18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

1.000 spilstop i Parken, dårligdom i Vejle-FCN og AGF og stenene i glashuset

Benjamin Leander er klar med dommer-gennemgangen af endnu en begivenhedsrig Superliga-runde.

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Lasse Lagoni

FC København – FC Midtjylland (lørdag)

Mohamed Elyounoussi, FCK og Jonas Lössl, FCM holder hidsige FCM spillere tilbage i Superliga opgøret i Telia Parken mellem FC København og FC Midtjylland lørdag d. 30. september 2023. (Foto: Lars Møller/Scanpix 2023)

“Den mest urytmiske kamp jeg nogensinde har været en del af”, udtalte FCKs Jacob Neestrup efter FCMs 2-0 sejr i Parken. Den slags er svær at måle på, men i følge statistikbanken WyScout havde vi en såkaldt “Dead Time” – periode, hvor bolden ikke er i spil, på over 50 minutter. Det er sæsonens højeste i Superligaen, men ikke lysår højere end eksempelvis derbyet mellem BIF og FCK fra runde 9, hvor Dead Time stod på 46:31, mens den i FCN-FCK til gengæld var nede på 42:34.

Dommer Sandi Putros lagde en høj linje og fløjtede helt gennemsnitlige 21 frispark, men hvad der for alvor springer i øjnene rent statistisk er de 264 registrerede dueller mellem de to hold. FCK snittede sidste sæson 200 dueller pr. kamp, mens tallet for FCM var 215. De 264 dueller er det højeste antal registreret i en FCK-kamp siden 265 dueller mod Randers i foråret 2022.

Selve kampen havde en række svære episoder for Putros:

Massekonfrontation i minut 73 efter en sekvens, hvor en FCM’er bliver knockoutet af en clearing og hvor Putros retteligt stopper spillet for at give behandling for hovedskaden. I sekundet inden afbrydelsen kaster Paulinho sig ind i et forsøg på en blokering, men med knopperne forrest og med ekstrem stor intensitet. Rasmus Falk får afsluttet, men hidser sig også op over brasilianerens indgreb, som dog ikke indebærer kriminel kontakt. Det ender med 7-8 tililende spillere fra begge mandskaber, og her skal Putros finde en advarsel til hvert hold. Paulinho og Jordan Larsson ender med kortene i situationen, hvilket virker helt fair. Ola Brynhildsen overspiller eklatant et skub fra selvsamme Larsson, hvor nordmanden falder som sad Jens Okking på tribunen. Kamil Grabara modtager også en advarsel for brok for en episode, der ikke bliver fanget af kameraet.

Selvsamme Grabara er i sidste minut involveret i en situation, hvor der er frispark til FCK lige foran feltet, og hvor FCMs angriber Cho står tæt på bolden, men er i bevægelse væk fra den. Grabara sparker bolden ind i ryggen på Cho, men her er der lovmæssigt tale om en korrekt igangsættelse, som hverken skal koste advarsel til Cho for ikke at være 9,15 meter væk i det, han bevæger sig væk fra bolden, mens Grabara er i sin gode ret til at sætte spillet i gang – også selvom det indebærer at sparke bolden i ryggen på FCM’eren.

Putros dømmer generelt en fin kamp – advarslen til Peter Ankersen for brok i minut 82 er svær at undgå, men var aldrig opstået, hvis Putros havde fulgt regelsættet og advaret Aral Simsir for at tjatte bolden 5-6 meter væk efter der er fløjtet frispark til FCK. En af få beslutninger, hvor Putros ikke rammer plet.

Randers – Silkeborg (søndag)

Dommer Jakob Kehlet. Superligakampen mellem Randers FC og Silkeborg IF i Randers søndag den 1. oktober 2023.. (Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix)

Sjældent hårdtspillet kamp fra Silkeborg, som begik voldsomt høje NITTEN frispark på Cepheus Park. Kent Nielsens tropper var det klart mest fairspillende hold i sidste sæson med sølle 7,5 frispark pr. kamp, og de 19 frispark er ikke set højere for holdet i Superliga-regi siden 22 frispark mod netop Randers på hjemmebane i december 2017.

Rutinerede Jakob Kehlet var noget undervældende påsat en mere end overskuelig opgave som han løste fint med fire advarsler for ringe-timede frispark og et gult kort til Randers’ Mads Enggård for en holdesituation.

Vejle – FC Nordsjælland (søndag)

Superligakampen mellem Vejle Boldklub og FC Nordsjælland i Vejle søndag den 1. oktober 2023. Foto: Claus Fisker / Scanpix

Sjældent dårlig præstation af nyoprykkede Simon Rasmussen i Vejle, hvor dårlig placering, dårlig foul detection, misset straffespark, misset anden advarsel og øvrige missede advarsler må tegne sig for sæsonens ringeste præstation. Kronologisk for kampen:

  • 40. minut. Gedigen hands af Miiko Albornoz i en situation, hvor Ibrahim Osman har en motorvej ned af højre flanke. Svensk-chileneren stopper et åbenlyst lovende angreb og har en advarsel i forvejen. Misset gult/rødt kort.
  • 70. minut. SOLEKLAR advarsel til Ibrahim Osman for en ynkelig omgang film i feltet. Flere af FCNs kreative offensivspillere er blevet frygtelige til at overspille enhver form for kontakt, men her er der tale om bevidst snyd fra Osman, som ikke engang bliver ramt i situationen før han laver svanens død.
  • 86. minut: Misser et forholdsvis klart benspænd fra Stefan Velkov på Marcus Ingvartsen i feltet til klart straffespark. Bliver reddet af VAR, men Rasmussen står vitterligt 10 meter fra situationen og vinker afværgende. Ren og skær dårlig vurdering.
  • I situationen forinden overser Rasmussen også en forholdsvis grim body-checking fra Velkov på Ibrahim Osman, som også er et gult kort værdigt – Velkov render også rundt med en advarsel i forvejen, og derfor er vi altså oppe på to missede gul/røde til vejlenserne.

Læg oveni to spilsekvenser, hvor Rasmussen står i vejen for spillet og bliver ramt af bolden. Det har bestemt ikke været en imponerende indledning på Superliga-karrieren for den unge dommer, men skellet fra 1. division til landets bedste række er enormt, og Rasmussen skal nok vokse med opgaven. Jeg synes også, det er på sin plads med kritik af Elitedommergruppen for at påsætte Rasmussen til et åbenlyst svært opgør mellem rækkens klart hårdest spillende hold og så et FCN-hold, som pr. definition er svære at dømme i fysiske matchups, fordi de mange dueller ofte falder ulige ud med Farum-holdets spinkle fysik og mange kreative typer. Her havde Jakob Kehlet eller en af de øvrige, rutinerede ræve klart været at foretrække fremfor en komplet grøn SL-dommer.

Hvidovre – Brøndby (søndag)

Absolut ingen ko på isen for Jakob Sundberg i en flot ledet kamp. Frederik Alves Ibsen legede med ilden i 2. halvleg, da han gik i ryggen på Tobias Thomsen, men den slags marginale puf er efterhånden ved at forsvinde ud af kategorien over dømte straffespark, og Sundberg manglede ingenlunde at pege på 11-meter-pletten i situationen, selvom mere pernitne dommere kunne have fundet på at gøre det.

Fortjente advarsler til føromtalte Thomsen, Kvistgaarden og Iljazovski ramte plet.

Viborg – AGF (søndag)

Viborg FF - AGF Superliga
Dommer Jacob Karlsen i diskussion med AGF’s spillere i kampens sidste minutter i superligakampen mellem Viborg FF og AGF på Energi Viborg Arena, søndag den 1. oktober 2023.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Stor AGF-opstandelse over Viborgs 1-0 scoring, men ansvaret ligger ét sted: På AGFs dårlige hjørnespark. Jeg gennemgik det meste af situationen i nedenstående tweet

Der bliver også øffet over potentielt frispark på Gift Links, men her bliver barren ganske enkelt sænket for lavt hvad angår det fysiske forventningsniveau i Superligaen.

Jacob Karlsen svarer i øvrigt glimrende for sig efter kampen i dette interview på Viaplay.

En enkelt advarsel til Ibrahim Said var hvad det ellers blev til i endnu en solid præstation fra unge Karlsen, som med stormskridt nærmer sig et af de store opgør. For mig er han en joker til Brøndby – FCN i runde 13 eller Brøndby – AGF i runde 14.

OB – Lyngby (mandag)

OBLyngbySpilXperten
Superligakampen mellem OB og Lyngby Boldklub i Odense mandag den 2. oktober 2023.

VAR-apparatet gik i stykker i løbet af 1. halvleg, og klubberne har i enighed besluttet, at der i tilfælde som mandag aften spilles videre uden VAR.

Det kan ærgre OB, for der var tykt offside på Lyngbys 2-0 scoring, hvor Lyngbys Frederik Gytkjær var over en halv meter på den forkerte side af næstbagerste forsvarsspiller, men linjedommer Esad Deronjic havde fokus rettet et andet sted hen, sådan så scoringen endte med at stå.

Det skal dog siges, at OBs 1-2 reducering også havde et pænt mistænkeligt skær over sig i forhold til, om Filip Helander var offside på det frisparksindlæg som blev slået inden Tobias Slotsagers reducering.

Det ændrer naturligvis ikke på, at det både er skuffende, at VAR-vognen mister strøm, og at linjedommerne i begge ender rammer forkert på afgørende beslutninger, der må forventes at sidde på Superliga-niveau.

Uslus præstation derudover var fornuftig, omend jeg stadig får ondt i øjnene over advarsler som den til Tochi Chukwani kort før tid i forbindelse med brok over et klart forkert dømt indkast mod LB’erne:

Skriv første kommentar

Skriv et svar