Begynderguide til college football

27. august 2011 10:20

LFC

Andre indlæg fra LFC

Årets college football sæson starter torsdag den 1. september 2011 og slutter med årets National Championship Game den 9. januar 1012 i Superdome i New Orleans.

Men hvad er college football egentlig?

College football er amerikansk fodbold for universitetshold. I modsætning til NFL får spillerne i college football ikke penge for at spille. I stedet får de en uddannelse. De bedste college spillere er samtidig de spillere, som vi i fremtiden får at se i NFL.

Den bedste række, FBS-division, består af i alt 120 hold fordelt i 11 forskellige conferencer med 8-13 hold i de forskellige conferencer.

Conferencerne er følgende:
- Southeastern Conference (SEC)
- Pacific 12 (PAC-12)
- Big Ten
- Big 12
- Atlantic Coast Conference (ACC)
- Big East
- Mountain West Conference (MWC)
- Conference USA
- Mid-American Conference (MAC)
- Western Athletic Conference (WAC)
- Sun Belt Conference

SEC må anses for at være den klart stærkeste conference, da de sidste fem års vinder af National Championship Game er kommet fra SEC-conferencen (Florida 2 gange, LSU, Alabama og Auburn hver 1 gang).

Derudover er også Pac-12, Big Ten, Big 12 og ACC blandt de bedste conferencer.

Alle hold spiller 12 kampe i regular season, hvoraf typisk 7-9 kampe er mod modstandere i deres egen conference, mens resten er mod modstandere fra andre conferencer.

Conferencer med mindst 12 hold er delt op i to divisioner, hvor vinderne af de to divisioner mødes i en Conference Championship Game i den sidste spilleuge.

Der er ikke et egentligt slutspil for at finde det bedste hold, men de hold, der i sæsonens løb vinder mindst 6 kampe, kan blive udtaget til at spille en bowl-kamp i slutningen af december/starten af januar.

De 5 vigtigste bowls er Bowl Championship Series, der består af BCS National Championship Game (9. januar), Rose Bowl (2. januar), Fiesta Bowl (2. januar), Sugar Bowl (3. januar) og Orange Bowl (4. januar).

De enkelte bowls vælger selv deltagerne, men vinderne af SEC, Pac-12, Big Ten, Big 12, ACC og Big East er sikret deltagelse i en BCS-bowl.

Men hvordan finder man så ud af, hvilke hold der er bedst, når de kun spiller 12 kampe på en sæson?

Hver uge offentliggøres diverse afstemninger, der rangerer holdene i top 25. De vigtigste er AP Poll og USA Todays Coaches Poll. Midtvejs i sæsonen udvides dette, således at også Harris Interactive Poll og BCS-standing offentliggøres. Ved sæsonens slutning er det stillingen i BCS-standing, der afgør, hvem der skal spille i BCS National Championship Game (nr. 1 mod nr. 2) og i de øvrige BCS-bowls.

For at komme højt op i stillingen er det således ikke nok blot at vinde kampene. Man skal også samtidig have mødt nogle gode modstandere, hvilket især kan være et problem for holdene i de dårligste conferencer, da de jo møder 8 modstandere i deres egne conferencer, og dermed kun i begrænset omfang møder de bedste hold.

Preseason top 25 i AP Poll udgøres af følgende hold:
1. Oklahoma (Big 12)
2. Alabama (SEC)
3. Oregon (Pac-12)
4. LSU (SEC)
5. Boise State (MWC)
6. Florida State (ACC)
7. Stanford (Pac-12)
8. Texas A&M (Big 12)
9. Oklahoma State (Big 12)
10. Nebraska (Big Ten)
11. Wisconsin (Big Ten)
12. South Carolina (SEC)
13. Virginia Tech (ACC)
14. TCU (MWC)
15. Arkansas (SEC)
16. Notre Dame (uafh.)
17. Michigan State (Big Ten)
18. Ohio State (Big Ten)
19. Georgia (SEC)
20. Mississippi State (SEC)
21. Missouri (Big 12)
22. Florida (SEC)
23. Auburn (SEC)
24. West Virginia (Big East)
25. USC (Pac-12)

Sidste års mestre fra Auburn er således kun rangeret som nr. 23 i preseason poll, hvilket skyldes, at en del af deres bedste spillere er blevet færdige med college og nu i stedet spiller i NFL. Det er blandt andet tilfældet for årets førstevalg i NFL-draften, Cam Newton.

Når man vurderer holdene, skal man således være varsom med at kigge på sidste års resultater, da der er stor forskel på, hvor mange spillere der er forsvundet i løbet af sommeren.

Hvis man gerne vil se college football, så har Eurosport 2 de senere år vist kampe fra Big Ten conferencen samt de fleste kampe med Notre Dame, hvilket også skulle være tilfældet i denne sæson.

Derudover viser ESPNAmerica hver uge flere live-kampe. ESPNAmerica kan blandt andet vælges som favoritpakke ved YouSee.

Alternativt er der også mulighed for at se flere kampe på nettet.

Når man ser college football, skal man være opmærksom på, at reglerne på nogle enkelte punkter er anderledes end i NFL. Dette gælder blandt andet på følgende områder:

- Et kast er complete, når receiveren har en fod nede inde på banen i modsætning til NFL, hvor man skal have 2 fødder nede.
- En spiller er nede, når en del af kroppen udover fødder og hænder rører banen i modsætning til NFL, hvor man samtidig skal røres af en modstander.
- Uret stopper, når holdet får en ny første down, og starter igen, når dommeren giver signal hertil. I NFL fortsætter tiden også ved første down.
- Overtid er noget anderledes end NFL. Når en kamp går i overtid, får hvert hold bolden på modstanderens 25 yards linie med mulighed for at score. Dette fortsætter, indtil ét af holdene fører, når begge hold har haft muligheden.
- Extra point tages fra 3 yards linien i modsætning til 2 yards linien i NFL.

En række bookmakere har odds på college football. Især har Bet365* normalt et stort udvalg af spil både på kampe og langtidsvæddemål, så forhåbentlig vil vi se nogle spændende spilforslag fra SpilXpertens eksperter og boblere.

Kommenter Begynderguide til college football
  • 01
    Bosse30
    27. august 2011 20:53

    En god blog - godt arbejde.

For at kommentere blogindlægget skal du være logget ind