18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold

Leanders Blog: Her skal Superliga-klubberne forstærke sig inden transfervinduets lukning

SpilXpertens Benjamin Leander tager data-brillen på og kigger de 12 Superliga-hold efter i sømmene. Hvor er der plads til forbedring, og hvor kunne man forstærke sig i den sidste uge af transfervinduet?

Uret tikker, sportschefernes nattesøvn bliver mindre og mindre og budgetterne skrues og justeres. Det er den sidste uge af transfervinduet inden det smækker i 31. januar 23:59. Lad os prøve at kaste et blik på hver enkelt klub i Superligaen og se, hvor der kunne være behov for forstærkning.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

AGF:

Status quo på Fredensvang udover udviklingsspilleren Mikkel Lassen, der er taget til Horsens. GF’ernes store problem har været holdets offensiv, som blot har sat 15 mål på tavlen i 17 kampe. Når man samtidig kan dissekere, at tre af dem har været efter hjørnespark, to af dem fra 11-meter pletten og tre på langskud udenfor boksen, har AGF et alvorligt problem med at skabe chancer i åbent spil.

Det ses især på mængden af key passes – afleveringer, der skaber en stor chance i næste sekvens, hvor snittet i Superligaen er 56 pr. hold, men hvor AGF ligger ubehjælpeligt sidst med 38 af slagsen. Seks færre end Vejle og 16 færre end Sønderjyske – de to hold med glasklar udsigt til at dumpe ned i 1. division fra næste sæson af.

I sæsonen 2019/20 havde AGF FIRE spillere i top9 over flest nøgleafleveringer i form af Bundu (2’er), Thorsteinsson og Munksgaard (5’er) samt Casper Højer (9’er). I denne sæson har man NUL spillere i top20.

Den kreative dåseåbner er savnet på Ceres Park og bør være en enorm prioritet for Stig Inge Bjørnebye og David Nielsen.

Vintertransfers
Ind:
Ud: Magnus Anbo (?), Niklas Backman (?), Mikkel Lassen (AC Horsens)


Brøndby:

Mikael Uhre er fortid i Brøndby, hvilket i sagens natur efterlader et gigantisk tomrum i BIF-offensiven. 30 mål i 48 Superligakampe i nuværende og forgangne sæson taler sit eget sprog, især fordi Brøndby nærmest ikke kender til at spille uden Uhre. Spydspidsen startede på banen i samtlige 32 kampe sidste sæson, mens han i indeværende sæson startede i 15 ud af 17 kampe og kun missede udekampen mod Viborg, hvor Brøndby sled gevaldigt i det og ikke skabte en eneste chance på over 0,15 Expected Goals.

Mindre betydningsfuldt er det, at Anton Skipper, Jens Martin Gammelby og Michael Lumb har forladt klubben. Alt må sættes ind på at finde en afløser for Uhre, for Simon Hedlund har brug for en legekammerat på et niveau over Andrija Pavlovic og Marko Divkovic – sidstnævnte har i Superligaen haft 12 afslutninger på 353 minutter men blot ramt målet på de fire, og fra den såkaldte Danger Zone midt for mål i straffesparksfeltet er resultatet undervældende fire afslutninger forbi mål.

Vintertransfers
Ind:
Ud: Michael Lumb (Fremad Amager), Tobias Börkeeiet (Rosenborg), Jens Martin Gammelby (Miedz Legnica), Anton Skipper (Sarpsborg), Mikael Uhre (Philadelphia Union)


FC København:

Denis Vavro og senegalesiske Khouma Babacarr er hentet ind til hver sin kæde på banen, og FC København råder efterhånden over en ufattelig stor bredde i truppen. Rasmus Falk bliver en slags ny spiller at få retur, hvis hans genoptræningsforløb inden forårsstarten forløber ukompliceret, og københavnerne står ikke i en position, hvor det er åbenlyst, at man har mangler på positionerne.

Eneste parameter man for alvor bon’er negativt ud på er den kreative del hvad angår driblinger og mand-mand-situationer, hvor FCK har den næstlaveste succesprocent med 51 (Sønderjyske i top med 56,6%) og kun er nummer seks på situationer pr. kamp, hvor en stor del af de tal også gemmer på de første kampe i sæsonen, hvor en vis Mohamed Daramy huserede på kanten. Skal Jess Thorup og Peter Christiansen gå den sidste mil på transfermarkedet, ligner en hurtig kant med gode dribleevner sidste tilføjelse til en på mange måder komplet trup, som bør hive langt flere point i land end tilfældet var i 2021.

Vintertransfers
Ind: Khouma Babacar (Sassuolo), Denis Vavro (Lazio), Sten Grytebust (Vejle – Tilbage fra leje)
Ud: Pierre Bengtsson (Djurgården), Robert Mudrazija (NK Olimpija), Ruben Gabrielsen (Tilbage til Toulouse)


FC Midtjylland:

Før i tiden ville afgangene af Jonas Lössl og Jens Lys Cajuste have været et stort slag for FCM, men sandheden er, at de to herrer ikke har imponeret ret stort i 21/22-sæsonen.

Nytilkomne, 37-årige Vagner Love kan blive Superligaens næstældste målscorer nogensinde (Nikolai Stokholm, 37 år og 364 dage har den for nuværende) og blir den ældste udlandske markspiller det tidspunkt, han betræder banen (FCK-forsvarsdirigent Olof Mellberg har den for nuværende med 36 år og 215 dage), men ellers ser truppen i sin helhed voldsomt kompetitiv ud, og selvom man på papir og budget ligger på en lavere hylde en FC København, har navne som Junior Brumado, Evander og Raphael Onyedika (alle 23 eller yngre) imponeret stort i hele sæsonen. Dalsgaard og Sviatchenko på 30+ binder defensiven fint sammen, og unge Elias Olafsson er nu sikkert førstevalg i målet.

FCM spiller under Bo Henriksen med historisk få indlæg efter FCM-standarder. Blot 10,6 pr. kamp i snit mod et Superligasnit på 14,1 pr. kamp og voldsomt meget lavere end Randers og AaB med hhv. 19,3 og 18,0 pr. kamp. Når FCM samtidig også har ligaens tredjeringeste succesprocent, kunne man overveje om tiden var inde til at erstattet Paulinho på venstre back. Brasilianeren har tidligere været vigtig for FCM, men i denne sæson har det haltet med kreativiteten og en voldsom nedgang på utallige parametre såsom indlæg pr. kamp (5,3 i sidste sæson mod sølle 2,2 i denne) og afleveringer til banens sidste tredjedel (4,3 i sidste sæson mod 2,0 i denne)

(I skrivende stund meldes FCM millimeter fra Djurgården-offensivspilleren Edward Chilufya, som dog mere var en højre angriber i et 4-3-3 system med masser af berøringer i boksen og knap så mange indlæg)

Vintertransfers
Ind: Vagnar Love (Kairat Almaty), Søren Reese (Sønderjyske – Tilbage fra leje)
Ud: Jens Cajuste (Stade Reims), Antonis Martis (Larnaca), Jonas Lössl (Brentford), Dion Cools (Zulte Waregem)


FC Nordsjælland:

Tilgangen af rutinerede Erik Marxen er et scoop af FCN, men lige så godt det er hentet til bagkæden af Farum-mandskabet, lige så ganske bekymrende er det, at FC Nordsjælland en uge før transfervinduets lukning ikke har reageret på, at holdet er historisk lidt kreative på midten af banen. Mængden af through passes og smart passes som skal dirke modstandernes bagkæde op, er forsvindende lave, og hvor tidligere profiler som Mathias Jensen, Emilio Marcondes, Stanislas Lobotka, Mikkel Rygaard og Mikkel Damsgaard havde ekstraordinære evner på den konto, mangler spilleren med de evner ganske enkelt i denne sæson.

Kombineret med store problemer på målmandsposten, hvor hverken tysk-brasilianske Dudu eller Ogura fra egen avl har samlet handsken op, ville FCN have været i akut nedrykningsfare i de fleste sæsoner, men kan prise sig lykkelige over, at Sønderjyske og Vejle præsterer så miserabelt som tilfældet har været hidtil. Det kan medføre, at FCN ikke ser sig nødsagede til at finde spendérbukserne frem, men kvaliteten på holdet er lige pt. ikke til mere end en ganske klar 10.plads et godt stykke fra top6.

Vintertransfers
Ind: Erik Marxen (Randers), Oliver Rimmes (Helsingør – Tilbage fra leje), Ivan Mesik (Stabæk – Tilbage fra leje), Ernest Nuamah (Right to Dream)
Ud: Clinton Antwi (KuPS), Jesper Dickman (Värnamo)


OB:

“Superligaens grå mus” var et prædikat, som klæbede til Randers i et godt stykke tid, men sandheden er, at kronjyderne spiller offensiv og attraktiv fodbold, mens OB i stedet har overtaget den tvivlsomme titel som ligaens måske kedeligste hold kontra det potentiale man render rundt med.

Ny fodboldchef Bjørn Wennström står med lidt af en opgave foran sig i forhold til at finde den magiske tangent, som får Emmanuel Sabbi, Bashkim Kadrii og Isaam Jebali til at lykkes som en enhed, for trioen har stået for middelmådige syv mål og fem oplæg på 17 kampe – til sammenligning står Silkeborg-trioen med Helenius, Vallys og Jørgensen noteret for 19 scoringer og 10 oplæg.

OB’erne er for såvidt fint med på de fleste offensive og pasnings-relaterede parametre, men på et punkt er fynboerne gennemført horrible; indlægsspillet! Udover at ligge milevidt under ligaens gennemsnit på 14,1 indlæg pr. kamp med sølle 9,8 fynske indlæg pr. kamp, har OB også Superligaens med afstand mest rædderlige præcisionsprocent med FIREOGTYVE! Vejle og FCK er i top med 38,5 og 37,2 og især Sabbi og Skjelvik har været de helt store skurke med elendige 15 præcise indlæg ud af FEMOGHALVFJERS forsøg. Her er der plads til både backs og kantspillere med flødefødder!

Vintertransfers
Ind: Sander Svendsen (Odds BK – Tilbage fra leje)
Ud: Daniel Obbekjaer (York United), Moses Opondo (AC Horsens)


Randers:

Kronjyderne har manøvreret sig exceptionelt flot gennem et krævende efterår med otte europæiske kampe, 17 Superligakampe og fire pokalkampe. Profiler som Lasse Berg Johnsen, målmand Carlgren, Vito Mistrati og Alhaji Kamara virker til at forblive randrusianere frem til minimum sommerpausen, og bredden i truppen har efterhånden nået et stadie, hvor man skifter spillere som Tosin Kehinde, Frederik Lauenborg og Jakob Ankersen ind i kampene.

Derfor er det også svært at sætte en finger på, hvor Randers skal blive stærkere. Man har sagt farvel til kulturbærer Erik Marxen, som er taget til FC Nordsjælland, men det blev kun til 10 starter ud af 17 mulige for Marxen i efteråret, som ad flere omgange var sat bag Sebastian Graves i køen. Derfor bør Thomas Thomasberg være overordentlig fint tilfreds med sin trup, som bare skal køre på og gøre sig klar til to uhyre spændende kampe mod mægtige Leicester fra Premier League i Conference League-slutspillet.

Vintertransfers
Ind: Alexander Nybo (FC Fredericia)
Ud: Erik Marxen (FC Nordsjælland), Andreas Søndergaard (Wolves U23)


Silkeborg:

11 hold i Europas top5 ligaer havde en højere pasningsprocent end Silkeborgs 87.4 i Superligaen, og Kent Nielsen og co. lever nok med, at PSG, Manchester City, Marseille, Real Madrid, Napoli, Lazio, Barcelona, Inter, Sevilla, Lyon og Chelsea formåede at overgå Søhøjlandets drenge på den konto.

Oprykkerne har leveret en komplet magisk opvisning i boldbehandling på Superliga-niveau, og udover en sjælden off-day i 1-1’eren ude mod Vejle, har SIF ret beset ikke spillet en dårlig fodboldkamp, men derimod været uheldige ved flere lejligheder.

Offensiven med Vallys, Helenius og Jørgensen har været ustoppelig, mens Nicolai Larsen i målet og Tobias Salquist i midterforsvaret også har været store succeshistorier. Mark Brink tager ikke mange overskrifter på midtbanen, men er også tæt på uundværlig, og ligesom Randers handler det bare for Silkeborg om at fortsætte den kolossale succeshistorie man har gang i.

Vintertransfers
Ind:
Ud: Gustav Marcussen (Fremad Amager), Oscar Hedvall (FC Fredericia)


Sønderjyske:

Fra succeshistorier i Randers og Silkeborg til mørke skyer over Haderslev. Henrik Hansen er ny cheftræner hos de lyseblå og har fået ex-klubkammeraten Esben Hansen ind som sportschef. De to skal forsøge at styre den synkende Sønderjyske-skude ind på Superliga-land, men spillet i efteråret var ikke til andet end en suveræn bundplacering sammen med lige så elendige Vejle. Ungarske Daniel Prosser kan med nød og næppe hive sig op til at have været et interessant bekendtskab, mens alle andre spillere mere eller mindre nærmer sig dumpestatus.

Derfor er ønskelisten lang i Haderslev, men mest kritisk bør dog være klubbens ufatteligt ringe offensive produktion. Angriberne er hentet ind i form af Abdulrahman Taiwo, Faris Moumbagna og Kristoffer Kristinsson, som alle fik varierende spilletid i efteråret, men holdet mangler en velfungerende udgave af Mads Albæk til at få balance mellem kæderne. Den 32-årige ex-FCM’er har skuffet gevaldigt med over 10% nedgang i vundne dueller i forhold til sidste sæson og 25% nedgang i antal bolderobringer. Der er brug for, at han stepper voldsomt op og eventuelt får en solid legekammerat til det centrale rum på banen, før Sønderjyske kan begynde at drømme om mere kontrol over kampene.

Vintertransfers
Ind: Nicolaj Thomsen (Vålerenga), Benjamin Schubert (Jammerbugt), Peter Christiansen (FC Helsingør – Tilbage fra leje)
Ud: Søren Reese (FC Midtjylland – Tilbage fra lejeaftale)


Vejle:

Vejle-cheftræner Peter Sørensens primære ønske har været at komme af med spillere, der ikke er gode nok til Superligaen, og onde tunger vil mene, at han ville få svært ved at stille hold, hvis det ønske skulle realiseres fuldt ud. Vejlenserne har sagt farvel til den tidligere nøglespiller Sead Ezatollahi, som tidligere har været en talisman for Nørreskovens drenge, men i denne sæson har været tung og med markante udsving. Mængden af nye lykkeriddere er forøget med ankomsten af Raul Albentosa og Patrick Bohui, ligesom den tidligere Serie A-back Ali Adnan så spændende ud på papiret, men som ikke kommer i aktion denne sæson overhovedet grundet en alvorlig skade til træning.

Med Hallur Hansson som fortid i klubben via afgang til KR Reykjavik er Vejles balance på den centrale midt truet i voldsom grad, og meget lægges nu an på Jacob Schoop, ligesom det blir spændende at se, hvem som bliver Sten Grytebusts erstatning i målet. Alexander Brunst eller nytilkomne Lucas Hägg Johansson. Spørgsmålene er mange for Vejle, men overlevelse bør ikke være et af dem; dertil er holdet ganske enkelt for dårligt til, at en billet ned i 1. division kan være andet end næsten statsgaranteret.

Vintertransfers
Ind: Lucas Hägg Johansson (Kalmar), Ebenezer Ofori (AIK), Ali Adnan (Fri transfer), Raul Albentosa (Fri transfer), Luis Henrique (FC Honka – Tilbage fra leje), Joel Matsson (IFK Mariehamn – Tilbage fra leje)
Ud: Hallur Hansson (KR Reykjavik), Kevin Yamga (Esteghlal FC), Viljormur Davidsen (Helsingborg), Saeid Ezatolahi (Al-Ghafara), Aleksey Chernov (?), Aidan Liu (?), Ivan Repyakh (?), Valdemar Sadrifar (?), Mathias Voss (?), Sten Grytebust (FCK – Tilbage fra lejeaftale)


Viborg:

En topscorer og en cheftræner fattigere er status i Viborg FF, hvor afgangene af Sebastian Grønning til Sydkorea og Lars Friis til AaB (godt nok fra sommeren 2022) er status hidtil. Det vil være besynderligt, hvis ikke det lykkes AaB at frikøbe Friis inden, men uanset hvad står Viborg et sted, hvor man virkelig skal være skarpe i rekrutteringen.

Grønning er erstattet 1:1 af Elfsborgs Marokhy Ndione, men afrikaneren var ikke god nok til at være fast mand for Elfsborgs tophold i Allsvenskan i sidste sæson, og scorede blot én gang i sine sidste 16 optrædener for Borås-klubben. Derfor står man i sagens natur svært svækket tilbage efter salget af klubbens topscorer.

Domkirkebyen var ikke særligt udsatte på nogle punkter i defensiven på trods af, at man tillod grelle 30,35 Expected Goals mod sig i efteråret, og midtstopperduoen med Kramer og Lauritsen har på alle områder lignet et habilt Superliga-stopperpar. Derfor er det primært i offensiven, at Viborg bør lure på flere æg i kurven end Ndione.

Vintertransfers
Ind: Jan Zamburek (Brentford), Marokhy Ndione (Elfsborg)
Ud: Sebastian Grønning (Suwon), Kellian van der Kaap (Levski Sofia)


AaB:

AaB ved endnu ikke, hvem cheftræneren bliver i forårspremieren mod Midtjylland efter Marti Cifuentes overraskende overgang til Hammarby, men Lars Friis bliver det som minimum fra sommer af. Indtil da hviler der lidt af et pres på sportschef Inge Andre Olsen, som kunne se AaB-holdet slingre på vinterferie med 10 point i de sidste ni kampe, hvor ni af pointene blev sikret mod Sønderjyske og FCN.

Defensiven har været en mindre katastrofe for AaB, som takket være mirakler fra Jacob Rinne og udtur fra modstandernes angribere ikke har lukket nær så mange mål ind som den store mængde store chancer, man har haft mod sig. Man mangler stadig at løse midtbane-sudokuen med enten Pedro Ferreira, Magnus Christensen eller begge mand centralt, selvom unge Mathias Højholt også har imponeret. I front er der også plads til yderligere folk med Tim Prica sendt på leje og makedonske Trajkovski som et fælt flop indtil videre med blot 278 minutters spilletid for lejesvenden efter ankomsten fra Mallorca.

Vintertransfers
Ind: Kasper Høgh (Hobro)
Ud: Tim Prica (WSG Tirol)


Vil du læse flere blogs fra Leander?

Disclaimer: SpilXperten og Viborg FF.

Skriv et svar