18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Blog: Fem ting, jeg vil holde øje med i Superligaens slutspil

Efter et kort landsholdsophold er Superligaen tilbage med 10 spillerunder, som skal afvikles intenst over de næste to måneder. SpilXpertens Benjamin Leander kommer med sine betragtninger til hvad, der kan give slutspillet ekstra krydderi.

FCK har sat kursen mod mesterskabet. Foto: Bildbyrån

FCK har sat kursen mod mesterskabet. Foto: Bildbyrån


Hvem bryder FCK-muren ned?

Der er ikke skabt en stor chance på 0,30 Expected Goals eller over siden FC København spillede 1-1 mod AaB i 17. spillerunde, og Kamil Grabara nærmer sig med hastige skridt rekorden for flest minutter med Clean Sheet, som er under tre timer væk for den polske sidsteskanse.

Selvom FCKs spil ikke har været lige sprudlende, har holdet været aldeles urørlige hele foråret, og det virker faktisk en kende generøst, at man stadig får odds 1,25 for guld til Byens Hold for første gang i tre sæsoner. Med den overlegne målscore 43-13 er man reelt syv point foran FCM og ni foran Brøndby, og det er svært at se københavnerne smide næsten et helt point pr. runde med den nuværende betondefensiv, der gør det rigtig svært at få mere end et enkelt point mod Jess Thorups tropper.

Læg dertil, at københavnerne nu kun har Superligaen at fokusere på efter det europæiske exit til PSV Eindhoven, så de store Carlsberg-flasker bør efterhånden få børstet deres enorme støvlag af sig og klargøres til mesterskabsfejring.

Hold øje med: Denis Vavro som den nye udsmider i FCK-defensiven. En nøgle bag FCKs defensive transformation.


Hvad kan AGF når det gælder?

Fundamentet ryster i Århus. Talisman Patrick Mortensen har været bænket to kampe i træk, og kun en flot redning fra Jesper Hansen på Younes Bakiz’ straffespark sikrede, at AGF ikke er fire point efter Viborg i kampen om syvendepladsen, men kun et enkelt.

Vinder AGF slutspilsåbneren mod Vejle er alt trygt og godt. 13 points forspring og en markant bedre målscore bliver ikke hentet med 27 point at spille om, men hvad hvis vejlenserne leverer overraskelsen og tager fra Århus med en sejr? Så er der pludselig kun syv point ned og flere ubehagelige opgør i vente for en udisciplineret AGF-trup, som mod Viborg satte historisk Superliga-rekord ved at få OTTE mand noteret for et kort. Det skal fikses, ellers bliver det unødigt spændende i og omkring Fredensvang i forhold til pludselig at være langt fra drømmen om en ekstra chance om europæisk spil via 7.pladsen i nedrykningsspillet.

Hold øje med: Om den røde tråd i AGFs spil skulle finde på at kigge frem. Indlæg mod Patrick Mortensen og fart over kanterne har været en mangelvare hele foråret.


En Superliga uden OB eller FC Nordsjælland?

Fem point adskiller FCN og OB fra Vejle på dumpepladsen, og spillet har i begge lejre været af så ekstremt svingende kvalitet, at det langt fra er umuligt, at holdene fastholder deres nuværende pointsnit under 1,0 pr. kamp. Når Vejle pludselig begynder at hente point, især hjemme i Nørreskoven, kan intet tages for givet, og især de unge FCN-drenge har aldrig stået i en nedrykningsduel i deres liv og virker ikke til at ane deres levende råd, når det kommer til at gøre noget med Superligaens højeste boldbesiddelse.

I OB har man ikke kunne fjerne mængden af tåbelige, defensive fejl, og man har ikke vundet på udebane 10 kampe i streg. Den slags sætter sig, og så er spørgsmålet, hvor stor tiltroen egentlig er til Andreas Alms og Søren Kroghs ideer.

Som OB-journalisten Martin Davidsen tweetede: “Hvis man ikke har fantasi til en OB-nedrykning, skal man ha’ sig en ny fantasi”. Det samme gør sig gældende for FC Nordsjælland-projektet, for Vejles lykkeriddere ligner nogen, der ikke har tænkt sig at give op uden kamp anført af kultfiguren Raul Albentosa i defensiven.

Hold øje med: FCNs Simon Adingra. Seks mål på lidt over 1.000 minutter, men blot i start-11’eren én gang i sæsonen. Han kan være FCNs offensive forløsning. Det samme for Max Fenger i OB som virker til at have vippet fallerede Bashkim Kadrii af pinden som 9’er. Ungdommen skal redde Fyn og Farum.


Brøndby og de offensive kvaler

No Uhre, No Party. Siden Brøndbys talisman tog til amerikansk fodbold har det skrantet gevaldigt for Brøndby, som kan takke en fremragende defensiv for, at man rent faktisk hænger ved i kampen om medaljer endnu. Det virker stadig ikke som om, man har fundet planen for, hvem af Carl Björk eller Marko Divkovic, som skal løse den offensive kabale efter Uhre, og legekammeraten Simon Hedlund har været helt væk fra den offensive radar denne sæson med én scoring i 20 kampe og et voldsomt fald i offensiv produktion. Defensiven er dét, der skal bære Brøndby i top3, men den rystes af karantæne til Henrik Heggheim de første tre runder.

Hold øje med: Frederik Alves Ibsen, som blev hentet hjem fra engelsk fodbold og givetvis får sin svendeprøve nu med karantænen til Henrik Heggheim.

Kan Brøndby holde fast i Top3? Foto: Bildbyrån

Kan Brøndby holde fast i Top3? Foto: Bildbyrån


Er der hold i AaB?

Intet hold har overpræsteret mere på store chancer for og store chancer imod outputtet end AaB, som har scoret 12 gange på 21 store chancer og blot lukket seks ind på de 25 man har givet væk. Til sammenligning har Viborg scoret syv gange på 20 store chancer og lukket 13 mål ind på 24 imod.

Det begynder dog at lysne for AaB, som især forsvarer sig mærkbart bedre end tidligere og også giver offensive prøver på potentialet. Kasper Kusk er inde i varmen igen hos ny cheftræner Lars Friis, og Louka Prip orkestrerer offensiven flot, mens Jacob Rinne i målet stadig ligner Superligaens mest undervurderede keeper.

Kan AaB-stilen så holde ind i slutspillet under Lars Friis? Noget kunne tyde på det, men FCK hjemme og BIF og FCM ude i de første fire kampe bliver en ægte styrkeprøve for nordjyderne.

Hold øje med: Milan Makaric har sneget sig op på seks fuldtræffere og virker til at placere sig bedre og bedre i boksen. Ligner en mand, der med lykke og held godt kunne lave mere end 10 SL-mål som den første AaB’er siden Lukas Spalvis i 2015/16.


Læs også: Per Pedersens tips til Superligaen

Skriv et svar