18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: Danske spillere “ude af form” – et problem?

Tidligere AGF-træner og nuværende VM-ekspert for TV2, David Nielsen, problematiserede, at flere danske spillere er ude af kampform. Men er det et større problem end tidligere? SpilXpertens Benjamin Leander sætter tal på de danske spilleres kampform.

Er denne flok prægtige mænd virkelig ude af form? Ja, hvis man spørger fodboldtræner David Nielsen (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

“Grunden til, at vi har været så dårlige, er, at vi simpelthen har for mange spillere, der er i for dårlig form. Både Kasper Hjulmand og spillerne ved godt, at vi er kommet til VM med en trup, der er i alt for dårlig fysisk forfatning”, lød det bramfrit fra David Nielsen i TV2s VM-studie efter 1-2 nederlaget til Frankrig.

Det er svært at svare med et “enig” eller “uenig” til Nielsens postulat, for hvordan måler man det lige? Antallet af spilminutter på klubplan er naturligvis afgørende, men i modsætning til alle andre, tidligere slutrunder, kommer VM i Qatar midtvejs i sæsonen.

Derfor har jeg prøvet at kigge lidt ind i hvor mange minutter de danske spillere har fået ud af de mulige minutter, de har været i stand til at spille på klubplan i sæsonen 2022/23:

Ud af de 26 spillere, har forholdsvis flotte 18 styk spillet mindst 50% af de mulige spilminutter i deres respektive ligaer. Læg dertil, at vi har 20 spillere repræsenteret i Europas Top5 ligaer, og vigtigst af alt, at vi havde REKORDSTORE SEKSTEN spillere repræsenteret i et europæisk gruppespil denne sæson. Sammenlignet med VM-truppen fra 2018 er det TI SPILLERE mere! Den værdifulde spilletid på europæisk niveau skal bestemt ikke negligeres i dette regnestykke.

Målt på opstillingerne for de to første kampe mod Tunesien og Frankrig, er det svært ikke at give David Nielsen ret i, at især Mikkel Damsgaard og Kasper Dolberg boner negativt ud, men det er alt andet lige også de to eneste spillere, som for alvor står for manglende spilletid i sæsonen. Selvom spillere som Delaney og AC ikke for alvor har braget i gennem for Sevilla og Barcelona – sidstnævnte primært pga. skader – så har Delaney spillet fire timers CL-fodbold, mens AC fik tre starter i Champions League til at hjælpe på spilminutterne. Læg dertil, at de to herrer kombineret havde 129 landskampe til sammen inden slutrunden, og så kan det efterhånden rigeligt forsvares at spille de to fra start i forhold til rutine og kendskab til Kasper Hjulmands filosofi.

Det efterlader danskerne et forholdsvist godt sted sammenlignet med de to seneste slutrunde-trupper, hvor tallene har set således ud:

Her er det værd at bemærke, at en forholdsvis bænket Martin Braithwaite spillede et stærkt EM med seks starter ud af seks mulige, ligesom topscorer Kasper Dolberg også lå i nederste halvdel over spilletid sammen med Thomas Delaney, der også startede alle seks EM-kampe.

Under Åge Hareide ved VM i Rusland i 2018 var spilletiden flot fordelt med kun fem udtagne spillere, som kom med under 50% af de mulige, spillede minutter i sæsonen, men samtidig også “kun” med 15 spillere fra Top5 ligaer og mest noterbart sølle seks af slagsen involveret i et europæisk gruppespil:

Jeg glæder mig til at se, hvem Hjulmand vælger til sidste kamp mod australierne. Her er den 4-3-3 opstilling jeg håber på:

Schmeichel – Kristensen, Andersen, AC, Mæhle – Eriksen, Jensen, Højbjerg – Lindstrøm, Braithwaite, Damsgaard

Skriv et svar