18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: Her er karaktererne for grundspillet til Superligaens 12 mandskaber

SpilXpertens Benjamin Leander deler karakterer ud til Superligaens mandskaber på 1-10 skalaen for deres præstation i grundspillet, hvor ikke blot mål og point tæller med.

Benjamin Leander

Benjamin Leander Odds-ekspert

Benjamin Leander

Benjamin Leander giver karakterer til alle Superligaens klubber.


Sønderjyske: Karakter 2

Sønderjyske har været PIVringe i grundspillet, hvilket et pointsnit på lige under 0,6 med al tydelighed viser, men på underliggende parametre har sønderjyderne ikke været lige så elendige som eksempelvis Vejle, og derfor undgår de den absolut værste karakter. Indsatserne i foråret har været med pil opad, men den første sejr i 2022 mangler stadig, og man er alt for ringe til at holde fast i føringerne. Tilmed har man blot hentet syv point i 10 indbyrdes opgør mod de øvrige bund6-hold.

Positivt: Man giver ikke mærkbart flere store chancer væk end hold som OB, Viborg og AaB og er ikke nedspillede på den konto.

Negativt: Emil Holm som topscorer med tre mål – 19 mål indkasseret på 26 store chancer i sæsonen. Syv føringer smidt til pointtab i sæsonen hidtil.


Vejle: Karakter 2

På underliggende parametre har Vejle været en gigantisk katastrofe med forsvarsspil af beskæmmende karakter, men holdet har trods vist fremgang på det seneste og spillet til nul to gange mellem runde 20 og 22 – én gang mere end man gjorde mellem runde 1 og 19.

Grundspillet blev rundet af med en fin sejr over OB, som efterlader holdet fem point fra redning, og nyerhvervelser som Albentosa og Ofori virker som spillere, der har niveau nok til at holde Vejle i overlevelseshåb en god håndfuld runder ind i slutspillet.

Positivt: Venezuelanske Andres Ponce har givet noget liv i offensiven. 11 kampe emd sydamerikaneren fra start: 15 point og 17 mål til Vejle. 11 kampe uden: 1 point og 4 mål til Vejle.

Negativt: Forsvarsspil af sjælden elendig kaliber og horribelt mange store chancer (44) givet væk i sæsonen.


FC Nordsjælland: Karakter 3

Det har været naturstridigt, at FC Nordsjælland har været i top6 alle sæsonerne med slutspil i Superligaen, så spørgsmålet er, om det var så uforudsigeligt, at holdet ville få det svært i denne sæson med salget af især Kamaldeen som offensiv profil.

Ledelsen gamblede med et par uprøvede målmænd i Ogura og Dos Santos inden man fik nok og endelig fik hentet en sikker skikkelse ind i Andreas Hansen til at polstre den rystende usikre defensiv, som har givet næstflest store chancer væk af alle hold kun overgået af Vejle. Det er et utroligt lille 3-tal, men FCN’erne skal primært måles på nedrykningsspillet, hvor de mange vinternyerhvervelser virkelig skal vise deres værd.

Positivt: Wingback Oliver Villadsen med fem sæsonscoringer og næppe en spiller, der kan holdes længe i Farum endnu.

Negativt: Evighedstalentet Magnus Kofod, som står til kontraktudløb til sommer og sluttede sit (måske) sidste grundspil af med 0 mål og 0 oplæg i 22 kampe. Ufattelig tynd kop te.


OB: Karakter 2

“Hvis man ikke har fantasi til at forestille sig en OB-nedrykning, skal man ha’ sig en ny fantasi” skrev journalisten Martin Davidsen på Twitter efter endnu en fynsk skuffelse, da OB tabte 0-2 til Vejle i endnu en blodforladt indsats. Et absolut minimum af spillere kan være deres indsats bekendt for OB dette efterår, hvor skuffelserne står i kø med Bashkim Kadrii, Emmanuel Sabbi og Jørgen Skjelvik som noget af det absolut værste.

OB’erne har intet at klage over i forhold til uheld, stolpe-ud eller lignende. Efter freak-sejren mod FCM i runde 1 har man vundet tre gange på hjemmebane over ligaens nummer 10, 11 og 12, og det er en klub af OBs størrelse uværdigt.

Positivt: Mads Frøkjær har fem mål og tre oplæg på lidt over 1.000 minutters fodbold. Unge Max Fenger har også fem mål på samme spilletid. Ungdommen bærer læsset i OB.

Negativt: Bashkim Kadriis fuldkommen ekstreme deroute. Uden mål 21 Superligakampe i træk og med underliggende parametre, som skriger til himlen i forhold til uskarphed, manglende engagement i feltet og total usynlighed. Medspillerne har dog også skylden her ift. ikke at sætte ham ordentligt op.


AGF: Karakter 1

Måske det er exit’en til Larne i Europa, som uretfærdigt er inde at trække ekstra ned, men det er en mindre skandale, at AGF står med et pointsnit på under 1,2 for grundspillet med tanke på, hvor massivt der er investeret i holdet. Mustafa Bundu, Mikael Anderson, Yann-Aurel Bisseck og Eric Kahl spiller næppe for et træningssæt og en fransk hotdog, og AGF’erne har med meget få undtagelser, som eksempelvis 3-0 hjemme mod FCM, været en undervældende oplevelse at se hver eneste gang i grundspillet denne sæson.

Den røde tråd er fuldstændig væk ift. et AGF-hold, der i 2019/20 spillede sprudlende, offensiv fodbold og var på mesterskabsniveau- og pointsnit i store dele af både 2019 og 2020. Nu har man efterhånden skuffet længe, og fundamentet ryster også med topscorer og talisman Patrik Mortensen bænket to gange i træk uden nogen form for offensiv forløsning. Forårsnederlag til både Vejle og FCN trækker karakteren fra 2 til 1 – naturligvis skal AGF være i top6 med det budget.

Positivt: Mikael Anderson har givet århusianerne mere at skyde med offensivt. Fem mål i 13 kampe, hvor AGF tilmed har hentet 20 point kontra kun seks point i ni kampe uden Anderson på banen tidligere på sæsonen.

Negativt: En ekstrem mangel på disciplin, som sender ikke færre end fire spillere i karantæne til første slutspilskamp mod Vejle. AGF snitter 2,5 gult kort pr. kamp i grundspillet – Silkeborg til sammenligning under 1,2 – og mange af dem er totalt unødvendige.


Viborg: Karakter 8

Viborg har skulle manøvrere rundt i tre forskellige cheftrænere siden starten på 2021, men domkirkebyen har klaret det fortræffeligt og ligner på ingen måde et hold, som skal fokusere på nedrykning. 11 points afstand til Vejle og en vældig rar viden om, at man ikke har tabt ET eneste direkte opgør til nogle af de øvrige bund6-hold i grundspillet.

Salget af topscorer Sebastian Grønning virker ikke til at være fatalt for de grønblusede, som i Jay Roy Grot har en spændende ny spydspids at sigte efter, og med OB og FCNs voldsomme udsving længere nede i tabellen, er det på ingen måde umuligt, at VFF kan stå med gode kort for en syvendeplads om 10 runder og dermed et skud efter europæisk spil efter sommerferien, hvis man kan slå nummer fire i den enlige playoff-kamp.

Positivt: Christian Sørensens opblomsting som 29-årig wing back. Syv oplæg i sæsonen gør ham til delt assist-konge sammen med Joel Andersson og Sebastian Jørgensen fra to midtjyske konkurrenter.

Negativt: For mange advarsler koster dyrt i skammekrogen. VFF har modtaget 54 gule og tre røde kort og har allerede ni karantænedage afsonet og et hav af spillere i karantænefare til første kamp i slutspillet. Opryknings-kollegaerne fra Silkeborg har til sammenligning sølle tre karantænedage, hvor marginalspilleren Robert Gojani endda tegner sig for de to.


Silkeborg: Karakter 8

Spillet har i store dele af grundspillet været til et rent 10-tal, men det trækker ned, at Silkeborg i den grad har manglet killer-instinkt mod de øvrige top6-hold med undtagelse af en 4-1 sejr i Aalborg og en heldig 2-1 sejr mod Randers på hjemmebane.

Helhedsindtrykket af Kent Nielsens mandskab er dog fortsat rosenrødt, og trioen Vallys/Helenius/Jørgensen disker op med mål og assists i så lind en strøm, at man i klubber som OB må græmme sig over, at Kadrii/Sabbi/Jebali ligner en Skoda oppe mod en Tesla i den sammenligning. Skal SIF for alvor spise kirsebær med de store, kræver det dog at man leverer bedre offensivt mod de øvrige top6-hold, hvor man har meget svært ved både at score og skabe store chancer:

Positivt: Mark Brink som Superligaens største pasningsmaskine. Den titel har tidligere været forbeholdt midtbaneprofiler som Zeca, Nørgaard og Lobotka.

Negativt: For uskarpe mod de tre store, hvor det kun er blevet til én scoring i seks opgør mod BIF, FCM og FCK.


Randers: Karakter 7

Randers har formået at balancere 10 europæiske kampe samtidig med spil i Superligaen og komme i top6. Det er i den grad Mission Accomplished fra Thomas Thomasberg og co, der tilmed har leveret fremragende og attraktivt spil undervejs i processen og kun ved meget få lejligheder set skidt ud.

Randers mangler stadig at sparke døren ind med DÉT resultat mod en af de tre store, især på udebane, men sejren over Silkeborg i runde 21 var første gang i sæsonen at noget hold fik Kent Nielsens tropper til at se menneskelige ud, og det kan kronjyderne tage med ind i slutspillet som en voldsomt lun oplevelse.

Positivt: Vito Mistrati gir den både som målscorer med fem fuldtræffere, erobringsmaskine med 18 af slagsen mod Silkeborg i den meritterende 2-1 sejr og med sølle ét gult kort på 21 kampe. Ligner karrierens store opblomstring i en alder af 29 år.

Negativt: Det offensive output fra klubbens backs er ikke godt nok. Björn Kopplin har 19 kampe uden mål og oplæg, mens Oliver Bundgaard har 18 med samme cifre. Mikkel Kallesøe er skadet og voldsomt savnet – udover fire målinvolveringer har Randers kun fem point i syv kampe uden Kallesøe kontra 28 i 15 med den 24-årige højreback.


AaB: Karakter 6

Det kan virke absurd at give AaB’erne en middelkarakter, når man er to point fra bronzemedaljer, men holdet har været skudt ud af et lykkehjul det meste af sæsonen og overpræstreret grumt på både scoringer for og imod på store chancer.

Læg dertil, at nordjyderne er dumpekandidater på en række underliggende parametre og i bund3 over stikninger i dybden, afleveringer til banens sidste tredjedel, kreative og penetrerende smart passes og progressive løb med bolden. Midt i al elendigheden dukker imponerende sejre som 2-0 i Herning og 3-0 hjemme mod Brøndby så op, men altsammen med en bismag af, at det ikke for alvor er langtidsholdbart og med en synlig, rød tråd i AaB, som dog kommer med ny træner i Lars Friis og først reelt kan bedømmes senere i slutspillet.

Positivt: Jakob Rinnes heroiske indsats i målet, som foreløbigt har forhindret 5,8 scoringer imod AaB, hvis man stoler på statistikbanken Wyscout. Tilsvarende står Ogura i FCN-målet noteret for at have kostet 4,5 scoringer den anden vej.

Negativt: Manglen på en kontinuerlig midtbanemakker til unge Malthe Højholt. Både Pedro Ferreira og Magnus Christensen har fået 11 kampe fra start i sæsonen, og ingen af dem har for alvor brændt banen af – isør portugisiske Ferreira har været voldsomt skuffende med tanke på sidste sæsons flotte takter.


Brøndby: Karakter 7

“Forsvarende mestre” har altid et irriterende forventningsstempel klistret på sig, for Brøndbys mestre fra 2021 var ikke et bedre hold styrkemæssigt end FCK og FCM. Det har de også vist i 2021/22, men bare det, at de har været med i guldkampen indtil for ganske nylig viser voldsom, kollektiv styrke hos det hold, som har mistet Mikael Uhre, Jesper Lindstrøm, Anthony Jung, Marvin Schwäbe og Lasse Vigen fra sidste sæsons mesterhold.

Brøndbys defensiv har været et mesterhold værdigt med sublime indsatser fra Maxsø, Rosted og Heggheim (sidstnævnte er ude TRE kampe med karantæne efter sit tåbelige Suarez-stunt mod AaB), og holdet er ikke voldsomt meget værre stillet end FC Midtjylland i forhold til stadig at have fin mulighed for at gå efter sølvmedaljerne. Det kræver dog en offensiv justering, for Brøndbys formkurve i foråret har været alarmerende ringe og trukket karakteren ned fra 8 til 7 på indsatserne mellem runde 18 og 22.

Positivt: Jerndefensiven, som gav 11 store chancer væk i åbent spil de første otte runder og sølle to af slagsen de sidste 14 runder af grundspillet. Unge Mads Hermansen i målet har været sublim mellem stængerne.

Negativt: Manglen på offensiv pondus efter Mikael Uhres afsked. Simon Hedlund har 1 scoring på 20 SL-kampe og har afsluttet FEM gange fra den såkaldte Danger Zone midt for mål med nul fuldtræffere til følge. Tallet i sidste sæson var 10 med fem scoringer som resultat.


FC Midtjylland: Karakter 6

Inderst inde samme historie som Brøndby med massive afgange fra holdet i form af træner Brian Priske, forsvarsstyrmand Scholz, midtbanedynamo Onyeka og profiler som Dreyer og problembarnet Sory Kaba. Det ændrer dog ikke på, at Bo Henriksen har fået præcis de spillere, han gerne ville ha’ og samtidig har fået tonsvis af tillid fra ledelsen til at føre sin filosofi ud i livet.

Lige i underkanten af to point i snit og i øvrigt deltagelse i pokalsemifinalerne og en lang tur i Europa er selvfølgelig ikke så skidt endda, men på underliggende parametre har FCM været jævnt middelmådige og er at finde som den bløde subtop-mellemvare på adskillige konti. Det kniber med at skabe store chancer, og defensivt lukker man også markant flere mål ind en konkurrenterne fra FCK.

Positivt: Holdet har tabt seks gange i sæsonen, men været decideret uheldige i halvdelen af dem, hvor 1-2 mod OB, 0-2 i Brøndby og 0-1 hjemme mod FCK ikke burde være endt med nederlag set over 90 minutter og en lang række underliggende parametre. Med andre ord har bundniveauet været jævnt højt hos FCM.

Negativt: En foruroligende tandløs offensiv, som har skabt sølle 21 store chancer i sæsonen. Kun Sønderjyske, Vejle og AaB har skabt færre end midtjyderne.


FC København: Karakter 7

Fem forårssejre i de første fem kampe til FCK for første gang siden 2005 sender guldekspressen i Pole Position hos Byens Hold. Andet ville naturligvis også være skuffende med de ekstremt mange investeringer, der er lavet til Jess Thorups trup, og spillet på banen er trods alt ikke mere overbevisende, end at FCK stadig virker til at have masser at give af. FCK har bla. tabt boldbesiddelsen SAMTLIGE syv kampe i foråret, hvilket er helt uhørt for københavnernes standarder, men omvendt giver defensiven ufattelig få chancer væk og har stadig til gode at give én væk i Superligaen dette forår. Et rystende usikkert efterår trækker ned, men syv-tallet er ganske stort.

Positivt: Denis Vavros indflydelse på defensiven, som har været ekstremt stærk for FCK. Seks store chancer givet væk i sæsonen er blot halvdelen af hvad Brøndby har præsteret som næststærkeste hold.

Negativt: Manglen på kontrol i foråret. Både mod FCM, FCN og OB har man siddet med indtrykket af, at en enkelt sekvens kunne sørge for pointtab a la dem man led mod Viborg og AaB i efteråret. Desuden er blot fem af 10 indbyrdes opgør mod de øvrige top6-hold vundet, heraf to mod Randers.


Er du enig eller uenig? Giv din mening tilkende på Twitter eller her i kommentarfeltet.

Disclaimer: SpilXperten og Viborg FF.


Se også: Leanders Luringer til midtugen

Skriv et svar