Benjamin Leander: Dommerkommentar til 8. Superliga-runde
Forkerte hjørnespark går ikke med i kategorien over kampafgørende fejl, og derfor kan de danske dommere klappe sig selv på skulderen efter endnu en fint afviklet runde.
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Viborg – FC Midtjylland (fredag)
Midt-vestjysk ærkerivalopgør med status som højrisikoopgør efter de uanstændige scener ved Europa League-playoff kampen tidligere på året, men som heldigvis denne gang vil blive husket for 96 minutters glimrende fodbold og en dommer, der holdt sig i baggrunden undtagen, når det var påkrævet, at han trådte i karakter.
Aydin Uslu behøvede nærmest ikke fløjte de første 45 minutter, hvor forsætlighedsniveauet blev lagt højt, men ingenlunde irriterende, og begge hold virkede til fulde med på, at der måtte spilles fodbold fredag aften. Viborgenserne spillede mest hårdhændet, og unge, fra start debutterende Srdjan Kuzmic måtte også tage mod kampens første advarsel for en klar holdeforseelse kort før pausen.
Efter pausen var det imidlertid FCM, der satte sig på det tunge spil og vandt begåede frispark-statistikken med 12-4 og gule kort-statistikken med 4-0. Soleklare, hensynsløse frispark begået af Adam Gabriel, Armin Gigovic og Andre Rømer, alle for at stoppe et lovende angreb, blev korrekt takseret af Uslu.
Armin Gigovic var centimeter fra at skulle i bad efter en hasarderet, højtløftet fod mod VFF-anfører Jeppe Grønning, men jeg synes det er den rigtige beslutning af Uslu ikke at udvise svenskeren med anden advarsel. Grønning sparker ikke op i Gigovic’ løftede fod med knopperne forrest, og der er en kontakt på bolden, som nærmest ryger lige op i luften. Med de nye, interne retningslinjer for, at anden advarsel gerne skal være tydelig fra månen, støtter jeg beslutningen fra Uslu her.
Hjørnesparket, som fører til Viborgs udlignende 2-2 mål er forkert, men jeg må bare sige, at det ikke NOGENSINDE kan gå under betegnelsen “kampafgørende fejl”. I den konkrete situation går der 76 sekunder fra bolden krydser mållinjen, til at Viborg får taget hjørnesparket (dobbeltudskiftning inden), og selv ved en eksekveringstid på 1/10 af tiden, havde FCM stadig kunne nå at stille op.
I sidste sæson blev der taget over 2.000 hjørnespark i Superligaen med scoring til følge på de 57. Altså scoring hvert 35. hjørnespark. Så er et hjørnespark altså ikke en vildere mulighed for at score – i hvert fald ikke, så vi behøver skulle bruge VAR til også at kigge den form for hjørnespark i gennem. I det øjeblik bolden går ud af spil, har vi de facto en ny spilfase, og så kan man altså ikke tørre manglende opdækning af i kampens dommere og linjedommere.
FC Nordsjælland – FC København (lørdag)
FCKs Birger Meling under superligakampen mellem FC Nordsjælland og FC København i Farum lørdag den 16. september 2023.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Lad os bare tage den med det samme. Nej, Kamil Grabara. Du får ingen undskyldning af DBU for et forkert dømt hjørnespark. Nøjagtigt som det er nævnt ovenfor. Det er ene og alene skandaløs FCK-opdækning centralt for mål, som gør, at Martin Frese kan sætte 2-2 udligningen i kassen. FCK er fem spillere til tre FCN’ere, men Denis Vavro, Diks, Cornelius, Lerager og Jelert får ingenlunde styr på deres aftaler – især sidstnævnte er den helt store skurk opdækningsmæssigt.
Jacob Neestrup er til gengæld i sin gode ret til at mene, at det er for dårligt, at to soleklare målspark misses til hjørnespark. FCK-træneren træder meget, meget sjældent ved siden af rent kommunikativt, og faktuelt har FCK-træneren også helt ret her. Det ændrer bare ikke på, at det er FCKs egen skyld, at de indkasserer begge scoringer efter dødbolde.
Udover hjørnesparkspolemikken havde Kehlet helt og aldeles styr på kampen, hvor alle momenter fra kampen kan genlæses i LIVE-bloggen.
Vejle – Randers (søndag)
Krævende affære i Nørreskoven mellem to formsvage bundhold, hvor der sagtens kunne være kommet rabalder og dårlig stemning. Jens Maae var dog en sikker opmand på kampen, og holdt kampen i kort snor med sæsonhøjeste 33 frispark dømt.
Det var dog ikke et frispark for lidt, for spillet på banen var ikke ret flydende grundet de ekstremt mange dueller, og Maae valgte den sikre løsning med et forholdsvis lavt forsætlighedsniveau – spillernes kvalitet var ganske enkelt ikke til, at man kunne køre på de høje nagler i Nørreskoven søndag eftermiddag.
Hvidovre – Lyngby (søndag)
Glimrende kamp af Jonas Hansen i Hvidovre, hvor kampens første advarsel dog blev liiige tyndhudet nok efter min mening. Philip Rejnhold gik ikke hensynsløst til Sævar Magnusson, men at vi skal ned og pille i så små detaljer afslører også, at Hansen havde fuldstændig styr på kampen, som dog også – primært takket Hvidovre – blev spillet i et voldsomt lavt tempo uden specielt stort konfliktniveau.
Soleklare korrekte advarsler til Christian Greko Jakobsen og Jonas Gemmer var hvad, der ellers var at sige om den kamp.
AGF – Brøndby (søndag)
Der var bagt op til en intens og krævende affære for Mikkel Redder i Århus søndag aften foran et udsolgt Ceres Park, men det hele fes en smule ud, fordi Bailey Peacock-Farrell dummede sig gevaldigt og tog sæsonens med afstand klareste røde kort midtvejs i første halvleg.
OB – Silkeborg (mandag)
Tarvelig indsats fra OB, hvor mangelfuldt spil på banen ikke engang blev kompenseret for ved i det mindste at komme syngende ind i tacklingerne. Et frustrationsfrispark af Alen Mustafic efter 83 minutter ved stillingen 0-3 var hvad det kunne blive til i en kamp, hvor Mads-Kristoffer Kristoffersen aldrig blev i nærheden af udfordret.
Manglende advarsel til OBs Alasana Manneh for en stempling efter 50 minutter var eneste skønhedsfejl undervejs