18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Benjamin Leander: Så god har FCK-emnet Magnus Mattsson været

FCK jagter den tidligere Silkeborg-komet Magnus Mattsson, som imponerer i hollandsk fodbold. SpilXpertens Benjamin Leander dissekerer Mattssons imponerende rejse fra skadesplaget marginalspiller til målscorende profil.

Foto: IMAGO / Pro Shots

Ingen stor målscorer som ungdomsspiller

Mattsson spillede i Silkeborg som ungdomsspiller fra 2012 til 2017, hvor han i sine sidste år som U17 og U19-spiller gjorde sig på de offensive positioner som angriber og en hybridrolle mellem 8’eren og 10’eren på den centrale midtbane.

I sit sidste halvår som U19-spiller scorede Mattsson én gang på 32 afslutninger inden han under Peter Sørensen fik chancen på SIFs førstehold, hvor han spillede angriberrollen i Sørensens 4-4-2 system eller en offensiv midtbanerolle i de kampe, hvor SIF stillede med enten Gustaf Nilsson eller Mate Vatsadze som enlig spydspids.

Konkurrencen var dog hård, og Mattsson opnåede kun status som rotationsspiller med seks starter og 12 bænkepladser for SIF i sin tid som 1.holdsspiller med ni afslutninger og nul scoringer.

Gennembrud under Michael Hansen og et grumt skadesforløb

Silkeborg tog turen ned i 1. division efter at have tabt den sidste og afgørende kamp i nedrykningsspillet med 0-3 til Esbjerg, hvor en vis Anders Dreyer scorede hattrick fra det 76. til det 90. minut.

I 1. division spillede Silkeborg god fodbold under ny træner Michael Hansen, som var kommet til fra en direktørrolle i Ringkøbing efter tidligere at have stået i spidsen for Skive i adskillige sæsoner. Senere blev Hansen sat i spidsen for ambitiøse FC Vestsjælland, som dog måtte tage turen ud af Superligaen med fyring til følge for Hansen kort inde i tiden som 1. divisionstræner.

Under Michael Hansen trivedes Mattsson sammen med jævnaldrende spillere som Mads Emil Madsen, Frederik Alves Ibsen, Jeppe Okkels og Anders Hagelskjær samt 18-årige Sebastian Jørgensen som 1.års-seniorspiller. Kombineret med 25 mål fra rutinerede Ronnie Schwartz skød Silkeborg sig tilbage i Superligaen som vinder af 1. division med seks mål og fem oplæg fra Mattsson, som dog kun spillede 20 af de 33 kampe i sæsonen 2018/19 pga. en drilsk lyskeskade, som holdt ham ude af spillet fra marts til september i 2019.

Netop som Mattsson var tilbage på træningsbanen igen, blev han ramt af en grim korsbåndsskade, som holdt ham på sidelinjen i hele 2019/20-sæsonen, men efter endnu en Silkeborg-nedrykning fra Superligaen, trådte Mattsson for alvor i karakter, da han vendte tilbage i efteråret 2020.

Eksplosion under Kent Nielsen

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Dejan Obretovic

Silkeborg spillede blændende, offensiv fodbold i 2020/21-sæsonen, hvor man i 32 kampe i 1. division scorede 76 gange – det højeste målsnit for noget hold i 1. division siden Herfølge vandt rækken med 77 scoringer i 2009.

Mattsson stemplede ind med afsindige 4,2 afslutninger pr. kamp fra sin position som offensiv midt – 109 forsøg i alt, hvoraf 19 af afslutningerne endte i nettet bag keeperne.

Statistikbanken WyScout har tal fra 2015/16-sæsonen frem til nu, og blandt 1.divisionsspillere med mindst 1.200 minutters spilletid på en sæson, kan kun Andre Riel i 16/17, Mikkel Agger i 17/18 og Emil Frederiksen i 22/23 følge med blandt spillere med over 4 afslutninger pr. kamp i snit. De to førstnævnte i øvrigt med status som rendyrkede 9’ere, hvor Riel scorede ni gange på 118 forsøg og Agger scorede 11 gange på 79 forsøg.

Ikke nok med, at Mattsson afsluttede hyppigt, præcist (43% af afslutningerne indenfor rammen) og succesfuldt, var han også en konstant trussel i bevægelse med bolden.

Mattsson afdriblede i snit 4,8 spillere pr. kamp i direkte mand-mand-dueller den sæson. Siden 2015/16-sæsonen har kun Tiemou Konaté i Vendsyssels 2019/20-sæson (5,3 vundne dribledueller pr. kamp), Edgar Babayan (5,7) i 20/21 for Hobro og Jubril Adedeji i sidste sæson for HB Køge (5,3) overgået Mattssons succesrate i mand-mand-dribleduellerne.

Skiftet til Holland

Foto: IMAGO / Pro Shots

Mattsson spillede Silkeborg tilbage i Superligaen, men nåede ikke at spille i den bedste række efter sommerferien. Hollandske NEC var nemlig ude med snøren og endte med at betale i omegnen af en million euro for SIF-topscoreren.

Klubben fra Nijmegen havde haft samme status som Silkeborg i Danmark, nemlig et elevatorhold, som rykkede ud i både 2013 og 2017, men som siden Mattsons ankomst i 2021 har været i Hollands bedste række.

Det blev til en 11.plads i 21/22 og en 12.plads i 22/23 i en række, hvor FC København rent niveaumæssigt må formodes at være sluttet udenfor top3 med de tre traditionelle topklubber fra Feyenoord, PSV og Ajax, men formentlig ville ha’ konkurreret med klubber som AZ og Twente om de efterfølgende pladser.

Træner Rogier Meijer har været Mattssons træner under hele rejsen, og danskeren har været foretrukken hele vejen i gennem med 63 startpladser og 11 bænkpladser.

Mattsson har været forholdsvis forskånet for skader i Holland, hvor to knæskader og en enkelt ankelskade har holdt offensivspilleren ude i 15 kampe totalt.

I Holland har Mattsson spillet på den venstre kant i 21/22 og 22/23-sæsonen og i indeværende sæson spillet 10’er rollen mere centralt i banen, efter NEC solgte marokkanske Ousmane Tannane til Umm Salal i Qatar. Marokkaneren spillede 10’er rollen for NEC i sidste sæson, men efterfølgende er Mattsson blevet rykket ind i banen med stor succes.

Selvom produktionen ikke er i nærheden af de gyldne dage i Silkeborg, har Mattsson stadig leveret på et overordentligt fint plan:

I spil til sæsonens hold

Foto: IMAGO / Pro Shots

Statistikbanken Wyscout holder løbende øje med hvilke spillere, som statistisk klarer sig bedst på forskellige positioner. Bedste målmand, bedste back, bedste midtstopper, bedste defensive midt, bedste centrale midt, bedste offensive midt, bedste kantspiller og bedste angriber er de otte forskellige positioner, man kan udmærke sig på.

Mattsson indtager førstepladsen over offensive midtbanespillere i denne sæson foran højtvurderede spillere som Calvin Stengs fra Feyenoord og PSVs Guus Til. Stengs er vurderet til 15 millioner euro på Transfermarkt, mens PSV-kreatøren Til står til 8,5 millioner Euro.

Mattsson er kun vurderet til 3 millioner euro, og det er også i det leje, at FC København forventes at lande deres bud på NECs profil.

Læs mere om det HER

Skriv første kommentar

Skriv et svar