18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: Klokken er fem minutter i, at Bo Bech må ind og klæde om

Husker du “Kniven for Struben” på Viaplay? Bo Bech redder restauranter på vej i afgrunden, og hvis den danske angriberstand var en restaurant, så var Bo Bech ikke mange minutter fra at komme på besøg.

Er spillere i nummer 9, 12 og 21 svaret på Danmarks angriber-problemer på landsholdet? Benjamin Leander har sin tvivl. Foto: REUTERS/Marko Djurica

Det har fyldt meget af optakten og også fyldt meget under selve slutrunden: De danske offensivspillere, deres manglende minutter på klubplan og også manglende målhøst. Det efterlader naturligvis det kritiske spørgsmål:

HVEM SKAL SCORE VORES MÅL?

Spørgsmålet er ikke nyt under Kasper Hjulmand – ja vel nærmest ikke siden Nicklas Bendtner stoppede på landsholdet har Danmark manglet en af de der rare goal-gettere. Den kontroversielle angriber nåede 30 scoringer i 81 landskampe – et hæderligt snit på 0,37 mål pr. landskamp som bør være forventeligt, når man kigger rundt på de øvrige nationer.

Mere om det lige om lidt.

Under Kasper Hjulmands ledelse har Danmark deltaget i Nations League Gruppe A to gange, og en VM-kvalifikation. Lad os kigge på topscorerne dér:

Nations League 2020/21

MODSTANDERE: England, Belgien, Island

MÅLSCORERSCORINGER
STRAFFESPARK3 (Alle Eriksen)
SELVMÅL2 (Sigurjonsson, ISL & Chadli, BEL)
CHRISTIAN ERIKSEN1
ROBERT SKOV1
JONAS WIND1

Nations League 2021/22

MODSTANDERE: Kroatien, Østrig, Frankrig

MÅLSCORERANTAL SCORINGER
ANDREAS CORNELIUS2
ANDREAS SKOV OLSEN2
CHRISTIAN ERIKSEN1
PIERRE-EMILE HØJBJERG1
JONAS WIND1
JENS STRYGER LARSEN1
KASPER DOLBERG1

EM 2020 Kvalifiaktion

MODSTANDERE: Østrig, Israel, Skotland, Færøerne, Moldova

MÅLSCORERANTAL SCORINGER
JOAKIM MÆHLE5
ANDREAS SKOV OLSEN5
STRAFFESPARK2 (DOLBERG OG KJÆR)
JONAS WIND2
MIKKEL DAMSGAARD2
KASPER DOLBERG1
SIMON KJÆR1
DANIEL WASS1
THOMAS DELANEY1
PIERRE-EMILE HØJBJERG1
CHRISTIAN NØRGAARD1
MATHIAS JENSEN1
MARTIN BRAITHWAITE1
YUSSUF POULSEN1
ANDREAS CORNELIUS1
MARCUS INGVARTSEN1
ROBERT SKOV1
JACOB BRUUN LARSEN1

Der danner sig ligesom hurtigt et billede af, at det danske landshold ikke lige har en Kane, en Lewandowski, en Haaland eller en Zlatan rendende rundt. Fair nok, så ville vi vel også ha’ vundet EM, hvis det var tilfældet?

Problemet er bare, når man kigger rundt i det igangværende VM og ser, at det ikke nødvendigvis behøver være en global målræv.

Hvis bare vi havde en landsholdsangriber, der scorede på niveau med hvad topscorerne for USA, Canada, Qatar, Iran, Serbien, Senegal, Wales, Tunesien, Marokko eller Ecuador gjorde?

ALLE føromtalte nationer har nemlig en landsholdsangriber ved slutrunden, der scorer hyppigere end hvad VORES mest målfarlige landsholdsangriber, Kasper Dolberg fra Sevilla (eller Sevillas bænk primært) har formået:

Research: Benjamin Leander, november 2022

Det er altså ikke køn læsning at se Danmark placeret på en 25.plads – ottendesidst – på den liste, som naturligvis har sine usikkerheder og mangler. Bla. har holdene fra især den asiatiske konfederation en lang række kampe, hvor de er gigantiske favoritter ned mod odds 1,01. Qatar-topscorer Ali Almoez har bla. scoret ni gange mod Nordkorea, Bangladesh og Afghanistan, mens Irans Serdar Azmoun scorede hattrick i en 14-0 sejr over Cambodia.

Danmark kan dog ikke tillade sig at pege fingre og ynke – der har været rig mulighed for at gå målamok mod latterligt dårlige nationer som Moldova og Færøerne, ligesom der bliver rig mulighed for at score tonsvis af mål i den kommende EM-kvalifikation mod San Marino og Kasakhstan. Vi kan ikke undskylde os med bodegasnak som, at de andre hold bare har scoret mod dårligere modstandere.

Vi kunne endda have været sidst på listen såfremt, at Yussuf Poulsen havde scoret blot et enkelt mål mere. Poulsen er også noteret for 11 landskampsmål, men på 68 landskampe. Scorer han i sin næste landskamp, vil han have scoret et mål hvert 0,17 landskampe.

Kigger vi på den samlede angriber-målhøst for VM-slutrunden, er tallene endnu mere dystre for Hjulmand, Wieghorst og den øvrige stab:

Research: Benjamin Leander, november 2022

Danmarks fem udtagne angribere er jf. Wikipedia Braithwaite, Dolberg, Wind, Poulsen og Cornelius. Jo jo, man kunne godt have inkluderet Andreas Skov Olsen, der står listet som midtbane på Wikipedia, men det ville ændre EEN placering for Danmark, som ville rykke op lige under 0,22 mål pr. landskamp fra sine angribere.

Det er naturligvis fint, at vi har en ung komet i Rasmus Højlund rendende rundt på U21-landsholdet. Han kunne godt være den næste angriber, der kom op på de her spændende 0,40+ mål pr. landskamp. Spørgsmålet er, om vi virkelig kan vente på ham, og om han er den eneste angriber vi efterhånden kan belave os på? En lille del af mig ville frygtelig gerne se notoriske målscorere som Casper Tengstedt og Mikael Uhre i nationens tjeneste, selvom det kan være et populistisk øjebliksbillede med modargumenter som, at det altså er sværere at score for landsholdet end det er at score mod Jerv i Eliteserien i Norge og mod Cincinnati Coolheads i MLS.

Uanset hvad lyver tallene her altså ikke; vi har et seriøst angriberproblem på landsholdet rent målmæssigt, og det vil være så stort et nederlag at skulle stå i eftermiddag klokken 17:59 og se to store 0’er på måltavlen i Qatar for så at skulle have Bo Bech ind med sine famøse ord.

“Noget må gøres. Jeg går ud og klæder om”

En grim 1-0’er i dag på et hovedstødsmål af indskiftede Simon Kjær i 88. minut er rigeligt for mig. Det holder bare ikke i længden, så vi skal ha’ fundet den 9’er.

KÅ SÅ, DANMARK!

Skriv et svar