18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Benjamin Leander: Her er landsholdets karakterbog fra EM-kvalifikationen

SpilXpertens fodboldanalytiker Benjamin Leander sætter punktum for EM-kvalen med et kig på de danske spilleres præstationer i EM-kvalifikationen. Fire spillere dumper, mens der dog også er opløftende takter fra flere spillere.

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Frederikke Jensen

Præmissen

Det kræver minimum 180 minutters spilletid ud af de 900 mulige minutter at være med i bedømmelsen. Det frasorterer Mikkel Damsgaard, Mohamed Daramy, Kasper Dolberg, Viktor Nelsson, Jannik Vestergaard, Thomas Delaney, Morten Hjulmand, Robert Skov, Mathias Zanka, Elias Jelert, Matt O’ Riley, Philip Billing og Nicolai Vallys.

Der gives karakter ud fra 12-skalaen, og der gives naturligvis også karakterer ud fra det faktum, at Danmark gav 1,01 for en Top2-placering i Gruppen og 1,10 for at vinde kvalifikationsgruppen.

Kasper Schmeichel: Karakter 00

Foto: IMAGO / ZumaWire

“Er det ikke liiige tendentiøst nok at dumpe Schmeichel bare fordi han droppede mod Nordirland?”

Nej.

Kasper Schmeichel ender på en Prevented Goals-sum på MINUS 3,2 i de 10 kampe i kvalifikationen. Af de 20 afslutninger indenfor rammen som Schmeichel mødte, burde han udfra Expected Goals kun have lukket 6,8 mål ind.

Kun fire målmænd i hele EM-kvalen havde værre Prevented Goals-tal end Schmeichel; Yann Sommer fra Schweiz (-4,6), Anthony Moris fra Luxembourg (-5,8), Harry Bonello fra Malta (-6,9) og Joel Mall fra Cypern (-7,0)

Med 10 mål lukket ind på de 20 afslutninger ender Schmeichel altså med en redningsprocent på sølle 50. Blot to keepere i hele kvalifikationen blandt de 53 deltagende nationer har værre redningsprocenter, når man tæller præstationer med fra målmænd med mindst fem kampe fra start: Cyperns Joel Mall og San Marinos Elia Benedettini, som begge ligger på 49 i redningsprocent.

Fem af Schmeichels 10 redninger er afslutninger ligepå, som Schmeichel griber ud, og reelt har han blot to redninger af væsentlig karakter; En flot sprællemand mod Nordirland i Parken og et tigerspring ude mod Kasakhstan. Han er også prisgivet ved flere scoringer, men Sloveniens 1-1 udligning i Parken og Nordirlands 1-0 scoring i går i Belfast må alt andet lige være på Schmeichels kappe.

Når man husker på Schmeichels store præstationer gennem tiderne, bla. med tre verdensklasseredninger mod Schweiz i 1-0 sejren i EM-kvalen i 2019, er det umuligt ikke at dumpe landsholdets sidsteskanse, hvis position bør være kraftigt til debat inden EM-slutrunden til sommer.

Pierre Emile Højbjerg: Karakter 7

Det er ganske sigende, at Pierre Emile Højbjerg ikke er startet i fire kvalifikationskampe de sidste to år. 1-0 og 3-1 mod Færøerne hhv. ude og hjemme samt 0-2 mod Nordirland og 0-2 mod Skotland. Tottenham-spilleren er sammen med Thomas Delaney en uundværlig lunge på den centrale del af banen, og udover rekordhøje 15 fejlafleveringer mod San Marino, lå Højbjerg konsekvent på mindst 90 i pasningsprocent.

Krydrede kvalifikationen med en voldsomt vigtig scoring i Finland og kan som en af få spillere erklære sig tæt på uden skyld i den samlede, undervældende kvalifikation.

Joakim Mæhle: Karakter 2

Nåede ikke samme højder som i den forrygende VM-kvalifikation, hvor Mæhle blev delt topscorer sammen med Andreas Skov Olsen med fem kasser. På trods af næstflest afslutninger af alle spillere blev det kun til to i 16 kampe, den ene hjemme mod San Marino.

Defensivt var Mæhle også noget mere svingende i sine præstationer, hvor det kun blev til 62% vundne, defensive dueller sammenlignet med 77% vundne, defensive dueller i VM-kvalifikationen til 2022-slutrunden i Qatar. Her havde Mæhle også 5,6 mand-mand-dueller pr. kamp i snit, hvorimod tallet for EM-kvalifikationen var nede på 3,7.

Simon Kjær: Karakter 2

Den elendige præstation mod San Marino, hvor Kjær taber fem ud af syv defensive dueller, begår tre frispark og laver en halvhjertet clearing, som ender i eget net, trækker en hel karakter ned i det samlede billede.

I de øvrige syv kampe spillede Kjær fornuftigt og vandt bla. 32 ud af 42 luftdueller, imens han var en rolig skikkelse på bolden.

Naturligvis også med ansvarlig for kollapset i Kasakhstan, men alt i alt ikke med en svagere kvalifikation end størstedelen af de danske spillere.

Joachim Andersen: Karakter 4

Ganske sigende endte de tre kampe uden Joachim Andersen i startopstillingen uden et Clean Sheet, og Crystal Palace-forsvareren var suveræn pasningskonge i alle kampe han spillede, hvor spillet nedefra konsekvent blev bygget op fra hans højre fod.

Vandt 77% af sine defensive dueller og 74% af sine luftdueller og viste i de sidste to kampe også offensiv farlighed mod både Slovenien og Nordirland, hvor han mod sidstnævnte havde voldsomme fem afslutninger – tre mere end i de øvrige seks starter.

Virker som fremtidens general i det danske forsvar.

Jonas Wind: Karakter 7

Tre mål og tre oplæg er i den grad godkendt af Jonas Wind, som samtidig blev afvist flere gange af velspillende målmænd i modstandernes mål.

Wind ramte kassen på 10 af 15 forsøg i kvalifikationen og var komfortabel uanset om han spillede som 9’er, som hængende angriber eller ude i en af siderne.

Rasmus Højlund: Karakter 7

Foto: IMAGO / Buzzi

De første to kampe i kvalifikationen var til et gigantisk 12-tal fra Højlund, som smadrede fem mål i netmaskerne på otte afslutninger indenfor rammen mod Kasakhstan og Finland.

I de næste seks optrædener blev det blot til fire afslutninger indenfor rammen fra Højlund, som bla. tabte 20 af 24 dueller mod Slovenien og 15 af 19 dueller mod Finland og var i store problemer i forhold til at slippe ud af modstandernes stramme markeringer.

Scorede et flot mål i San Marino, og alt i alt er det svært ikke at være optimistisk hvad angår Danmarks offensive muligheder med United-angriberen på toppen. Det kræver dog, at han bliver spillet god af sine holdkammerater.

Andreas Christensen: Karakter 7

Svigtede sin markering ved Nordirlands 2-0 scoring i Belfast, men det er også tæt på den eneste dårlige aktion fra “AC”, som var bundsolid i det meste af kvalifikationen og også manglede i et par af de største nedture i form af 2-3 nederlaget i Kasakhstan og 2-1 fadæsen mod San Marino.

Pasningsprocent på ekstreme 96% og en mester i at bolderobre på egen bane. Usvigelig sikker mand på holdkortet mange år frem.

Christian Eriksen: Karakter 2

Et mål og tre oplæg lavet i en og samme kamp mod San Marino, hvor scoringen var et indlæg, som sejlede i mål og muligvis skulle tilskrives Yussuf Poulsens hårpragt.

0 mål og 1 oplæg i de øvrige fem kampe i kvalifikationen. Sukkerfods-oplægget til Robert Skovs 3-0 scoring mod Kasakhstan er dog næsten med til at lade Eriksen bestå alene.

Modtog bolden ekstreme 70 gange pr. kamp i de fem kampe, han figurerede i og havde svære arbejdsvilkår i forhold til at finde en medspiller, men der er ingen undskyldninger for Eriksens hjørnespark, som gennem hele kvalifikationen var skrækkelige.

Eriksen slog 52 hjørnespark i de seks kampe, hvor det ikke endte med scoring en eneste gang. De to gange, Danmark scorede efter hjørnespark, var efter spark fra Alexander Bah og Mathias Jensen.

I vanlig stil voldsomt skarp på afleveringer til banens sidste tredjedel, hvor Eriksen ramte 66 gange på 86 forsøg, ligesom pasningsfoden også viste enkelte glimt fra fordums stor styrke, men seks vellykkede indlæg på 24 forsøg er også medvirkende til kun lige akkurat at trække Eriksen op på bestået.

Christian Nørgaard: Karakter 2

Midtbanevikaren har ikke haft de nemmeste vilkår med skiftende konstellationer, hvor han har spillet sammen med både Eriksen-Højbjerg, Delaney-Højbjerg og Højbjerg-Jensen i sine fem kampe fra start.

Tre advarsler i fem kampe er ikke imponerende, men der var stærke præstationer undervejs, bla. med imponerende 11 bolderobringer mod Finland i Helsinki og generel sikker pasningsfod på midtbanen.

Mathias Jensen: Karakter 00

Minimal impact i de fem timers fodbold han spillede. Vandt grotesk lave 35% af sine dueller på midtbanen fordelt på seks kampe, hvor konkullegaer som Højbjerg og Nørgaard lå på hhv. 56 og 62% vundne dueller.

0 mål, 0 oplæg, 0 skud indenfor rammen på banens sidste tredjedel kan ikke for alvor give meget andet end en dumpekarakter i forhold til at lægge pres på Delaney og Højbjergs pladser i startopstillingen.

Andreas Skov Olsen: Karakter 00

Det har været festligt at følge Skov Olsen i Club Brügge, men på landsholdet har outputtet været væsentligt mere fattigt. 0,09 Expected Goals på tre afslutninger, hvoraf kun en enkelt var indenfor rammen, kan ikke betegnes som andet end skuffende på et hold, hvor assistenttræner Morten Wieghorst bla. har betonet Skov Olsens vigtighed på hele landsholdets måde at spille på.

Hverken mål eller assists blev det til i kampene mod Finland og Slovenien på udebane og San Marino og Nordirland på hjemmebane, og seks af Skov Olsens i alt otte afleveringer til en medspiller i straffesparksfeltet kom mod San Marino, hvorimod 10 forsøg i kampene mod Nordirland, Finland og Slovenien endte med sølle to succesfulde afleveringer.

Svært at forsvare en bestået karakter med det manglende output hos kantspilleren, som var delt topscorer i VM-kvalifikationen.

Jesper Lindstrøm: Karakter -3

Foto: Imago / Zuma Wire

Det smerter i hjertet at sparke til en god dreng med mange gode kvaliteter, som ligger ned i forvejen, men Jesper Lindstrøm har ikke været i nærheden af at gribe chancen på landsholdet i fire starter og tre indhop.

Fire afslutninger på fire timers fodbold, en enkelt kompetent afslutning indenfor rammen mod Finland på udebane, men også tydelig mangel på selvtillid i form af 17 tabte mand-mand-dueller ud af 24 mulige, hvoraf de fem succesfulde af slagsen kom mod San Marino i Parken.

Ydermere tabte Lindstrøm 25 af 33 offensive dueller og havde ikke et eneste oplæg til en medspillers afslutning, således at han også ender med 0,00 i Expected Assist over hele kvalifikationen.

Lindstrøms kvaliteter er ubestridelige, og forhåbentlig kommer han stærkere tilbage, men aftrykket på EM-kvalifikationen var ikke-eksisterende, og hvis karakteren -3 nogensinde skal være berettiget, bliver det desværre til Napoli-spilleren.

Alexander Bah: Karakter 7

Bah gjorde absolut intet for at fjerne indtrykket af en spiller, som er på en konstant opadgående kurve, i de tre kampe han fik fra start. De direkte dueller 1-mod-1 fik vi ikke for alvor at se med fire ud af fem tabte af slagsen, men til gengæld blev det til assist mod Finland til Rasmus Højlunds første scoring, ligesom han også var manden bag hjørnesparket, der førte til 2-1 scoringen.

Forbløffende god i luftspillet med syv ud af ni vundne dueller samt 12 ud af 18 vundne defensive dueller generelt. Bør give Kasper Hjulmand et positivt hovedbrud i kampen om højre backen mod Rasmus Nissen og Joakim Mæhle, når han bliver klar igen efter en skade, som har holdt ham ude den sidste måned.

Jens Stryger Larsen: Karakter 4

Fem sæsoner som fast mand i Serie A og en fast bestanddel af Trabzonspors tophold i Tyrkiet gør, at Jens Stryger Larsens foreløbige 54 A-landskampe ikke er nogen tilfældighed. Landstræner Kasper Hjulmand tyede til den gamle garde med Stryger og Zanka i forsvarskæden fra start, da posen skulle rystes til udekampen mod Slovenien, og venstre backen gjorde det aldeles glimrende både i Ljubljana og hjemme mod San Marino.

Var en del af Kasper Hjulmands sløje indskiftninger i nederlaget til Kasakhstan, hvor Stryger kom ind ved stillingen 2-0 til Danmark, men alt i alt har Stryger spillet fem solide landskampe i kvalifikationen, hvor bla. fem af seks mand-mand-dueller har været succesfulde i offensiven, mens 16 af 24 afleveringer til banens sidste tredjedel også har siddet. Et 4-tal af de større til en driftsikker og rutineret vikar.

Yussuf Poulsen: Karakter 4

Indsatsen mod Slovenien i Parken var forbilledelig, og landsholdet har 12 sejre i de sidste 16 kval-kampe med Poulsen fra start.

Fungerede som indhopper i sine øvrige seks kampe og noterede sig for to mål mod San Marino – det ene voldsomt vigtigt for den samlede gruppesejr og medvirkende til, at Danmark ikke led sit mest forsmædelige pointtab nogensinde på udebane mod miniputten.

Var skuffende mod Nordirland, da han blev skiftet ind, men leverede arbejdsiver og god moral i de øvrige indhop. Slovenien-kampen i Parken trækker ham en hel karakter op alene.

Viktor Kristiansen: Karakter 7

Kom med fantastisk gåpåmod i Parken mod Slovenien og gjorde også en pæn figur blandt få godkendte danskere i Nordirland.

12 vellykkede indlæg ud af 19 mulige er mere end godkendt, og selvom Kristiansen er en offensiv back, var hans defensive pligter også løst flot i kvalifikationen med 10 ud af 12 vundne dueller.

192 minutter er ikke meget at vurdere Leicester-backen på, men det vi fik set på tre timer fortjener et lille syv-tal.

Martin Braithwaite: Karakter 2

Øjetesten var ikke god ved Braithwaite, som virkede voldsomt forivret i mange af sine fem kampe i kvalifikationen.

Ramte ikke målet en eneste gang på fem afslutninger mod San Marino og Finland i Parken, og kun et pænt, fysisk overskud med 50% vundne, offensive dueller og pæn succes med ni ud af 12 vundne 1-mod-1-dribledueller trækker Espanyol-danskeren op på bestået.

Der manglede i den grad slutprodukt fra den rutinerede offensivspiller.

Rasmus Nissen Kristensen: Karakter 7

Højre back positionen var generelt god ved Danmark i kvalifikationen, hvor både Rasmus Nissen og Alexander Bah viste fine, defensive takter. Nissen vandt voldsomme 15 af 16 defensive dueller og var også initiativrig i den anden ende af banen, hvor han slog otte succesfulde indlæg ud af 11 mulige.

Decideret fremragende, da Danmark vandt med 1-0 i Finland, hvor finnerne kom frem til nul og niks offensivt. Klart et positivt indslag på de 3,5 timer han nåede at vise sig frem.

Landstræner Kasper Hjulmand: Karakter 2

Foto: IMAGO / Bildbyrån

Havde Hjulmand været til en eksamen, havde han fået sit 2-tal med en besked fra censor og eksaminator om, at det var med de absolut mindste millimeter af neglene, at 2-tallet blev givet i stedet for 00’eren.

I alt 20 halvlege blev spillet i kvalifikationen, og det er vel kun to halvleg mod Slovenien, en enkelt mod Finland og en enkelt mod Kasakhstan, at spillet for alvor kunne karakteriseres som attraktivt og flydende.

Fri mig for snakken om, at det er svært at spille mod lavtstående modstandere og andet bavl. Hjulmand evnede ganske enkelt ikke at følge op på de fremragende takter i VM-kvalifikationen, og fik endnu vigtigere aldrig sat gang i marginalspillerne som han gav chancen undervejs.

På pluskontoen tæller stadig, at defensiven stod forholdsvis solidt og gav et minimum af store chancer væk, men modstanden var så sandelig også derefter.

Skriv første kommentar

Skriv et svar