMTE STRAFFESPARK16 DØMTE STRAFFESPARK
VAR-STRAFFESPARK11 DØMTE VAR-STRAFFESPARK9 DØMTE VAR-STRAFFESPARK
GULE KORT PR. KAMP3,48 GULE KORT PR. KAMP3.23 GULE KORT PR. KAMP
RØDE KORT I ALT4 RØDE KORT2 RØDE KORT
TILLÆGSTID PR. KAMP6 MINUTTER OG 10 SEKUNDER11 MINUTTER OG 40 SEKUNDER
EFFEKTIV SPILLETID PR. KAMP56 MINUTTER OG 5 SEKUNDER58 MINUTTER OG 50 SEKUNDER

Mest bemærkelsesværdigt er naturligvis den drastiske ændring i form af en tillægstid, som nærmest er FORDOBLET siden 2018 i Rusland. Dommerchef Pierluigi Collina bebudede øget, effektiv spilletid, og det kan også ses i praksis, hvor det er blevet til næsten tre minutter længere effektiv spilletid takket være den øgede mængde tid lagt til af dommerne.

Mængden af straffespark er også gået markant ned – det skyldes især en ændret hands-regel, som unægteligt har givet færre af de her tåbelige straffespark som vi blandt andet så ved slutrunden i Rusland.

Dommerlinjen var i gruppespillet med til, nærmest til perfektion, at holde snittet i forhold til slutrunden i Rusland med ca. 3,50 gule kort pr. kamp, men især en række ekstremt kort-fattige ottendedelsfinaler med REKORDLAVE FEMTEN GULE KORT trækker snittet godt ned tættere på tre gule kort givet pr. kamp!

Et kig på slutrundekampene rent kortmæssigt

SLUTRUNDEKNOCKOUTKAMPEGULE KORT UDDELTRØDE KORT UDDELT
2002 KOREA/JAPAN (16 KNOCKOUTKAMPE)74 GULE KORT (4,63 PR. KAMP)4 RØDE KORT (0,25 PR. KAMP)
2006 TYSKLAND (16 KNOCKOUTKAMPE)88 GULE KORT (5,50 PR. KAMP)9 RØDE KORT (0,56 PR. KAMP)
2010 SYDAFRIKA (16 KNOCKOUTKAMPE)71 GULE KORT (4,44 PR. KAMP)4 RØDE KORT (0,25 PR. KAMP)
2014 BRASILIEN (16 KNOCKOUTKAMPE)59 GULE KORT (3,69 PR. KAMP)1 RØDT KORT (0,06 PR. KAMP)
2018 RUSLAND (16 KNOCKOUTKAMPE)61 GULE KORT (3,81 PR. KAMP)1 RØDT KORT (0,06 PR. KAMP)
2022 QATAR (8 KNOCKOUTKAMPE HIDTIL)15 GULE KORT (1,88 PR. KAMP)0 RØDE KORT

Hvis slutrunden i Qatar skal undergå den hidtidige rekord fra 2014 i Brasilien, kræver det altså højst 43 kort uddelt i de sidste otte kampe, så selvom man kan grine (og græde) af Gianni Infantinos komiske udmeldinger om, at “Slutrunden i Qatar HELT sikkert er den bedste nogensinde”, så kan man slå på tromme for, at vi har at gøre med en af de mest fair spillede slutrunder i nyere tid.

SLUTRUNDER KORTUDDELING (1998-2022, 64 KAMPE)

SLUTRUNDEGULE KORT UDDELTRØDE KORT UDDELT
1998 FRANKRIG (64 KAMPE)254 GULE KORT (3,97 PR. KAMP)22 RØDE KORT (0,34 PR. KAMP)
2002 KOREA/JAPAN (64 KAMPE)272 GULE KORT (4,25 PR. KAMP)17 RØDE KORT (0.27 PR. KAMP)
2006 TYSKLAND (64 KAMPE)345 GULE KORT (5,39 PR. KAMP)28 RØDE KORT (0,44 PR. KAMP)
2010 SYDAFRIKA (64 KAMPE)261 GULE KORT (4,08 PR. KAMP)28 RØDE KORT (0,44 PR. KAMP)
2014 BRASILIEN (64 KAMPE)181 GULE KORT (2,83 PR. KAMP)10 RØDE KORT (0,16 PR. KAMP)
2018 RUSLAND (64 KAMPE)223 GULE KORT (3,48 PR. KAMP)4 RØDE KORT (0,07 PR. KAMP)
2022 QATAR (64 KAMPE)181 GULE KORT (3,23 PR. KAMP)2 RØDE KORT (0,04 PR. KAMP)

Ingen garantier, men tæt på fejlfrit

Jeg synes, vi har været forskånet for de helt store tyverier ved slutrunden. Hands-straffesparket i Portugal-Uruguay må siges at være den eneste faktuelle fejl, da et VAR-team fra Qatar kaldte iranske Alireza Faghani til skærmen. Teknologien viste, at bolden IKKE var ude i Japan-Spanien, og Antoine Griezmanns annullerede offside-scoring mod Tunesien kom ned til en fortolkning af regelbøgerne, som altid vil være subjektiv.

Den nye, semiautomatiske offside har også hjulpet med millimeterpræcise kendelser i forhold til både scoring og annullering af scoring, og samtidig har vi været forskånet for katastrofalt lange gennemsyn af VAR-kendelser.

ESPNs Dale Johnson har i øvrigt gennemgået alle 24 VAR-beslutninger ved slutrunden med en nydelig analyse.

Kvindelig debutant med grønt flueben

Franske Stephanie Frappart blev den første kvinde i aktion til en VM-slutrunde, da hun dømte den afgørende kamp mellem Costa Rica og Tyskland i runde tre.

Stephanie Frappart med de to anførere Manuel Neuer og Keylor Navas inden kickoff. Foto: REUTERS/Molly Darlington

Franskmanden gjorde en overordentlig fin figur, især fysisk, mens hende to linjedommere ikke imponerende voldsomt. Det skal dog ikke ligge Frappart til last, og selvom kampen med statsgaranti bliver hendes eneste ved slutrunden, er det et gigantisk skridt i den rigtige retning i forhold til at få flere kvindelige ledere på banen. Frappart overlevede endda udskillelsesløbet efter gruppespillet og er fortsat blandt de 20 hoveddommere, der er tilbage ved slutrunden:

ASIEN:

Abduhlrahman Al-Jassim (QAT)
Abdulla Mohammed (UAE)

AFRIKA:

Mustapha Gorbal (ALG)
Victor Gomes (RSA)

MELLEMAMERIKA:

Cesar Ramos (MEX)
Ivan Barton (SLV)
Ismail Elfath (USA)

SYDAMERIKA:

Fernando Rapallini (ARG)
Facundo Tello (ARG)
Raphael Claus (BRA)
Wilton Sampaio (BRA)
Jesus Valenzuela (VEN)

EUROPA:

Michael Oliver (ENG)
Anthony Taylor (ENG)
Antonio Mateu Lahoz (SPA)
Stephanie Frappart (FRA)
Clement Turpin (FRA)
Daniele Orsato (ITA)
Danny Makkelie (HOL)
Szymon Marciniak (POL)

FIFA skal til gengæld skoses for fuldstændig blindt at påsætte de to øvrige kvindelige dommere, japanske Yoshimi Yamashita og Salima Mukasanga fra Rwanda, som 4. dommere. Yamashita har kun erfaring fra den tredjebedste japanske række, mens Mukasanga var forfærdelig ved Africa Cup of Nations i den enlige kamp, hun fik tilbage i januar. Med al respekt for de to kvinder er de ikke i nærheden af at have lederegenskaber til at være med ved en VM-slutrunde, hvilket også var grunden til, at de helt som forventet ikke fik et eneste minut på banen som hoveddommer, men selv fjerdedommerens virkeområder er ikke bare at vise et skilt med udskiftninger og tillægstid. Det er også at advisere bænkene med tydelige signaler om, hvornår deres opførsel er over grænsen, og det lykkedes hverken Mukasanga eller især Yamashita med. Begge dommere er da også blevet sendt hjem nu.

Japanske Yoshimi Yamashita blev nådesløst kastet for de klasseløse, uruguayanske løver. Her er hun affotograferet i mere rolige omgivelser til Wales-England Foto: Ina Fassbender / AFP

Japanske Yamashita var 4. dommer i kaoskampen mellem Uruguay og Ghana og var kraftigt medvirkende til, at tingene eskalerede fuldstændigt. Man kan dog ikke klandre hende på nogen måde men derimod FIFAs dommerudvalg, som burde have udpeget en af de langt mere erfarne reservedommere i form af rumænske Istvan Kovacs eller honduranske Said Martinez.

Uruguays primitive og barbariske opførsel kommer givetvis til at få et markant efterspil for flere af deres spillere – REUTERS/John Sibley

Finalebud: Bliver UEFA / CONMEBOL-alliancen brudt?

Tendensen har været tydelig i de seneste fem VM-slutrunder, hvor finaledommerne har været:

2002: Pierluigi Collina (ITA) i Tyskland-Brasilien
2006: Horacio Elizondo (ARG) i Italien-Frankrig
2010: Howard Webb (ENG) i Holland-Spanien
2014: Nicola Rizzoli (ITA) i Tyskland-Argentina
2018: Nestor Pitana (ARG) i Frankrig-Kroatien

Altså en europæer eller en sydamerikaner siden marokkanske Said Belqola dømte Frankrig-Brasilien i 1998, og hvor FIFAs dommerudvalg var langt mere stringente i forhold til, at man måtte stille med en dommer, der IKKE var fra et af de konkurrerende kontinenter.

Der er dog naturligvis masser af politik i dommervalget, og her er Italiens Daniele Orsato det naturlige valg at gå med. Støvlelandet er som bekendt ikke repræsenteret ved slutrunden, og Orsato dømte også åbningskampen og kan dermed gøre som Horacio Elizondo i 2006 og Nestor Pitana i 2018; at dømme både åbningskamp og finale ved samme slutrunde.

Ud af det blå er amerikanske Ismail Elfath blevet en mulig contender fra Mellemamerika efter en række fremragende præstationer. Elfath var dommeren, som udviste Camerouns Vincent Aboubakar på ekstremt empatisk vis, efter angriberen havde scoret og taget sin trøje af med et gult kort i bagagen:

Elfath og Aboubakar i gruppespillet. (Foto: Issouf SANOGO / AFP)

Amerikaneren er i spil til alle kampe, eftersom han repræsenterer en konfederation, der ikke har flere lande tilbage ved slutrunden.

Outsidere til finalen bør være de øvrige, bedste kandidater fra Europa; Danny Makkelie (HOL), Clement Turpin (FRA) og Mateu Lahoz (SPA) – de to førstnævnte dog afhængig af, hvorvidt et af deres respektive lande havner i finalen.

Skriv første kommentar

Skriv et svar