18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Leanders blog: Der findes ikke nemme kvartfinaler, men…

I denne blog fokuserer Benjamin Leander på Danmarks kommende kvartfinale ved EM mod Tjekkiet, som slog Danmark ved netop en EM-kvartfinale for 17 år siden.

Waliserne med en smuk hyldest til Christian Eriksen inden kickoff mod Danmark. Forhåbentlig kan dansker hylde Eriksen med en semifinaleplads på Wembley. Foto: Bildbyrån

Tjekkerne slog overraskende Holland med 2-0 og blev dermed Danmarks modstander ved EM-kvartfinalen i Baku. Det fik hurtigt mange til tasterne på sociale medier, for det kunne vi da ikke bede om at få serveret på et større sølvfad?

En af dem, der manede til besindelse var Viaplays danske chef, Flemming Fjeldgaard. Jeg havde Flemming som chef på B.T. Sporten og kender ham kun som knaldhamrende dygtig, en sjov og god mand. Han havde frækheden til at spolere festen, mens alle vi andre sad og var i gang med at booke billetter til dansk semifinale på Wembley mod England/Tyskland/Sverige/Ukraine:

Jeg kan godt huske 0-3 mod tjekkerne ved EM i Portugal. Jeg var 16 år gammel og havde netop overstået et år på Oure Idrætsefterskole. Jeg kan huske, jeg så rutinerede Poborsky og Koller tørre bagdel i Danmark, mens det var komplet umuligt at holde styr på unge Milan Baros i front, der blev serviceret forbilledeligt af lige så unge Tomas Rosicky. Og så havde de en vis Ballon D’Or-vinder i Pavel Nedved, der løb rundt og lignede en mand, der havde luftpuder på fødderne og nemt undslap Thomas Gravesen og Christian Poulsen i krigen på midtbanen.

De kolde fakta. 3-0 til Tjekkiet. Lynhurtige Baros og tårnhøje Koller gjorde det af med danskerne.

Nok var Danmarks hold i 2004 også et, vi havde store forhåbninger til. Det var Christian Poulsen og Ebbe Sand i Schalke, Gravesen i Everton, Grønkjær i Chelsea, fem mand i italiensk fodbold med flotte roller i Inter, Milan og Udinese og Thomas Sørensen som stærk Premier League-målmand for Aston Villa. Jeg minder dog om, at Danmark kvalificerede sig til slutrunden som den SUVERÆNT dårligste gruppevinder, der hentede 15 point i otte kampe. De seks af dem mod lillebitte Luxembourg, 0-2 hjemme mod Bosnien og en 90+5 udligning af Martin Laursen i næstsidste gruppekamp mod Rumænien som blandede højdepunkter fra kvalifikationen. Spillet sad med andre ord ikke i skabet, og selvforståelsen virkede voldsomt stor i forhold til, hvor relativt middelmådigt holdet spillede på det tidspunkt.

Til EM-kvartfinalen i Portugal gav tjekkerne odds 1,90 ved kickoff. Danmark gav odds 4,00 og krydset 3,60. Med andre ord var danskerne altså klare underdogs og fik også en fuld fortjent 0-3 øretæve.

Flash-forward 17 år frem er rollerne byttet rundt. Tjekkernes største profiler er ikke længere Ballon D’Or-vindere og offensive duoer fra Liverpool og Dortmund, men 44 procent af truppen, der kommer fra den hjemliga liga i Tjekkiet. En reservemålmand fra Sevilla, tre spillere fra polsk, russisk og græsk fodbold og to spillere fra næsthøjeste niveau i England og Italien. Topscorer Patrick Schick var ikke fast mand for Leverkusen i den forgangne sæson, og jeg havde i ramme alvor svært ved at finde EEN tjekkisk spiller, der åbenlyst ville finde vej til fællesholdet Tjekmark med spillere fra begge landshold.

Bevares, Tomas Soucek kan overtage Christian Eriksens plads på fællesholdet, men ellers napper jeg altså 10 danskere any day a week. Også selvom Coufal også godt kunne spille Wass’ wing back og Schick naturligvis udfordrer Dolberg på toppen.

Det jeg prøver at sige er bare; der er en god grund til, vi i skrivende stund ikke giver mere end odds 1,60 for at gå i semifinalen og 2,15 for at vinde kampen mod tjekkerne i ordinær tid:

Danmark spiller FORBANDET god fodbold.

Vi er ikke heldige, når vi vinder. Vi er DYGTIGE. Vi er SPRUDLENDE. VM-kvalifikationen og målscore 14-0 efter tre kampe taler sit tydelige sprog, og selvom tjekkerne flot spillede 1-1 mod Belgien på hjemmebane i selvsamme kvalifikation, så tabte de altså også 0-1 ude til Wales. Ja, WALES! Dem vi lige har pløjet af banen med 4-0. Læg dertil, at vi i 1. halvleg mod Belgien og 2. halvleg mod både Rusland og Wales har spillet decideret berusende fodbold offensivt. Vi har SÅ mange strenge at køre på, og holdet emmer af balance, homogen sammensætning og kollektivisme.

Derfor er der ingen grund til at hænge sig i fortidens spøgelser og være bange for endnu en tjekkisk 3-0’er, når holdene går på banen i Baku lørdag aften. Vi må ikke være jubelidioter og tale om dansk fiasko, hvis ikke det ender med en semifinaleplads, men selvom Kasper Hjulmand ved UENDELIGT meget mere om fodbold end jeg gør, så køber jeg ALDRIG hans ønske om, at det skulle have været bedre at få Holland i en kvartfinale i stedet for.

Kom så med den semifinale. Vi skal ikke hjem. Vi skal videre!

1 kommentar

  1. Vi skal ikke hjem. Vi skal videre!

    Nyt blog-indlæg fra Benjamin Leander om Tjekkiet – Danmark.

    God fornøjelse!

    /SpilXperten.com

Skriv et svar