18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Benjamin Leander: Aha-data fra derbyet og den øvrige Superliga-runde

Benjamin Leander kigger data fra 15. Superliga-runde, bla. med fokus på skarpe FCM, ømme stænger til Daniel Wass og historisk jammerlighed i Odense.

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Teis Markfoged

Silkeborg – Randers 1-1 (Björkengren, McCowatt)

Endnu en Superliga-kamp til glemmebogen for Alexander Lind, som mod Randers noterede sig for:

0 mål
0 oplæg
0 afslutninger
0 vundne 1mod-1-dueller
0 berøringer i straffesparksfeltet
0 tilkæmpede frispark

På trods af en mellemfornøjet præstation mod kronjyderne, lykkedes det Silkeborg at gå fra JYSK Park for syvende gang i træk uden at tabe. Ikke siden sæsonenerne 10/11 og 16/17, hvor man havde ni hjemmekampe i træk uden nederlag, har man haft en bedre stime. Der er dog fortsat et stykke op til klubrekorden på TYVE SL-hjemmekampe i træk uden nederlag mellem september 1996 og oktober 1997.

Randers scorede for tiende Superliga-kamp i træk, men formåede også at smide en føring for fjerde gang i sæsonen i en SL-kamp.

I 2-2 kampene mod FCM, Brøndby og OB kom man også foran 1-0, blot for at komme bagud 1-2 og i sidste ende få et enkelt point med, men Rasmus Bertelsens tropper havde ligget nummer tre med 21 point, hvis man havde fløjtet Superligaen af efter 45 minutter. I stedet er man nummer 10 i den rigtige stilling med en målscore på 8-17 for de sidste 45 minutter.

Patrik Carlgren blev den store helt for Randers med en straffesparksredning i minut 89 og en ny stor redning i 90+5. Svenskeren præsterede sæsonnæsthøjeste fem refleksredninger – kun overgået af seks styk mod FC Midtjylland i runde 10.

FC København – Brøndby 0-0

Sjælden nulløsning i et derby – det blot ottende i 105 indbyrdes SL-opgør gennem tiderne og kun det tredje i kampene, som blev spillet i efterårshalvdelen af sæsonen.

Det var direkte duel om førstepladsen i Superligaen, og FCK må stadig siges at have overhånden, når Brøndby og “Byens Hold” mødes som nummer et og to i tabellen i duel om førstepladsen. For TIENDE gang ud af 10 mulige tabte FCK ikke sådan en type kamp:

*FCK-BIF 4-0 i 2008/09 – ikke BIF-FCK 4-0

Lukas Lerager slap lettere mirakuløst for et gult kort på trods af SEKS begåede frispark på blot 53 minutter. Kun mod Viborg i 2016, hvor Lerager begik syv frispark og blev udvist med anden advarsel for det sidste af slagsen, har midtbanekrigeren begået flere frispark i nogle af de 330 fodboldkampe han har spillet i alle turneringer mellem 2015 og 2023.

Daniel Wass havde en hård eftermiddag i Parken rent fysisk, hvor Brøndby-motoren blev kantet seks gange og tilkendt et frispark. Kun i en Europa League-kvartfinale mod Villarreal i foråret 2019 har Wass fået begået seks frispark mod sig i samme kamp blandt de 355 kampe for klub- og landshold som Wass har spillet mellem 2015 og 2023.

Brøndby havde givet Yuito Suzuki chancen fra start, men japaneren var blind passager i front og havde ikke en eneste afslutning på 70 minutters spilletid, ligesom det blev til nul vundne offensive dueller ud af tre mulige.

Med 0-0 resultatet ligger det nu fast, at FCK for FJERDE EFTERÅR i træk ikke vinder tre SL-hjemmekampe på stribe på noget tidspunkt i efterårssæsonen. Mellem 2004 og 2019 vandt FCK mindst tre SL-kampe i træk i efterårssæsonen hver evig eneste af de 16 efterårssæsoner.

Vejle – Lyngby 1-0 (Onugkha)

Fortjent sejr til Vejle mod et Lyngby-hold, som stadig ikke kan vinde uden Frederik Gytkjær. Siden nedenstående tweet har man spillet 2-2 mod OB og nu tabt med 0-1 i Nørreskoven.

Jonathan Amon fik 75 minutters spilletid for Lyngby – det højeste antal spilminutter siden fuld tid i et 0-2 nederlag til Brøndby i maj 2019. Den hurtige kantspiller lykkedes også med syv ud af otte mand-mand-situationer, men manglede kvalitet i indlæggene, som kun i to af ni tilfælde ramte en medspiller.

For 15. gang ud af 15 runder spillede Vejle en tæt Superliga-kamp og har fortsat ikke tabt med mere end et enkelt mål i nogle af de første 1.350 minutters fodbold. Esbjerg fra 2012/13-sæsonen er næstbedst på listen, men klarede kun 10 runder uden et nederlag på mere end et mål.

På trods af kun 45% boldbesiddelse var Vejle skarpe offensivt og fik sat 39 positionerede angreb op på Lyngbys sidste tredjedel – sæsonens bedste facit og markant over gennemsnittet på 23 positionerede angreb pr. sæson. De ni afslutninger, Vejle fik sat ind efter positionerede angreb var også sæsonbedste.

FC Midtjylland – FC Nordsjælland 2-0 (Sørensen, Osorio)

FCNs Herning-kompletks fortsatte med søndagens 0-2 nederlag – de seneste 12 ture til Herning har givet tre point for Farum-mandskabet, som ikke har scoret på MCH Arena siden december 2020.

FCN leverede sæsonlaveste to afslutninger indenfor rammen og sæsonlaveste syv afslutninger i alt. FCN havde ikke en afslutning mellem det 13. og det 74. minut – ikke siden 0-2 hjemme mod Silkeborg i sidste sæson i runde 6, hvor man ikke havde en afslutning mellem minut 12 og minut 80, har man været gennem en længere, offensiv tomgang.

Det lykkedes ikke FCN at fremtvinge et eneste hjørnespark i kampen mod FCM – ikke siden en dramatisk 4-3 sejr i Randers i foråret 2021 har man været 0 gange ved hjørneflaget i en SL-kamp.

FCM viser soliditet både offensivt og defensivt – offensivt blev det til mindst to scoringer i en SL-kamp for OTTENDE gang på stribe. Kun en gang tidligere i FCMs Superliga-historie har man haft en stime på otte kampe i træk med mindst to scoringer – helt tilbage i efteråret 2010/11 præsterede man det samme, og netter man to gange mod Silkeborg i næste runde, sætter man offensiv klubrekord.

Forsvarsstyrmand Sverri Ingason spillede endnu engang en solid kamp i det centrale forsvar for FCM og havde sæsonhøjeste 45 præcise afleveringer. FCM har med Ingason fra start i ni kampe hentet 22 point sammenholdt med otte point i seks kampe uden den islandske stopper.

Også Oliver Sørensen bliver ved med at lægge på i sit spil – sidste sæson havde Sørensen 24 afslutninger i Superligaen og en enkelt scoring på 1.818 minutters spilletid – søndag scorede Sørensen sit SL-mål nummer fire på afslutning nummer 20 og 1.151 minutters spilletid. Det er vel at mærke imens, Sørensen har forøget sine bolderobringer med 33% ift sidste sæson og også vinder fem procentpoint flere defensive dueller.

OB – Hvidovre 0-2 (Thomsen, Thomsen)

OB tabte på eget græs for femte gang i træk i Superligaen og satte dermed deprimerende, negativ klubrekord. Den tidligere, dårligste stime på hjemmebane var fire nederlag i rap i april og maj 1998, og vinder man ikke efterårets sidste hjemmekamp mod FC Nordsjælland, tangerer man også klubbens længste periode i Superligaen uden en hjemmesejr lydende på ni kampe i træk på eget græs uden sejrssang i omklædningen.

OB blev også første hold i sæsonen til ikke at vinde skud på mål statistikken mod Hvidovre. Oprykkerne havde i samtlige første 14 kampe haft færre afslutninger indenfor rammen end deres modstandere, men mod OB endte det 6-6. Det var også en fordobling af Hvidovres højeste antal afslutninger indenfor rammen i sæsonen med tre indenfor rammen mod Randers, Viborg, FCK og Vejle.

Bashkim Kadrii fik en time på toppen som eneangriber inden han blev taget ud. Bortset fra Kadriis langskudsmål mod Lyngby i sidste runde, har OB-koryfæet ikke ramt målet siden 1. september mod Vejle – en stime på otte kampe, hvor den enlige træffer mod Lyngby endte i netmaskerne.

Aske Adelgaard så ikke god ud ved nogle af de to Hvidovre-scoringer og tabte også Superliga-karrierehøjeste seks defensive dueller mod Hvidovre-spillerne.

Matchvinder Tobias Thomsen leverede en brandkamp og krydrede to scoringer med også at vinde sæsonhøjeste 13 dueller mod OB-defensiven.

Magnus Fredslund har startet fem kampe med fem point til følge for Hvidovre i denne sæson. 10 kampe uden Fredslund fra start har blot givet et enkelt point.

AGF – Viborg 2-0 (Mortensen, Bech)

Det fylder næppe alverden hos AGF efter en tiltrængt 2-0 sejr, som sender dem otte point foran netop Viborg på den forkerte side af slutspilsstregen, men det er dog et faktum, at AGF for første gang nogensinde i 31 Superliga-sæsoner spiller de første 15 kampe af en sæson uden at score tre mål en eneste gang.

Patrick Mortensen scorede for anden kamp i træk og var i den grad en håndfuld for Viborg-defensiven. 16 gange vandt Mortensen en duel mod gæsterne på Ceres Park – det bedste facit for Mortensen siden hele 27 af slagsen mod Randers helt tilbage i foråret 2021.

Viborg led i hele anden halvleg efter Renato Juniors hårde direkte røde kort efter 51 minutter. De første 45 minutter af kampen var dog heller ikke imponerende – Viborg kom frem til sæsonnæstlaveste otte positionerede angreb i 1. halvleg, kun undergået af syv i afklapsningen mod FCN i første runde af sæsonen.

Ibrahim Said bidrog ikke med mål eller oplæg for 11. Superligakamp i træk og måtte for fjerde gang de sidste otte runder også se et rundt nul ud for antal afslutninger. Nigerianeren havde en tung aften i Århus i den time han fik på banen og havde kun en enkelt mand-mand-duel og otte modtagne afleveringer – sidstnævnte det laveste tal i SL-kampe med mindst en times spilletid siden et 1-2 nederlag til FCK i marts i år, hvor Said kun modtog bolden syv gange.

Med nederlaget har Viborg tabt fem af de sidste seks udekampe – den sidste et kryds mod Vejle – og kun scoret et mål i perioden. Ikke siden otte udekampe i streg uden sejr i 2013/14-sæsonen har Viborg set værre stime.

Skriv første kommentar

Skriv et svar